Állam és egyház: Iványi Gábor előadása Veszprémben

Vasárnap Budapesten voltunk a „Tavasz jön – Orbán megy!” tüntetésen. Nem volt hatalmas tömeg, de én nem is vártam. Szeretem a rántott csirkecombot, de ha túl sűrűn kerül az asztalra, akkor már én is meg tudom unni. Így vagyok (és a jelek szerint nem egyedül) a tüntetésekkel is. Aztán meg az is zavar, hogy átestünk ama lónak a nagyon civil oldalára. Ezt csak úgy közbeszúrtam, mert kikívánkozott belőlem…

ivanyi7

A tüntetésen voltak nagyon jó szónoklatok (Heller Ágnes, Kész Zoli), meg kevésbé nagyon jók is, de ehhez is hozzászoktunk már. Viszont mindegyik arról szólt alapvetően, hogy az állam szakadjon már le rólunk, ne szóljon mindenbe bele, hagyjon minket békibe’. Tudom, tudom: nem NER-kompatibilis, ráadásul erősen liberális felfogás ez.

Ebbe a sorba illeszkedett rá egy napra Iványi Gábor lelkész előadása az állam és az egyház viszonyáról Veszprémben, a Józan Ész Társaság szervezésében. Ritka az olyan előadó, aki másfél órán keresztül le tud úgy kötni, hogy nem kezdek fészkelődni, másra figyelni. Ezek egyike Iványi Gábor.

ivanyi6

Nem tervezem az előadás részletes ismertetését, aki nem volt ott, az bánja csak! Kaptunk egy kis egyháztörténeti oktatást, hiszen előadásának első részében a Magyarországi Metodista Egyház megalakulásáról, a ’70-es évek Kádár-rendszerének ellenállásáról beszélt, majd kényszerű kiválásukról és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) megalakulásáról, mely szintén az akkori hatalommal (’80-as évek eleje) való viaskodás jegyében telt. Érdekes volt hallani a sajátos humorral fűszerezett történeteket a régi időkről. Aki élt akkor, az nem csodálkozott, hogy az akkori állam nem nagyon segítette az egyházak működését, de a szomorú az, hogy a mai fiatalok, a rendszerváltás után születettek is hasonlót tapasztalhatnak meg napjainkban.

ivanyi3

Az előadás második részében ugyanis rátért az Orbán-kormányok ténykedésére egyház-ügyben. Mint kiderült, már az első Orbán-kormány viszonya sem volt felhőtlen az összes egyházzal, de a kétharmados felhatalmazás után ez kiteljesedett. Ez tényleg egy második Kádár-rendszer lett. Érdekes részleteket tudtunk meg arról, hogy miként szabott a hatalom újabb és újabb feltételeket, ha az előzőnek sikerült megfelelni, miként alakult a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróságnál megkezdett per, hogyan tudták mindezek mellett fenntartani oktatási- és szociális intézményeiket, megtartani 800 főnyi alkalmazottat.

ivanyi5

Ez csupán egy kicsiny kis szelete az állam túlterjeszkedésének, és nem is érint közvetlenül milliókat, de nagyon pontosan mutatja a NER működését. Iványi Gáborék heroikus küzdelmet folytattak és folytatnak az Orbán rezsimmel szemben, és elsősorban nem magukért, hanem az általuk képviselt elvekért, a segítségre szoruló embertársaikért. Nehéz időszak áll mögöttük, és jelenleg ugyan nyerésre állnak, de nem tudhatják, hogy mit hoz a jövő. Mégis csinálták és csinálják. Példát kellene venni róluk.

DJ

Vélemény, hozzászólás?