Toldozgatunk…

Foltozgatunk. Írhatnám, hogy épül-szépül a város, de akkor mérhetetlen túlzásba esnék. Itt-ott egy kis kátyúzás, járdaszegély javítás, köztéri padépítés, 1-2 intézményben nyílászáró csere.

Persze, aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli – tartja a mondás. Nem is lenne vele semmi bajom, ha ezek a kicsik rendszeresek lennének. Azonban ezek a javítgatások, pótlások időszerűk lettek volna 4-3-2-1 éve is. Miért épp most vannak ezek a munkálatok? Rászántam 10-15 másodpercet, hogy megfejtsem a talányt, és arra jutottam, hogy most van rá pénz(ecske). De miért pont most? Újabb pár másodperc elteltével arra jutottam, hogy közelednek az önkormányzati választások.

Legyek persze igazságos: a politikus jól tudja, hogy a Választó egy elképesztően feledékeny élőlény. Hihetetlenül rövid a jóra való emlékezőképessége, míg a rossz dolgokat még akkor is emlegeti, ha már rég megoldották. A kézenfekvő megoldás tehát a választások előtti időszakban történő munkavégzés. Ezzel sincs baj. A választói emlékezetet segíteni kell. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy a ciklus egészében folyjanak ezek a javítgatások.

Egy kizáró ok van: a pénzhiány. A város költségvetésében évek óta annyi pénz van tervezve állagmegóvásra, javításra, ami – kis túlzással – egy családi ház nagyjavítására lenne elég. Pedig Magyarország jobban teljesít (mint tudjuk), tehát értelemszerű, hogy Várpalota is. Jó lenne végre megtapasztalni is. Állam bácsi átvállalta a hiteleket, elvitte a pénznyelő intézményeket, elvileg itt kellene lenni a Kánaánnak. De: Állam bácsi ugyan mohó, viszont nem hülye. Vitte a pénzt is. Így nem maradt más választás, mint bízni a Választó rövidtávú emlékezetében.

Elég lesz?

 DJ

Vélemény, hozzászólás?