Szivárványkoalíció?

Ma este olvasom a veol.hu-n, hogy Falussy Sándor, a várpalotai szocialisták elnöke bejelentette: az MSZP önállóan fog indulni az önkormányzati választásokon, és személyében polgármester-jelöltet is megnevezett. A postaládámba is megérkezett a Várpalotainfó, ennek utolsó oldalán is ezt találtam egy hirdetés formájában.

Nem mondom, hogy meglepődtem, mert a demokratikus ellenzéki pártok június közepe óta folyó tárgyalásain nem sikerült találkoznunk a helyi szocialistákkal, ez pedig az Álmoskönyv szerint sem jelenthet mást, mint az önálló indulást.

A legkevésbé sem örömteli a hír. Meggyőződésem, hogy a helyi Fidesz meghasonulása, emiatt több választókerületben új jelöltek állítása lehetőséget adott volna arra, hogy a demokratikus ellenzék teret nyerjen az új képviselő-testületben. Ennek esélye, ha nem is tűnt el, de lecsökkent.

Olvasom elnök úr gondolatait, miszerint a baloldalnak építkeznie kell, és visszaszerezni a választók bizalmát, amihez markáns véleményformálás és határozott politika kell. Milyen igaz! Aztán folytatja: ez egy választási együttműködésben feloldódhat. Tisztelettel: ez butaság. Az tény, hogy egy együttműködésben nem egy ember/párt véleménye az egyedül elfogadható, de épp emiatt nevezik így.

Olvasom azt is, hogy ott kell csak együttműködés (pl. Szegeden), ahol a meglévő többség megőrzése a cél. Szegeden a 28 fős képviselő-testületből 12 szocialista, 14 fideszes, 1 jobbikos, 1 meg lmp-s. Remélem nem ez a megőrzendő „többség”. Érdekes, hogy Veszprémben van együttműködés a demokratikus ellenzéki pártok között (szintén a veol.hu-n olvasható), pedig ott sem nevezhető megőrzendő többségnek a 17 fős testületből a 2 fős MSZP/DK részvétel.

Azt is mondja az elnök úr, hogy október 12-én el kell dőlnie, hogy a választók melyik pártról mit mondanak, és mennyire támogatják. Én eddig azt hittem, hogy erre ott volt az EP választás, ami deklaráltan erről szólt a baloldalon. Az önkormányzati választáson nem ez a tét. Úgy gondolom, hogy a személyes érdek, a pártérdek és a város érdeke egyaránt fontos tényező, már csak a rangsort kell helyesen kialakítani.

Olvasom a hirdetésben, hogy „ …nekünk tényleg számít Várpalota…”.

Jó mondat.

DJ

Vélemény, hozzászólás?