Beszélgetés a rendszerváltás várpalotai eseményeiről 2.

A mai – sorrendben második – pódiumbeszélgetés meghívott vendégei Németh Árpád, dr. Szilágyi Tibor és Zlati István voltak. Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője volt ismét a házigazda, első kérdése a vendégek rendszerváltáskori szerepére irányult.

rendvalt2 (13)

Szilágyi Tibor elmondta, hogy az SZDSZ-be Budapesten lépett be, tehát Várpalotán nem volt alapító tag, de a kezdetektől részt vett a munkában. Zlati István az MSZMP városi első titkára volt a nyolcvanas évek végén. Mint elmondta, ő nem volt rendszerváltó, hitt abban, hogy az akkori rendszer javítható. Rengeteg munkájuk volt, mert pártértekezletek sora zajlott akkoriban, hiszen az állampártban is nagy változások zajlottak, aminek eredményeképp alakult meg az MSZP. Németh Árpád politikusi gyökerekkel is rendelkezett, mivel anyai nagyapja a város tanácselnöke volt a hatvanas években. A politikával 1988-ban, a katonaság alatt találkozott először, de aktívan csak a leszerelése után kezdett politizálni. Először az MDF-et kereste fel, de az nem volt szimpatikus számára. Az SZDSZ akkoriban keményen kritizálta a rendszert, ezért végül őket választotta, de miután létezett a kettős tagság, a helyi Fidesz megalakulásakor annak alapító tagja is lett.

rendvalt2 (8)

A beszélgetés a Városi Televízió archív adásából mutatott részlettel folytatódott, ami az MSZMP és az MDF első várpalotai találkozásáról készült. Ehhez kapcsolódott a következő kérdés: milyen kapcsolatuk volt a frissen alakult pártoknak az MSZMP-vel? Szilágyi Tibor elmondta, hogy a volt állampárttal semmilyen kapcsolatuk nem volt, inkább az akkori városvezetéssel folytattak tárgyalásokat. A Fidesszel nagyon jó kapcsolatuk volt, még az irodájukat is megosztották. Németh Árpád is megerősítette, hogy a Fidesz sem kereste az állampárttal a kapcsolatot, nem gondolták, hogy bármi dolguk is lenne velük. Zlati István szerint egyetlen megalakult pártról tudtak, az pedig az MDF volt. Mint elmondta, a tárgyaláson a feléjük irányuló kritika kapott nagyobb hangsúlyt, és emlékei szerint az MDF helyi csoportjának nem voltak terveik a város jövőjére nézve.

rendvalt2 (9)

A nézők soraiban ülő Punk János is megszólíttatott, aki a várpalotai MDF megalakulásakor töltött be ott vezető szerepet. Elmesélte, hogy akkor egy kiáltványt készítettek, amiben a munkások képviseletét is követelték, ezt azonban sokan úgy értelmezték, hogy az MDF a szakszervezeteket támogatja, ezért két vezetőtársa kihátrált a dologból. Ő vitte el úgymond a balhét, ezért megszakította kapcsolatát az MDF-el.

rendvalt2 (19)

A következő bejátszás egy stúdióbeszélgetés volt a frissen megalakult SZDSZ két vezetőjével, erre reagáltak a beszélgetés vendégei. Szilágyi Tibor szerint a bejátszásban elhangzottakhoz nincs mit hozzátenni. Németh Árpád emlékei szerint a stúdióbeszélgetés után néhány nappal megalakult a helyi Fidesz, így a tagság nagy része már ott tevékenykedett, bár voltak közös politikai akcióik, pl. a 4 igenes népszavazás. Zlati István annyit tett hozzá, hogy akkor mind a városvezetés, mind az MSZMP vezetése új volt, jól tudtak együttműködni. A város is jó passzban volt, ezt mutatta egy sor beruházás is, mint pl. a sportcsarnok, a buszpályaudvar, a tájház, és az új könyvtár építése.

rendvalt2 (10)

Az MSZMP városi pártértekezletéről készült tudósítás volt a következő bejátszás. Zlati István reagált a látottakra. Elmondta, hogy akkor már tudták, hogy a pártalkalmazottaknak meg fog szűnni a munkaviszonya, mégis óriási munkát végeztek: az akkori 2300 párttagból 212 főt tudtak meggyőzni arról, hogy legyen tagja a decemberben megalakuló MSZP-nek. Saját sorsát illetően elmondta, hogy ekkor ő befejezte politikai pályafutását, nem vállalt semmilyen pozíciót az új pártban. Viszont munkanélküli lett, ami két évig tartott, mert addig nem merte senki sem alkalmazni.

rendvalt2 (29)

Szilágyi Tibor a 4 igenes népszavazásról beszélt. A kezdeményezést az ellenzéki pártok közül az MDF nem támogatta, így aztán nagyon szoros lett az eredmény. A négy kérdésből egy volt a lényeges, a köztársasági elnök megválasztásának módja. Németh Árpád megerősítette, hogy Pozsgay Imrének nagy esélye lett volna erre a posztra, ha közvetlenül választják a köztársasági elnököt, ezt akarták mindenképp megakadályozni.

Újabb bejátszás következett, felelevenítve a Fidesz várpalotai csoportjának tüntetését a városi rendőrkapitányság előtt, ami a Dunagate néven elhíresült lehallgatási botrány miatt szerveződött. Szilágyi Tibor elmondta, hogy rendszeresen felbontották a leveleit, direkt gyűrötten rakták vissza a borítékba. Szerinte ez egy figyelmeztetés volt, hogy tudja az SZDSZ: figyelik. Németh Árpád csak megerősíteni tudta mindezt. Emlékei szerint a Dunagate-ügy akkor valóban nagy botrány volt, és ez az egész ügynök-kérdés mind a mai napig nincs lerendezve.

rendvalt2 (33)

Az utolsó bejátszás Schmidt Ferenc, az első szabadon megválasztott országgyűlési képviselő megbízólevelének átadásáról szólt. A hozzá kapcsolódó kérdés így hangzott: 25 év után célba értünk? Szilágyi Tibor szerint igen. Annak ellenére, hogy sok probléma van az országban, legalább szabadság van. Zlati István szerint nem ilyen lovat akartunk, a lakosság nagy százaléka elégedetlen az eddigi eredményekkel. Németh Árpád szerint nehéz megítélni, hogy elértük-e azt, amit akkor akartunk. Életszínvonal tekintetében biztosan nem, de az a kérdés, hogy összességében több embernek jobb-e ma, mint amennyinek nem?

rendvalt2 (35)

Újításként most volt lehetőség a nézők közül is kérdéseket feltenni. A lehetőség megvolt, de csak Leszkovszki Tibor emelkedett szólásra, és ő sem kérdezett. Az újonnan megalakult pártoknak biztosított irodák biztosításának körülményeiről szólt néhány mondatban. Ezzel véget is ért a beszélgetés, várhatjuk a következőt, aminek a témája (az ígéret szerint) az oktatás lesz.

DJ

Vélemény, hozzászólás?