Vasfüggöny

Hát megértük ezt is. Újra lesz vasfüggöny Magyarországon. Igaz, most papír szerint minket „véd” a bevándorlóktól, nem úgy, mint az a régi, a szocializmusban. A Kormány ma úgy döntött, hogy a magyar-szerb határ 175 km-es szakaszán egy 4 méter magas kerítést emelnek, megvédendő az országot az onnan érkező menekült áradattól.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Azon apróságoktól most tekintsünk el, hogy pár napja Kósa Lajos, a Fidesz második embere még azt nyilatkozta, hogy ilyent nem terveznek, csak törvényi szabályozást. Attól is, hogy a Nagy Magyar Nemzeti Konzultáció a bevándorlásról még nagyban tart, pedig abban kérdezné meg a Kormány a zemberek véleményét. Attól is, hogy a Ferenc pápa épp most nyilvánította lényegében bűnnek a határok lezárását a menekültek elől. Attól meg végképp, hogy ha sikerül is néhány tízmilliárd forintért ezt a vasfüggönyt felállítani és persze megfigyelni és őrizni, akkor rövid időn belül más utakat találnak majd a menekültek.

A probléma ugyanis valós, és nagy. Na, nem éppen Magyarországon, hanem Európában. Igaz, nálunk is meredeken nő a bevándorlók száma, idén már eddig meghaladta a tavalyi egész éves számot, most olyan 50.000 fő körül jár. Az is igaz, hogy a hivatalos statisztikák szerint egy menekült átlagosan 3 napot tölt Magyarországon, mert nem vagyunk egy célország. Miért is lennénk, hiszen saját fiaink is gazdasági menekülnek Európa számos országába, százezrével.

A bevándorlás problémája akkora, hogy azt 1 ország meg nem oldja soha. Magyarország sem fogja. Nem vagyok én ennek a területnek (sem) a szakértője, így megoldást sem tudok mondani, de ezzel nem vagyok egyedül. Ahogy látom, a szakértők sem találták még meg. Egyben biztos vagyok: ez a határzár nem lesz az. Lehet, hogy időszakosan csökkenti majd a migráns-számot, de tartós megoldást nem nyújt. Akkor mivégre ez a döntés, és miért ily hirtelen, nem megvárva sem az uniós döntéseket, sem a rendkívül fontosnak tartott nemzeti konzultációs ívekre adott választ? Ha csak az utóbbit nézzük, ott néhány héten belül lenne már eredmény, amire a Kormány hivatkozhatna.

A legelvetemültebb kormányellenesek azt mondanák, hogy előkerült egy haver, akinek van felesleg 175 km kerítésdrótja, meg sokezer fadúca, de ez persze butaság (az viszont igaz, hogy ez a project bele fog kerülni néhány tíz milliárd forintba, az meg egészen jó üzlet). A nem éppen Orbán-hívők azt mondanák, hogy rosszul lett beállítva a dózis, így megszülethetett a miniszterelnökben ez a gondolat, a többiek meg nem mernek/tudnak ellentmondani. Ahogy mondani szokták, ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Marad az a következtetés, hogy belpolitikailag ez hasznos a kormánypártnak.

Ez az egész bevándorlás-ellenesség egy nyerő ügy. Nincs ezzel rövid távon mit tenni, a magyarok még a pirézeket is nagyon utálják, pedig ők nem is léteznek. A magyar állampolgárok 99%-a effektíve nem találkozott eddigi életében bevándorlóval. Mégis, nem szeretjük őket. Erre játszik rá a kormánypárt, és előre jól láthatóan sikeres is lesz benne.

A kérdés csak az, hogy megéri-e…

DJ

Vélemény, hozzászólás?