Békemenet

[justify]float:left;margin-right: 5pxRitkán lát az ember az épp aktuális kormány melletti tömegdemonstrációt. Főleg akkor, ha annak óriási többsége van a parlamentben, és még a közvélemény-kutatásokban is vezet. Most ezt is megértük. Hatalmas tömeg masírozott Budapesten, és ha Rákay Philip nem az m1 műsorstruktúrájával lett volna elfoglalva, akkor talán még kétmilliós is lett volna. Így az egyik szónok csak egymilliót látott, ami valljuk be: kishitűség a javából. Olvasom, hallgatom a fanyalgókat: buszokkal szállították a tömeget, fizettek nekik azért, hogy felvonuljanak, a közszolgák felé erős elvárás volt a részvétel, stb.

Mit számít? Voltak több tízezren, talán még százezren is. A Fidesznek még ma is van nagyjából 1,5 millió szimpatizánsa a felmérések szerint. Ebből igazán kitelik ez a tömeg. A kérdés nem az, hogy mennyien voltak, hanem az, hogy miért is kellett ez a tömegdemonstráció?[/justify]

[justify]A mai magyar közéletben mind a baloldalon, mind a jobboldalon tömegek vannak, akik ha esik, ha fúj, akkor is oda szavaznak, ahová a szívük, hitük húz. Talán a jobboldalon nagyobb ez a tömeg, hiszen Orbán Viktor a politikáját már hosszú évek óta az érzelmekre építi, míg a baloldali szavazók nagy része erre nem vevő, a racionalitás nagyobb szerepet játszik döntésükben. Elég csak a baloldalinak mondott sajtót megfigyelni: amikor az övéik voltak hatalmon, akkor is nagy elánnal kritizálták (egyébként sokszor jogosan) az egyes lépéseket. Ilyet elvétve tapasztalni a jobboldalon.

Az Orbán-kormány elmúlt bő másfél éve nem egy sikertörténet. Ezt kevesen tagadják még odaát is. Kap is érte elég kritikát itthon és külföldön is. Talán itt az egyik lényeges elem. A magyarok túléltek már sok mindent: tatárt, törököt, Habsburgot, szovjetet – és most megint támadás alatt állunk a külföld részéről. Össze kell fogni! Ugye milyen egyszerű és jól érthető? Ne foglalkozzunk az okokkal, ne keresgéljük magunkban a hibának még csíráját se, csak zárjunk össze, mert megint támadnak bennünket. A fideszes kommunikáció erre épül, és láthatjuk: még mindig működik.

Bármennyire is így van ez, mégsem hiszem, hogy ez tízezres tömegeket mozgatna ki spontán az utcára. Tagadhatják, de nyilvánvaló: a kormány, a Fidesz, pénzt, energiát nem kímélve szervezte meg a Békemenetet, demonstrálva, hogy mekkora tömeg áll mögötte. A kérdés azonban megmaradt: minek, kinek?
A politikájuktól elforduló, havonta néhány százalékkal növekvő tömeget ez nem befolyásolja. Eddig is azért fordítottak hátat nekik, mert a saját kis életükben tapasztalják, hogy nem mennek jól a dolgok. Akkor a külföldnek szól az erődemonstráció? Az EU tisztában van vele, hogy a Fidesz hatalma stabil ma is. Ezen nem változtat, hogy mennyien demonstrálnak mellette az utcán. Ahogyan azon sem, hogy az EU veszélyben érez nálunk egy sor olyan alapelvet, amelyek mentén megalakult és működik. Ezen sem változtat az, ha akár kétmillióan is békemenetelnek a kormány mellett.

Az egész arra volt jó, hogy néhány napig uralja a médiát, de legalábbis addig, amíg Schmitt Pál kisdoktorijáról kiderül, hogy a maradék 8 saját oldalt is úgy másolta magától…[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?