A polgármester az EU-ba tart?

[justify]A városban jártamban-keltemben, sok emberrel találkozok. Ha leállunk akár csak kevés ideig is beszélgetni, óhatatlanul előkerül a politika. Érdekes, hogy nemigen találok mostanság Fidesz-szimpatizánst, pedig a közvélemény-kutatók szerint még ma is megnyernék a választásokat. Valamikor tehát nem mondanak igazat az emberek: vagy a kérdezőbiztosnak, vagy a négyszemközti beszélgetésekkor. Az általános politikán kívül egy téma szinte mindig előkerül, mégpedig polgármester asszonyunk jövőbeni sorsa. Egyre több embertől hallom, hogy Talabér Márta az EU-ba készül.[/justify][justify]Ez persze egyelőre még csak pletyka. Viszont egyre több helyről hallani. Mindenki ismeri azt a játékot, amikor a játékosok körben ülnek, az egyik elindít egy rövid kis mondatot valamely irányba, amit mindenkinek át kell adnia a szomszédjának. Mire körbeér a mondat, általában már rá se lehet ismerni. Mindenki egy kicsit elvesz belőle és hozzá is ad. A pletyka is így működik. Most viszont nemigen van változás, mindenhonnan azt hallani, hogy Talabér Márta EU-képviselő szeretne lenni.[/justify][justify]Az ember (pontos információ hiányában) próbálja összerakni a fejében az infókat. Már a tavalyi önkormányzati választáskor is felmerült, hogy Talabér Márta nem polgármester szeretett volna lenni, csak ezt kapta pártfeladatként. Mondjuk akkor érthető is volt a dolog: Németh Árpád és csapata lényegében lerombolta a várost röpke 4 év alatt, Katona Csabát nem jelölhették, mert egyrészt benne volt könyökig az előző négy évben, másrészt a kvalitásait tekintve sem tűnt jó választásnak, a Bacsárdi Vali meg épp kiesni látszott a pikszisből. Maradt egy kívülálló. Végül is jól számítottak, bár akkor szinte bárki nyerhetett, aki narancssárga rucit viselt.

Ha feltételezzük, hogy Mártánk nem mondott le EU-s ambíciójáról, akkor eddigi politikai ténykedése is más fényt kap. Látszólag egy kicsit sem zavarta, hogy a Parlament létszáma a felére csökken, és a polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők is egyben. Beállt olyan nemtelen törvényjavaslatokba, mint például a korkedvezményes nyugdíjak visszamenőleges megszüntetését biztosító Alkotmány-módosítás (mondjuk ez egy érdekes történet lesz, ha végül az Európai Parlamentben köt majd ki), lemondott Várpalota választókerület központi helyéről, nem zavarta az önkormányzatiság felszámolása.

EU-választások legközelebb 2014-ben lesznek. Jó esetben akkor lesznek az országgyűlési és az önkormányzati választások is. Miután Talabér Márta nem szerepel a 2009-es Európai Parlamenti képviselő-jelölti listán, így csak akkor tud váltani. Addig viszont még sok víz fog lefolyni a Dunán…[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?