Vizsgázik a várpalotai képviselő-testület

Szolidaritásból. Emberségből. Igazából ez már egy pótvizsga, hiszen a rendes vizsga a legutóbbi testületi ülésen történt, november 26-án.

Biztosan sokan emlékeznek a Nemzeti Minimum programra. Ez egy civil kezdeményezés volt a gyermekéhezés felszámolására (többek között az iskolai szünidőkben történő étkeztetésről szólt). Egy országgyűlési határozati javaslat formájában került a Ház elé, amit a KDNP kivételével az összes többi párt is támogatott. Egészen addig, amíg nem került a Népjóléti Bizottság elé, ahol már egyik kormánypárt sem támogatta, merthogy szerintük ez egy baloldali kampány, abban meg nem akarnak résztvenni.

deak_istvanne_kicsiEz volt az országos előzmény. Deák Istvánné, DK-s önkormányzati képviselő továbblépett egyet, és sürgősséggel (a várpalotai képviselő-testület SZMSZ-e szerint az időhiány miatt csak erre volt lehetőség) egy olyan határozati javaslatot terjesztett a testület elé, amely elfogadása esetén az önkormányzat a rászoruló 3-14 éves gyermekeknek a nyári szüneten kívüli (őszi, téli, tavaszi) szünetben is biztosít napi egyszeri meleg étkezést.

A Jogi és Ügyrendi Bizottság az előterjesztést továbbengedte, azonban a testületi ülésen a fideszes képviselők nem, illetve tartózkodó szavazatai miatt nem került tárgyalásra az előterjesztés. Érdekességképp az ellenzéki oldalon is volt tartózkodó szavazat… Ellenben a polgármester asszony egy Magyar Hírlap cikket sokszorosíttatott, és osztott szét a képviselők között, amiben a Kormány e témájú terveiről lehetett olvasni. Ehhez kérte a képviselők támogatását.

A napokban a Kormány be is nyújtott egy törvénymódosítást (http://www.parlament.hu/irom40/07402/07402.pdf ), ez azonban csak 2016-tól rendezné ezt a dolgot. Az idei téli szünet nem szerepel benne.

Deák Istvánné a december 10-i testületi ülésre újra benyújtja javaslatát, amit aktualizált a kialakult helyzetnek megfelelően. Így a várpalotai önkormányzatnak csak a néhány hét múlva kezdődő téli szünetre kell megoldást (és fedezetet) találnia.

A tervezett költség kb. 650.000 Ft. Ez nem lehet tétel egy ilyen problémánál, főleg ha azt nézzük, hogy mikre költ ennél jóval nagyobb összegeket az önkormányzat.

A kérdés tehát az, hogy a fideszes polgármester és -többség napirendre veszi-e az előterjesztést, és ha igen, akkor miként dönt? Azt nézik, hogy miről szól a javaslat, avagy azt, hogy ki nyújtotta be? Átmennek ezen a vizsgán, vagy ismét elbuknak?

DJ

Vélemény, hozzászólás?