SZTK-ban jártam…

Nagy esemény történt e hét elején városunkban, mégsem láttam róla egy sort sem a város honlapján, Várpalota önkormányzatának hivatalos Facebook oldalán, de még a Hírcentrum Kft. hasonló fórumain sem. Az történt, hogy július 3-ával a szakrendelések immár egy helyen érhetők el a Szent Donát Kórházban, az „SZTK” épületében már csak a családorvosok és a labor maradt.

szent_donat

Az egyszerű városlakó azt hinné, hogy ez egy sikertörténet, amiről meg kellene emlékezni. Amennyiben kicsit tájékozottabb az illető, akkor visszaemlékszik, hogy ennek az intézménynek az ünnepélyes átadása már megtörtént bő másfél éve (https://veol.hu/hirek/atadtak-a-felujitott-varpalotai-korhazat-egy-helyre-kerulnek-a-szakrendelesek-1743410 ), ennek dacára a szakrendelések nem kerültek át az új helyre egészen e hét elejéig. Aki viszont az elmúlt 4 napban kénytelen volt megjelenni az új helyen, az bizton sok mindenre gondol, csak épp sikertörténetre nem.

Írtam a témáról már magam is néhányszor, legutóbb az ünnepélyes átadás első évfordulóján, úgy fél éve. Megírtam, hogy azért nincs költözködés, mert még mindig nincs kész az épület, a szakrendelések egészen egyszerűen szakmai okokból nem kerülhetnek át. Tudni kell, hogy amikor a város beadta a pályázatot (Németh Árpád polgármestersége idején), akkor a járóbeteg szakellátásért felelős General Medicina Kft. csak úgy vállalta az átköltözést, ha az épület mindenben meg fog felelni a szakmai elvárásoknak. Miután most átköltöztek, gondolhatnánk, hogy így is történt. Hát nem…

Nem kicsi nyomás nehezedhetett a szakellátás személyzetére, amit csak tetézett az a néhány hete született döntés, mi szerint ide, az új részlegbe kell költöznie minden állami finanszírozású szakrendelésnek, ami eddig a kórház C-épületében működött. Így az egynapos sebészet kivételével minden át is költözött (gasztroenterológia, nőgyógyászat, kardiológia, stb.), ezzel viszont helyhiány és tumultus alakult ki.

A héten kétszer volt szerencsém látogatást tenni az intézményben. Kezdhetjük azzal, hogy a parkolás eddig sem volt egyszerű a kórháznál, most már a kaotikus jelzőt használnám inkább rá. Ne feledjük, ide nem csak várpalotaiak jönnek vizsgálatokra, hanem a környező települések lakói is. De ha bejut az ember gyereke az épületbe, ott sem fogadják kielégítő körülmények. Dacára annak, hogy egy új épületről van szó, amit volt bőven idő építgetni még az átadás után is, meglepő hiányosságokat vehet észre a beteg.

Itt-ott még lógogatnak vezetékek, az ajtók egy részében nincs még zárbetét sem. A rendelők előtti folyosó szűk, az egyébként is kevés ülőalkalmatosság között még jó járásképességű embernek is elég elmennie, egy bottal járó, netán kerekesszékes beteg már az áthaladással is megküzd. Az ablakok nagy része nem állítható bukóra, mert akkor ráesik az emberre, így ahol lehet, ott tárva nyitva vannak. Ez mondjuk lehet pozitívum is, mert a légkondira már nem futotta a 800 millió forintból. A folyosón azonban ez sem segít. Mindössze 1 ablak van a végén, így könnyen kiszámolható, hogy egy közepes leterheltségű időszakban sem lehet már levegőt kapni a közepén, meg az elején. A hőmérsékletről ne is beszéljünk. Így már tényleg van értelme, hogy a másik folyosóra áthozták a kardiológiát a C-épületből…

Volt időm kicsit körbenézni, így feltűnt, hogy pl. az ortopédiának nincs helye. Ma például úgy oldották meg a rendelést, hogy nem volt reumatológiai ellátás. Kellett a rendelő. De mondjuk a fiziotherápiánál is kereken a felére csökkent az egyszerre ellátható betegek száma. A gyógytornánál nem lehetett nem észrevenni, hogy nincs bordásfal. Kiderült, hogy egyelőre nincs senki, aki felelősséget tudna vállalni azért, hogy az egyetlen szóba jöhető falsíkról nem fog egyszer csak valakire rázuhanni az egész. Van viszont hydrotherápia helyiség, benne új eszközökkel. Épp csak konnektort nem épített be senki. Ma még a beteghívó rendszer is összeomlott. Megfordult a fejemben, hogy kiírom valamelyik falra: „3-as metró”.

Valahogy olyan érzése van az embernek, mintha annak a 800 milliónak egy jó része köddé vált volna az évek során, így az épületre már nem jutott elegendő forrás. Láttunk már ilyet városunkban, a Közüzemi Kft. talán az idén nyögi ki a hírhedt uszoda kölcsönének utolsó részleteit.

Egy pozitívum azért elmondható: a személyzet, az orvosoktól az asszisztensekig mindent megtesz azért, hogy a betegek a lehető legkevesebbet vegyék észre a hiányosságokból. Ők ugyanúgy áldozatai ennek az egésznek, úgyhogy csak köszönet jár érte. Meg türelem.

DJ

Vélemény, hozzászólás?