Agyonhallgatott útfelújítás

nyolcas2Kb. két hete vehette észre a tisztelt várpalotai olvasó, hogy hirtelen elkezdték a 8-as főút várpalotai szakaszának kozmetikázását. Pár nap alatt lemartak 1-2 cm-t az aszfaltból az inotai vasúti felüljárótól a sportcsarnokig. Aztán megtört a lendület, de azért folyik az útpadka leszedése, a vízelvezető árkok felújítása, a buszmegállók feljavítása, néhol a szegélyek kialakítása.

Még a munkálatok megkezdésekor elkezdtem kutatni a város honlapján, az önkormányzat hivatalos face-oldalán, hogy megtudjak valamit erről a felújításról. Nem találtam semmit. Kénytelen voltam máshonnan információt szerezni. Azt sikerült megtudnom, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. (Közútkezelő) át szeretné adni a városnak a 8-as azon szakaszát, ami az elkerülő két szélső csatlakozási pontján belülre esik. Tehát ennek tisztítása, síkosság-mentesítése, karbantartása, stb. innentől már legyen a város dolga, a Közútkezelő meg az elkerülő szakaszt felügyeli ezentúl. Állítólag a városvezetésnek egy feltétele volt: hozzák rendbe azt az útszakaszt, és akkor átveszi (egyébként logikus lépés, hiszen az elkerülő átadásával a 8-as főút immár az lesz, a régi 8-as a városi úthálózat részévé válik.) Azt is sikerült megtudni, hogy erre a Közútkezelő 600 millió forintot kapott a Kormánytól, mégpedig tisztán magyar forrásból, tehát nem EU-s pénzből.

nyolcas1

Három adatra szeretném felhívni a figyelmét a tisztelt olvasónak:

1. a 8-as főút várpalotai szakaszának felújításáról van szó,
2. 600 millió Ft-ot kapott rá a Kormánytól a kivitelező, és
3. ez a pénz tisztán magyar forrásból származik.

Jobb emlékezetű olvasóinkat kérdezem: ismerősek ezek a pontok? Igen, igen! Bizony! Pontosan ezekről beszélt tavaly márciusban a Nagy „Bejelentő” Duett, Talabér Márta polgármester, és Kontrát Károly országgyűlési képviselő. Igaz, akkor még olyan érzést keltettek bennünk, hogy ezt egy heroikus küzdelemben harcolták ki a városlakóknak. Azóta nagy a csend az ügy körül, írtam is róla még tavaly augusztusban (http://varpalotaidemokratak.hu/tisztelt-kontrat-karoly-kedves-talaber-marta/ ).

Nem is nagyon értem ezt az elhallgatást. Végül is a felújítás megtörténik, még ha nem is akkor és nem is úgy, ahogyan bejelentették. Biztosan van a városvezetés tarsolyában erre kommunikációs panel. Ha meg nincs, akkor mondanak majd valami kevésbé valódit az arcunkba. Megy az nekik, hiszen átadták a „felújított” városi kórházat is tavaly decemberben, ami még akkor sem volt, és most sincs kész.

Abban meg csak reménykedhetünk, hogy ez az 1-2 cm-es új koptató réteg kibírja a terhelést az elkerülő – remélhetőleg 2018-as – átadásáig (ez is csúszott már 1 évet), és nem egy, a mostanihoz hasonló állapotú úttestet öröklünk meg a Közútkezelőtől. A Duett meg addigra csak feloszlik.

DJ

Vélemény, hozzászólás?