Vasárnap

Újra előkerült a lényegében csak névleg létező KDNP javaslata az üzletek vasárnapi nyitvatartásáról. Egy pozitív dolgot mindenképp kijelenthetek róluk: legalább következetesek. Ezt fújják évek óta, csak hát épp a politikai szerepük és jelentőségük miatt általában elbuknak.

vasarnap_zarva

Persze az is lehet, hogy mindez csak színjáték. Miután a választások már lezajlottak, a KDNP nevére már nincs szüksége a Fidesznek, a kereszténydemokrata párttagok zöme bent ül a Parlamentben jó kis fizetésért, és hát legyünk őszinték: őket is csak majd a következő választás előtt lehet izgalomba hozni. Arra viszont jók, hogy kényes helyzetekben bedobjanak gumicsontokat, amin aztán a nép jól elrágódik, a Fidesz pedig kis levegőhöz jut. Ilyen helyzet lehet az, amikor a netadó tervezete miatt fellángol a népharag (szinte hihetetlen módon vissza is vonják), meg amikor végre nyilvánosságra kerül, hogy kormányzati szinten űzetik az igen nagy mértékű korrupció. (Csak megjegyzem: ha már mindent államosít a Fidesz az egészségügytől az oktatásig, akkor teljesen természetes, hogy a korrupció is erre a sorsra jut).

De nézzük magát a törvénytervezetet (http://www.parlament.hu/irom40/01914/01914.pdf). Arról szól, hogy vasárnap lényegében ne legyenek nyitva a boltok. Vannak persze kivételek, mint pl. a benzinkutak, a virágosok, az újságosok, a nemzeti dohányboltok, a pályaudvarok üzletei, stb., de a börtönökben is nyitva lehet vasárnap a büfé. Mi több, a sima boltoknál is van egy kivétel: amennyiben a bolt árusítótere nem éri el 400 m2-t és csakis a tulaj, illetve családtagjai (a közeli hozzátartozó, az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa) dolgoznak, akkor nyitva tarthatnak. Ez utóbbi kitétel azért érdekes, mert egyrészt a hírekben csak a 400 m2 volt hallható, másrészt meg eddig is így volt az ilyen boltoknál, nyitva lehettek még az állami- és nemzeti ünnepnapokon is.

Mit is jelent mindez a várpalotai valóságban? Azt, hogy vasárnaponként csak azok a boltok lesznek nyitva, amelyek ünnepnapokon is nyitva tarthattak eddig. Ugyanis hiába esik bele a kivételekbe mondjuk a Bakony ABC az árusítóterület alapján, én nem látom magam előtt a tulajt és családtagjait, ahogyan ott árusítgatnak vasárnap.

A probléma persze valós, különböző érdekek feszülnek egymásnak. Van a vasárnap is dolgozni kényszerülőé, aki teljesen természetesen inkább otthon maradna szeretteivel. Aztán van a vásárlóé, aki nem szereti, ha korlátozzák vásárlási szokásaiban. Ez a két fő ellentét, de vannak a problémának egyéb megközelítései is.

A kereskedelemben nem túl magasak a fizetések, így a vasárnapi munkavégzéssel nőhet a fizetés. A vasárnapi munkavégzésért alapesetben 50%-os plusz bér jár, bár ez pl. a bevásárlóközpontok dolgozóira nem vonatkozik a Kúria egy döntése alapján, meg pl. a munkarend kialakításával is megkerülhető ez a szabály. Általában azért a plusz (vasárnapi) munkavégzés valami plusz jövedelemmel jár. Erre sajnos sokaknak szükségük van.

A kereskedelem a nemzetgazdaságnak egy önálló ágazata, de egyben egy szolgáltatás is. Ha nem lennének vásárlók vasárnap, akkor nyilván nem lenne egy csomó bolt nyitva ekkor. Emlékezzünk csak vissza, amikor a multik megjelentek, és vasárnap is nyitva voltak, akkor a kisebb boltok is sorra kinyitottak vasárnap, és ezen azóta sem változtattak. Márpedig akkor meg kell, hogy érje. Kimutatások szerint a vasárnapi vásárlást nem lehet kiváltani a hét többi napján, tehát a vasárnapi zárva tartás mindenképp bevétel kiesést jelentene a boltoknak. A sort ismerjük: kevesebb bevétel – kevesebb bolt – kevesebb munkavállaló és/vagy kevesebb fizetés.

Ha a boltoknak bevételkiesés, akkor a nemzetgazdaságnak is az. Milliárdokról van szó. Ez talán kevésbé izgatná a munkavállalót, de ha éppen őt bocsátaná el a munkáltató a bevételkiesés, meg a feleslegessé váló létszám okán, akkor teljesen jogosan felháborodna.

Jómagam notórius vasárnapi vásárló vagyok. Ettől függetlenül, ha 2015 márciusától zárva lennének vasárnap a boltok, akkor nyilván alkalmazkodnék. Ahogyan a dohányforgalmazás szűkítését is megszoktuk. Alapvetően azért azt gondolom, hogy arra felé kellene menni, amerre az igények vannak.

DJ

Vélemény, hozzászólás?