Szociális temetési törvény – hogyan dönt Talabér Márta?

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény módosításáról szavaz holnap az országgyűlés. A téma hetek óta tartja izgalomban (indulatban) az embereket. Tetszenek emlékezni: ebben szabályoznák azt, hogy egy elhunyt hozzátartozója (amennyiben nem képes állni a temetés árát), miként tudja azt kiváltani pl. halottmosdatással, sírásással, stb. Mindezt persze kötelező jelleggel.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője levelet intézett azon polgármesterekhez, akik egyben országgyűlési képviselők is, amiben adatokat kért a köztemetésekről, temetési segélyekről, és rákérdezett, hogy kivitelezhetőnek tartja-e a törvénymódosítási javaslatban szereplő kötelezéseket?

Miután Várpalota polgármestere egyben országgyűlési képviselő is, így Talabér Márta is megkapta ezt a levelet. Törvény kötelezi a válaszadásra, ezért ezt meg is tette, de a mikéntje már érdekesre sikeredett.

A válaszlevél elolvasásához klikk a képre!

 koztemetes_valaszlevel

A válaszlevél több okból is érdekes. Tartalmilag azért, mert a hozzátartozók kötelezéseit (mosdatás, öltöztetés, sírásás, stb.) embertelennek, és kivitelezhetetlennek tartja. Hoppá! Ez azért erőteljesen szembemegy a törvényjavaslattal. Fideszéknél ez nem szokás.

A másik érdekesség már formai, de korántsem elhanyagolható. A válaszlevél a polgármester fejléces papírjára íródott, a polgármester pecsétjével van ellátva, azonban Gyulai Ildikó vezető főtanácsos írta alá (a polgármester megbízásából).

Nem tudom kiverni a fejemből a gondolatot, hogy ennek valami oka kell, hogy legyen, de nem az, hogy Talabér Márta nem ért rá megírni a levelet, ezért másra bízta. Az ilyen leveleket mindig valaki más írja meg, aztán a polgármester átnézi, és ha megfelel neki, akkor aláírja.

A választ neki kellett megadnia, nem véletlen a fejléces papír és a pecsét. Biztosan nem engedne egy olyan választ megírni, amivel nem ért egyet. Mégsem ő írta alá.

Mi lehet az oka?

Polgármesterünk engedelmes pártkatona, ennek már többször tanújelét is adta az országgyűlésben. Most itt ez az eszement, embertelen törvénymódosítás, amit polgármesterként majd neki kell felvállalni helyben. Érzi, hogy ez felvállalhatatlan. Viszont azt is tudja, hogy elvárják tőle: szavazza meg a módosítást.

A válasz elől megpróbál kisiklani ezzel a „neménírtamalá” megoldással, de holnap az országgyűlésben gombot kell nyomnia. Az igent, a nemet, vagy a tartózkodást. Melyiket fogja választani?

DJ

Vélemény, hozzászólás?