Szociális Földprogram – egy újabb fideszes sikertörténet?

Szociálpolitikában két törvénypont él manapság Magyarországon:

1. A Fidesz az ország szociálisan legérzékenyebb pártja.

2. Ha ez mégsem igaz, akkor az első pont lép életbe.

Azt is megtanultuk, hogy ha egy párt ennyire érzékeny a szegények, elesettek irányába, akkor előbb-utóbb (de inkább előbb) legalább egy darab nagyívű programot meghirdet. Ha jobboldali az adott párt, akkor persze ez a program feltétlenül nemzeti jelzőt kap.

A Fidesz szociális érzékenységéről nincs is értelme írni, beszéljenek erről a rokkantnyugdíjasok, a korkedvezményes nyugdíjasok, a közmunkások, a segélyezettek, a …
Viszont megalkottak egy Nemzeti Szociális Földprogram nevezetű valamit. Miután egy ilyen grandiózus program csak akkor mutat jól, ha sokan csatlakoznak hozzá, így kiadták a fideszes önkormányzatoknak, hogy nosza: szüljétek meg ti is a magatok kicsi kis részprogramjait, aztán legalább tucatnyi helyen jelenjetek meg vele a sajtóban!

Így esett meg, hogy 2011 őszén, Várpalotán is nagy elánnal belevágtak a Nemzeti Szociális Földprogramba. Kinéztek két területet helyszínnek. A szakértők szerint az egyik alkalmatlan művelésre, a másik kicsit alkalmas, de csak öntözéssel (arra viszont nincs lehetőség). Ez utóbbit választották (a Készenléti lakóteleptől nyugatra, az Erőmű és a focipálya közötti, kb. 4,5 hektáros terület).

szocialis_foldprogram

A program szerint 15-20 családnak kellett volna ott megtermelni a maga számára az élelmet, esetleg még eladásra is. A program biztosított mindent: kezdeti talajművelés, trágyázás, vegyszerek, szerszámok, vetőmagok, palánták. A résztvevőknek „csupán” művelni kellett volna a területet. Az egész program – emlékeim szerint – úgy 5 millióba fájt a városnak.

Nem is lenne baj az ilyen programokkal, ha ezeket körültekintően, jól előkészítve valósítják meg. Még értelmes dolog is kisülhetne belőle. Ha azonban pártutasításra, hamarazonnal kell valamit megcsinálni, akkor az eredmény előre borítékolható.

Ez történt nálunk is. No, nem a sajtóból értesültünk belőle (mert az indulás után már nem sok szó esett a programról), hanem innen-onnan. Állítólag mindössze 6 család vállalta a feltételeket, a vetőburgonya ott rohadt el halmokban, stb. Tegyük hozzá, hogy ha egy várpalotai családnak nagy segítség az, hogy megtermelheti az élelme egy részét magának, annak nem feltétlenül van pénze pl. a heti többszöri kiutazásra a Készenléti mellé.

szocialis_foldprogram-2

A program egyik alapelve volt, hogy hosszú időn keresztül működjön. Idén már csak méteres gaz éktelenkedik a területen. Egy hang nem sok, annyi sem hallatszik a program folytatásáról. Arra tudok gondolni, hogy már nincs rá szükség, hiszen mindenhol azt olvashatjuk, hogy Magyarország jobban teljesít.

Ha ez mégsem lenne így, akkor jó lenne a városvezetés részéről hallani valamit erről. Miként sikerült a tavalyi év, miért nem folytatódott idén a program?

DJ

Vélemény, hozzászólás?