Ünnepeltünk

Érdekesre sikeredett az idei március 15-i városi ünnepség Várpalotán. Kezdődött azzal, hogy igen kései, délután fél ötös kezdést határoztak meg a szervezők, A helyi ünnepségek délutánra rakása már-már megszokottá válik ebben az érában, de legyünk megértőek: a Vezér budapesti beszédén fent szeretnének lenni hívei, és hát haza is kell érniük a helyi programokra. Ráadásul ezzel két legyet ütnek egy csapásra, hiszen így az ellenzék választásra kényszerül, vagy a fővárosi nagyrendezvényen vesznek részt délután, vagy a helyi ünnepségen.  Olyanra viszont nem emlékszem, hogy valaha is a koszorúzással kezdődött volna a megemlékezés. Most ez is megtörtént. Azt gondolom, hogy a rendezvény végére ennek az okára is rájöttem.15

A késő délutáni órákra már elromlott, csepegős időben megkoszorúztunk tehát, majd bementünk a Thury-várba az ünnepségre. A rossz idő és/vagy a kései időpont miatt a megszokottnál jóval kevesebben voltunk. Meghallgattuk a polgármester asszony beszédét, ami egy tisztességes kis megemlékezés volt, mindenféle súlyosabb aktuálpolitikai kiszólás nélkül. Mondjuk, a Vezér is egy EPP kompatibilis beszédet mondott Budapesten, de Márta egyébként is visszafogott szokott lenni az ünnepi beszédekben.

Ezután megtapsoltuk az ösztöndíjasainkat, majd az ünnepi műsor következett. Ekkor kellett rádöbbennem az ünnepség koszorúzással való kezdésének okára. Turek Miklós versszínházi előadása kőprofi volt. Még én is (aki egyébként nem ápol különösebb barátságot a vers műfajával) élveztem az előadást az elejétől a végéig. A műsor azonban hosszú volt. Túllépett az egy órán is egy kicsivel. Besötétedett a végére. Így már érthető, hogy az ünnepség elején kellett koszorúzni.

Igyekszem korrekt lenni.  Megértem a szervezőket, hogy a kedvesen amatőr diák színjátszó csoportok műsora helyett most egy profi előadást szerettek volna prezentálni, de a résztvevők egy ünnepségre készültek / mentek, nem pedig egy önálló estre. Nem is lehetett csodálkozni, hogy a műsor felétől elkezdtek hazaszállingózni jópáran (ment a buszuk, kezdett besötétedni, esti programjaikra igyekeztek, stb.).

Nyilván csak a saját véleményemet fogalmazom itt meg, de én a szervezők helyében átgondolnám ezt az egészet. Én (főleg kora tavasszal) nem kezdeném ilyen késői időpontban a rendezvényt. A koszorúzást sosem tenném a megemlékezés elejére. Az ünnepi műsor hosszát 30 percben maximálnám. Persze ez csak egy vélemény.

DJ

1

2

 

13

 

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

14

16

17

18

Vélemény, hozzászólás?