Az ígéret szép szó…

Megkeresett bennünket néhány lakó a Felsőinkám 1.-ből, a Központi Orvosi Ügyeletnek helyet adó társasházból. Egy, az önkormányzat által adott, és be nem tartott ígéretről panaszkodtak.

igéret1

Mint tudjuk, a háziorvosi ügyeletet hosszú évek óta ellátó General Medicina Kft. felmondta a szolgáltatást tavaly év végével. Ennek fő oka lehetett, hogy az OEP finanszírozáson felül, a kistérség települései által adott kiegészítő támogatással együtt is nehéz volt megfelelő munkaerőt találni az ügyelethez. Az önkormányzat gyorsan kiírt egy pályázatot, amiben már az előzőhöz képest négyszeres összegű települési támogatással keresett vállalkozást az ügyelet ellátására. Volt is jelentkező, el is nyerte a megbízást. Ez a történet is megérne egy „misét”, de most nem ez a témánk.

Meg lett tehát a szolgáltató, gyorsan kellett egy hely is a feladat ellátására. A régivel nyilván az volt a probléma, hogy annak használatáért bérleti díjat kellett volna fizetni az előző szolgáltató Kft.-nek, hiszen övék az épület, így kerestek egy önkormányzati tulajdonú helyiséget. Meg is találták a Felsőinkám utcai tízemeletesben, ahol a Térségi Népjóléti Gondozási Központ épületének felújítása, és a szolgáltatások odaköltöztetése után üresen maradt az önkormányzati tulajdonú helyiség.

A Polgármesteri Hivatal illetékesei – korrekt módon – összehívták a lakókat, ismertetve velük a háziorvosi ügyelet odaköltöztetésének terveit, egyben javaslatokat, észrevételeket várva tőlük. A minket megkereső lakók szerint itt hangzott el, hogy az ügyeletnek lesz saját bejárati ajtaja. Most ugyanis az a helyzet, hogy aki be szeretne jutni az ügyeletre, az ugyanazt a bejárati ajtót használja, amit a tízemeletes lakói. Ez egy fertőzéses időszakban (pl. influenza járvány) nyilván nem túl szerencsés megoldás. Ráadásul, ha az ügyelet várója megtelik, akkor a betegek a lakókkal közösen használt előtérben várják ki a sorukat.

igéret2

Mi nem voltunk ott azon a tájékoztatón, de nincs okunk kételkedni ennek az ígéretnek az elhangzásában, ráadásul praktikus megoldásnak tűnik, és műszakilag sem kivitelezhetetlen a 21. században. Nyilván szorított a határidő, sietni kellett a helyiség átadásával, de valószínűleg ez a probléma még utólag is orvosolható. Mert az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó.

DJ

Vélemény, hozzászólás?