Telekadó Fidesz módra

Ez az egész ügy egy gátlástalanul kivetett és behajtani kívánt adóról szól, de ha mögéje nézünk, akkor valójában a Fidesz arroganciáját láthatjuk a maga teljes meztelenségében. Ha televízióban néznénk, a 18-as karikát kötelező lenne kirakni.

A történet maga egyszerű: az önkormányzat 2010 januárjával bevezette a telekadót a beépítetlen belterületi telkekre, meglehetősen magas négyzetméter árakkal. Önkormányzati rendeleteket viszonylag kevesen olvasnak, az adófizetési kötelezettségről meg a hivatal értesíteni szokta az érintetteket. Na, ez utóbbi elmaradt. Az ok egyszerű: nem volt olyan adatbázisa az önkormányzatnak, ami alapján megkereshette volna a tulajdonosokat. Így teltek el évek, az adóalanyok nem fizettek, a helyi adóhatóság meg nem foglalkozott vele.

Közben ezt a rendeletet módosítgatták, például 2012 év vége felé levitték a négyzetméter árakat a Józan-dűlőben. Akár boldogság is tölthette volna el az érintett adóalanyok szívét, azonban az önkormányzat időközben beszerzett egy adatbázist, és idén már kiértesítette a tulajdonosokat a fizetendő adóról.

Apró sárfolt a dolgon, hogy visszamenőleg, 2010-től. Egyszerre fizetendőként. Ráadásul, akit kedvezően érintett a 2012-es változás, annak is a régi megállapítás szerint kellene fizetnie a változtatás előtti évekre.

Az adóhátralék a több tízezer forinttól a több százezerig terjed. Ez kiverte a biztosítékot sokaknál, mondhatjuk, hogy teljes joggal. Persze, adót fizetni senki sem szeret.  Főleg olyan tulajdon után, ami semmi hasznot nem hoz, nem hasznosítható és még eladhatatlan is. Az önkormányzatnak viszont szüksége van a bevételre.

Még most is, amikor Magyarország jobban teljesít, tehát Várpalota is. Ráadásul a Kormány egyszer már átvállalta a város adósságának 60%-át, és azt olvashatjuk, hogy a maradékot meg jövő év elején fogja. Érdekes módon, ennek ellenére a városnak lényegében semmire sincs pénze. Ami épül, az uniós gyarmatosítók pénzéből épül. (A hideg kiráz a gondolatára is…) Örök kötekedők mondják, hogy ennek az az oka, hogy állam bácsi jóval kevesebb pénzt hagy az önkormányzatoknál, mint a békés, adóssággal terhelt időkben.

Na tehát, a felháborodott adóalanyok aláírást gyűjtöttek, megkeresték a képviselő-testületet, az egyéni képviselőket, a hivatalt. Falakba ütköztek. Ha kaptak választ (és nagy többségben nem), az arrogáns, lekezelő, nemtörődöm volt. Addig szívélyes emberi kapcsolatok is áldozatul estek az ügynek. Előrébb viszont nem jutottak. Így aztán egy lakossági fórumot szerveztek két napja, amelyre természetesen meghívták Talabér „Csakvárpalotaszámít” Márta polgármester asszony mellett az önkormányzati képviselőket és az illetékes hivatalnokokat is. Talán mondani sem kell, hogy a Demokratikus Koalíció és az MSZP önkormányzati képviselőjén kívül senki sem ment el. Magáról a fórumról a www.varpalotai-hirhatar.hu portálon olvashatnak részletesebben.

telekado

A fideszes politikusok általában ilyenek. Ha nem a „magukfajtáról” van szó. Ha nem szégyellném, akkor nagy klasszikusuk után azt is írhatnám, hogy genetikailag. Pedig a háttérben mégiscsak foglalkoztak a kérdéssel, ugyanis a november végi testületi ülésre beterjesztettek egy anyagot, ami több helyen módosít az inkriminált rendeleten. Ez nem fogja kielégíteni a tiltakozók sokaságát (például a visszamenőleges adóhátralék megfizetése alól nem ad mentességet), de legalább elkezdődött valami. Mennyivel szebb lett volna, ha mindez az érintettekkel folytatott párbeszéd után alakul így, vagy még jobban…

DJ

Vélemény, hozzászólás?