Sz@r ügy

Ma reggel nem voltam megelégedve a székletemmel. Nem mondom, a színe még csak-csak, de a szaga és az állaga… Ezt csak azért osztom meg itt, mert erről nem beszéltem senkivel sem, így, ha esetleg én is a lehallgatottak sorát szaporítanám a Pegasus-ügyben, akkor plusz infót tudok biztosítani a szerveknek / Kormánynak / Fidesznek (a megfelelő rész aláhúzandó).

Ebben az ügyben csak kérdések vannak. Megvette-e a magyar Kormány ezt a szoftvert, ha igen, akkor használta-e? Valóban azokkal szemben használta, akikről a nemzetközi sajtó ír (újságíró, ügyvéd, ellenzéki politikus, stb.), esetleg ez a kör jóval nagyobb? Ki engedélyezte a lehallgatást, az illetékes bíró vagy az igazságügyi miniszter? Sorolhatnám tovább.

Az ügy jogilag persze rendben van. Ha valamelyik, az állambiztonsági ügyekben illetékes szerv kéri az adott személy titkos megfigyelésének engedélyezését, és azt a megfelelő jogkörrel megáldott bíró vagy az igazságügyi miniszter (ügytől függően) jóváhagyja, akkor az adott személy megfigyelhető. Ezzel nincs is baj, ha megvan a lehetősége annak, hogy ellenőrizhető legyen az egész folyamat.

Egyébként ez is rendelkezésre áll, úgy hívják, hogy az országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága. Itt zárt ülésen, a titoktartás szabályait betartva, az ellenzéki képviselők megtudhatnák az ügy részleteit. Azért a feltételes mód, mert a fideszes képviselők már bejelentették, hogy ha összehívásra is kerül a bizottság, ők nem mennek el az ülésre. Így viszont határozatképtelen lesz, tehát nem lesz vizsgálat. Feltenném a kérdést a Fideszben még mindig vakon hívő polgártársaimnak, hogy mi ebben szerintük a logika? Ha ugyanis minden rendben van, ahogyan azt a Kormány állítja, akkor nem kell tartani a vizsgálattól. Persze lehet azt állítani, hogy ezt az egész bizottságis dolgot csak politikai célokra akarja az ellenzék felhasználni, de kérdem én: ha megakadályozzák a távolmaradásukkal, akkor nem ez lesz?

A Kormány kommunikációja is érdekes ebben az ügyben. A közszolgálatinak kinevezett média hosszú órákig meg sem említette, hogy van egy ilyen (nemzetközi botrányt kiváltó) ügy, majd cáfolta, hogy probléma lenne. Mindezt úgy, hogy magáról az ügyről egy szót sem ejtett, csak a cáfolatot hozta nyilvánosságra. Aztán már ezt sem tehette meg (meg hát idő kellett a kommunikációs embereknek is), így előjöttek a Sorossal. Megjegyzem, DK-sként kicsit megbántva érzem magam, hogy Gyurcsány Ferenc neve (eddig) fel sem merült…

Biztosan sokan látták azt a fantasy filmet, ami az Orbán-kormányok által létrehozott és működtetett Nemzeti Együttműködés Rendszerét mutatta be jövőbelátó módon. Igen, igen, Bacsó Péter A tanú című alkotásáról beszélek, még 1969-ből. Nagyon jó film, ki gondolta volna akkor, hogy egyszer meg is valósul az ottani történet.

A film nagy része már lepergett, a Virág elvtársak kora lejárt. A Fidesz persze még maszatolhat egy kicsit népszavazási kezdeményezéssel, meg sorosozással, brüsszelezéssel, de már menthetetlenül sz@rban van.

DJ

Vélemény, hozzászólás?