2/3 kontra Veszprém

Az újpesti időközi választás óta másról sem lehet hallani, olvasni a médiában, mint arról, hogy most Veszprémen a sor, ott fog eldőlni a Fidesz kétharmada. Ez papírforma szerint igaz, de nézzünk egy kicsit a téma mögé.

A Fidesz az elmúlt 4 évben meghozta azokat a törvényeket, amelyekhez szüksége volt a kétharmadra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben egyáltalán nem kell majd a kétharmados többség nekik, mert szükségük lehet még egyrészt új törvényekre, amiket kétharmadosra szeretnének alkotni, másrészt – és ez a valószínűbb, amilyen slendrián módon végezték a törvénygyártást – előfordulhat, hogy változtatniuk kell a már meglévőkön.

Amennyiben Veszprémben veszít a Fidesz, akkor 1 egész képviselővel lesz kevesebbjük, mint amennyi ehhez szükséges. Azt az egy szavazatot nem gondolnám, hogy nagy probléma lenne megszerezniük az országgyűlésben, ha nagyon kellene nekik. Találnának majd rá huncutot, akár „véletlen” gombnyomás okán is.

Ettől függetlenül fontosnak tartom, hogy Veszprémben veszítsen a Fidesz. Nem a napi politikai gyakorlat miatt, hanem azért, hogy lássa ország-világ: a Fidesz verhető egy alapvetően fideszes választókerületben.

A Fidesz népszerűség vesztése sosem látott ütemben növekszik, köszönhetően annak a már kívülről is látható zavarnak, ami közöttük uralkodik. Az egykor még az ellenfeleik által is elismert kommunikációs képességük elveszett a fene nagy korlátlan hatalom gyakorlása közben. Azt azért ne felejtsük el, hogy még mindig a legnépszerűbb pártról beszélünk, és nem 1-2 százalékkal vezetnek a közvélemény-kutatások szerint. Azt se feledjük, hogy egy Veszprém méretű településen a pártpreferenciák dominálnak egy választáson, a jelölt személye kisebb súllyal esik latba.

Azt is olvasom több helyen, hogy a győztes majd Veszprém érdekeit kell, hogy képviselje az országgyűlésben, tehát nem kell feltétlenül pártpolitikusnak lennie. Ez azért is égető kérdés manapság, mert a civil mozgalmak növekvő aktivitása miatt egy pártpolitikus-ellenesség alakult ki a közvéleményben. Avagy e miatt fordult a közvélemény egy része a civilek felé. Nézzük először a kérdés egyik oldalát.

Ha egy civil győz az időközi választásokon, akkor ő nyilván a függetlenek közé ül majd. Méghozzá magányosan, mert nyilván egy képviselőcsoportban sem fog dolgozni (jelenleg a DK-nak és az Együtt–PM-nek van képviselőcsoportja a függetlenek – frakció nélküliek – között). Egy független képviselőnek nagyon korlátozottak a megszólalási lehetőségei, a parlamenti bizottságok munkájában se nagyon tud részt venni. Még az a lehetősége sincs, mint egy képviselőcsoportnak, hogy viszonylagosan nagy sajtónyilvánosságot kapjon. Nincs mögötte szervezeti, szakértői, stb. háttér.

És most képzeljük el, hogy valamely kérdésben egy veszprémi érdeket szeretne képviselni. A mai parlamentben ez eleve kérdéses, ha nem fideszes a képviselő, de ha még egy ellenzéki frakció vagy képviselőcsoport sem áll mellette (mögötte), akkor teljesen kizárt. Ez utóbbi esetben viszont (legalábbis az én értelmezésem szerint) a nagy és szent civil jelleg már megkopik.

A kérdés másik oldala (és talán ezzel kellett volna kezdenem) egy civil esélye a győzelemre Veszprémben. Amennyiben indulnak vele szemben pártjelöltek az ellenzéki oldalon, akkor semmi. Amennyiben nem indulnak ilyen-olyan megfontolásból, akkor lényegében támogatják. Ha meg még ténylegesen is (mondjuk szervezeti háttérrel, infrastruktúrával), akkor már itt is kopik a civil jelleg.

Tévedés ne essék, nekem azzal semmi bajom, ha egy civil indul, és netán még győz is ezen a választáson. A civil lét mindenhatóságának misztifikálásával van bajom. Az országos politikát politikusok, méghozzá pártpolitikusok művelik. Nem azért, mert ezt valaki előírta, hanem azért, mert ez így alakult ki.

Végül nézzük az ellenzéki pártok lehetőségeit a veszprémi választáson. Az MSZP-nél érzem annak a lehetőségét, hogy önállóan induljanak. Ez szerintem hiba lenne. Persze az újpesti időközi választáson elért eredményük erre bíztatná őket, de az ottani győzelmük papírforma volt (ahogyan Veszprémben a Fideszé is az). Amennyiben az önálló indulás mellett döntenek, én biztosra veszem, hogy a többi ellenzéki párt is indítani fog jelöltet. Az eredmény megjósolható. A DK eddig is, és most is az összefogás híve. Rajta nem hiszem, hogy múlna egy közös jelölt indítása. Az Együtt és a PM (most már ugye külön kell őket számba venni) ebből a szempontból egy (két) sötét ló. Meggyőződésük, hogy az összefogás hiábavaló és/vagy hibás volt az idei országgyűlési választásokon, így egy mostani „összeborulásban” nem látom őket. Az LMP-t egy mindenkivel szemben ellenzéki pártnak tartom, ők biztosan önállóan fognak indulni, a Fodor Gábor (bocsánat, az MLP) pedig a nagyon sötét ló kategóriába tartozik.

Nyilván, nekem fogalmam sincs, hogy miként fognak dönteni a pártok, de szerintem még ők maguk sem tudják. Mindenesetre bejelentkezett már a civil szféra is Kész Zoltán személyében. Gondolom lesz még más is februárig. Az eredmény a pártokon múlik, ha tetszik, ha nem. Összefoghatnak, indulhatnak önállóan, de beállhatnak egy civil jelölt mögé is. Nem lesz egyszerű döntés.

DJ

Vélemény, hozzászólás?