A testületi ülés margójára

Ma tartotta idei első rendes ülését városunk képviselő-testülete. A nyílt ülés alig tartott tovább, mint egy egész óra. Pedig a kisebb fajsúlyú (vélelmezhetően kevesebb vitát kiváltó) előterjesztések mellett a város idei költségvetése, és a teljesen megújult szociális rendelet is napirenden volt. Nem mintha ezekben a kérdésekben nagy vita lett volna.

test_ules2_20150219

A költségvetés elfogadása a többség feladata, az ellenzéktől nem várható, hogy azt megszavazza. A többség pedig megvitatja azt már a frakcióülésen (legkésőbb ott már el is dől a dolog), így aztán a bizottságokban illetve a testületi ülésen már nem nagyon szólalnak meg. Ha mégis, akkor az valami magasztaló hozzászólás lesz. Az ellenzék meg elmondja a magáét maximum 3+1 percben/fő, aztán leszavazzák. A mai testületi ülésen az ellenzéki képviselők közül Deák Istvánné nem tudott részt venni az ülésen, Galambos István meg késett kicsit, így Falussy képviselő úr szólt hozzá, meg az Opsitos képviselő úrnak volt egy elvetélt módosító indítványa (ez utóbbi be sem lett fogadva). Nem volt egy vérmes vita.

test_ules3_20150219

Ahogy az új szociális rendelet sem forgatta fel a testületi ülést. A két Galambos még dicsérte is, igaz más-más szemszögből. Óvatos kritikával egyedül Falussy képviselő úr élt, de ezen a 3 percen hamar túltette magát a többség, és gyorsan megszavazta a rendeletet.

Igazi vita (kis túlzással) Galambos István SZMSZ módosító indítványával kapcsolatban volt. Ebben a vitanap bevezetését javasolta, ahol a képviselők egy-egy kérdést nyilvánosan megvitathatnának, fejenként 30 perces időkeretben. Ennél a napirendnél feléledtek a fideszes képviselők is. Gyorsan elmondták, hogy miért is felesleges ez, meg, hogy a bizottságokban el lehet mondani mindent, egyébként is kevesebbet beszélni, többet dolgozni, stb. Hamar leszavazták.

Volt egy előterjesztés, amivel viszonylag sok időt foglalkoztak a képviselők. Nem mértem le, de nagyjából ugyanannyit, mint az előbb felsorolt hárommal. Nem fogja elhinni a Kedves Olvasó, de ez a Molnár Mária Szociális Szövetkezet kérelme volt. (Az előterjesztések ITT olvashatók).

Szóval ez a testületi ülés is Bohumil Hrabal tollára való volt. Nehéz eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk.

DJ

Vélemény, hozzászólás?