Vegyi tűz Péten, lakosság-tájékoztatás Várpalotán

Ma délelőtt tűz ütött ki Pétfürdőn, a Huntsman vegyianyag raktárában. A gomolygó fekete füstöt Várpalotáról is jól lehetett látni. Volt idő, amikor füstjelekkel kommunikáltak az emberek, de ez ma már elavult módszernek számít, mégsem vagyunk sokkal előbbre. Persze most sarkítok, de azért nézzük meg, hogy mi történt, és azt is, hogy miként lehetett volna ezt jobban csinálni.

molari

Mint mondtam, láttam én is a füstöt Pét irányából, a 8-ason meg szembe jött velem egy szirénázó fehérvári tűzoltóautó, így sejtettem, hogy nagyobb a gond egy nádastűznél. Szerencsére a Vörösmarty Rádiót hallgattam, és pont hírek voltak, így megtudtam, hogy vegyianyag raktár ég, és azt is, hogy a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint egészségre veszélyes anyag nem került a levegőbe. Amit ekkor gondoltam, azt most nem írnám le…

Értem én, hogy vannak mérési szabályok, protokollok, meg hát láttam már közelről tüzet, így azzal is tisztában vagyok, hogy a keletkező veszélyes anyagok egy része eléghet benne, de egy átlag polgár, ha látja az irdatlan fekete füstöt, meg hallja, hogy nem került egészségre veszélyes anyag a levegőbe, hááát, ekkor biztosan valami csúnyaság hagyja el a száját. Joggal.

Ami miatt meg szintén ideges lehetett, az a tájékoztatás. Illetve annak hiánya. Ha egy várpalotai polgár nem hallgatott éppen híreket a rádión, nem nézett épp híradót, és nem böngészte épp a netet, akkor semmit sem tudhatott az eseményekről. Ha véletlenül mégis figyelemmel kísérte valamelyiket, akkor sem tudhatott meg túl sokat.

Várpalota város honlapján, hivatalos face-oldalán még most sincs semmi hír a tűzről. Canpanari-Talabér Márta polgármester asszony a saját face-oldalán (!) posztolt egy rövid közleményt eplényi otthonából. Aztán a Várpalotai Hírcentrum weboldaláról kaptunk pár mondat hírt a tűzről, meg sokkal többet arról, hogy a polgármester asszony mennyire fel van háborodva. Tegyem hozzá: joggal. Azt sem hallgathatom el, hogy kicsit későn.

Van a városban egy ún. MoLaRi rendszer, ami havonta egyszer idegesít minket a próbaüzemével. Ez nem csak erre alkalmas, hanem arra is, hogy élőszóban lehessen tájékoztatni a lakosságot. 2009 vége óta működik, ezért is mondom, hogy a polgármester asszony kissé megkésve panaszkodik arról, hogy a valóságban nem tud úgy működni a rendszer, ahogyan kellene. Már rég megállapodhatott volna az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal arról, hogy ilyen (vagy egyéb, más) esetekben ennek használatával módja legyen tájékoztatni a lakosságot. Nem kell megvárni, hogy bekövetkezzen a baj.

Sok évvel ezelőtt írtam arról, hogy a város saját (a MoLaRi-nál kevésbé hatékony, de azért működő) rendszerét nem kellene a szemétbe dobni, nem sok ráfordítással karbantartható lenne. Amennyiben a MoLaRi nem lenne használható valami szabályzó okán, akkor ott lenne az. Történt valami ez ügyben? (Költői kérdés volt…)

Szóval, ha polgármesterünk felháborodása megszűnt, akkor esetleg megtehetné azokat a lépéseket, amiket már sok éve meg kellett volna tennie. Jobb későn, mint soha.

DJ

Vélemény, hozzászólás?