Cirkusz a testületi ülésen

Egy vallomással kell kezdenem: nem vagyok oda a cirkuszért, pedig ott általában szerethető állatok és képzett, profi bohócok próbálnak szórakoztatni. Talán ez lehet az oka, hogy a január 23-i rendkívüli testületi ülésen kialakult cirkusz sem szórakoztatott.

Polgármesteri_Hivatal

A testületi ülés több napirendi pontja közül igazi érdeklődést (és vitát) a Galambos István (Jobbik) és Deák Istvánné (DK) önkormányzati képviselők által előterjesztett anyag váltotta ki. Erről már írtunk oldalunkon,

Az ott is felvázolt lehetőségek egyikét választotta Campanari-Talabér Márta polgármester asszony, megtoldva egy (három határozati javaslatot tartalmazó) módosító indítvánnyal.

Mielőtt a testületi ülésen történtekről beszélnénk, le kell szögezni valamit. Ez a Rabszolgatörvénynek nevezett Munka törvénykönyve módosítás (illetve az elfogadását követő események sora, a felháborodás nem szűnése) egy fekély a Fidesz testén. Teljesen érthető, hogy politikusaik, legyenek akár országos vagy helyi szintűek, érzékenyen reagálnak minden, ezt érintő tevékenységre. Az már (politikai) intelligencia kérdése, hogy miként kezelik az adott ügyet.

Azt nem állíthatom, hogy a testületi ülésen magáról a törvénymódosításról egyáltalán nem volt szó, mert azért többen felszólaltak a Fidesz soraiból, hogy elismételjék a kormánymédia által már unalomig szajkózott érveket (ez önkéntes, a dolgozók érdekeit szolgálja, munkaerőhiány van, így a munkavállalók vannak előnyben, stb.). Többször megismétlésre került az is, hogy ez egy politikai akció, és az országos politikát nem kellene behozni az önkormányzati munkába. Valóban, ez bizony politikai ügy. A képviselő-testület meg egy politikai szerv, ahol a települést érintő (nem egyszer politikai) döntéseket hoznak. Sokszor olyan témában, ami bizony egyben országos politikai kérdés is.

Az is a fő érvek közé tartozott, hogy az önkormányzat nem utasíthatja az általa 100%-ban tulajdonolt cég vezetését semmire, mert mire van akkor az ügyvezető. Itt azért elcsodálkoztam, mert pár éve volt olyan képviselő-testületi határozat, ami limitálta pár százezer forintban az ügyvezető által kifizethető összeget, az ennél nagyobb kiadásnál már kellett a polgármester ellenjegyzése…

A cirkuszt viszont nem ez indította el, hanem CTM módosító indítványának harmadik határozati javaslata. Ebben azt indítványozta, hogy a képviselő-testület szólítsa fel Deák Istvánné helyi önkormányzati képviselőt, hogy az általa vezetett magánintézménynél határidőre tegyen eleget a munkavállalókat jogszabály szerint is megillető munkabér kifizetésének. Már maga az is jogi nonszensz (és felveti a jegyző, aljegyző felelősségét), hogy egy képviselő magánügyeibe ily módon beleszóljon a testület, az pedig csak hab a tortán, hogy a határozati javaslat mögött súlyos információhiány (vagy) szándékos félrevezetés áll. Nézzük kicsit a tényeket.

maganiskola

Aki kicsit is nyomon követi a Fidesz oktatáspolitikáját, az láthatja, hogy a Kormány hosszú évek óta próbálja ellehetetleníteni az alapítványi (magán) iskolákat. Legutóbb a szakképzést vették el tőlük, és a jelek arra mutatnak, hogy a gimnáziumi képzést is ki akarják szervezni alóluk. Közben folyamatos pénzügyi megszorításban élnek. Ezért döntött úgy a Deák Istvánné igazgatta Magániskola, hogy fenntartót vált, az alapítvány ezentúl ún. támogató státuszba kerül. Ez a fenntartó váltás azonban a központi adminisztráció lassúsága okán azt eredményezte, hogy a januári ellátmány a régi fenntartóhoz már nem, az újhoz pedig még nem érkezett meg. Majd február elején kapja meg az új fenntartó, visszamenőlegesen a januárival. Ez az iskola működésének 28 éve alatt először átmeneti pénzügyi fennakadást okozott. Az elmúlt évek kormányzati megszorításai miatt pedig elegendő tartalék sem állt rendelkezésre. Ekkor döntött úgy Deák Istvánné alapító igazgató, hogy bár jogilag ő is csak egy alkalmazott, hogy megkeresi annak a lehetőségét, hogy azok a dolgozók, akiknek más jövedelmük nincs, megkaphassák a bérüket, ne kerüljenek a Karácsonyi ünnepek után nehéz helyzetbe, a többiekre pedig folyamatosan kerül sor a bevételek tükrében. Természetesen ezt minden érintettel megbeszélte, és kérte a megértésüket, akik ezt az átmeneti helyzetet el is fogadták. Sokmilliós tételről beszélünk. Döntse el mindenki saját maga, hogy Deák Istvánné megtett-e minden tőle telhetőt a közel 100 fő munkavállaló munkahelyének megmaradása, illetve ennek az 1 hónapnak az átvészelése érdekében. Azt is megjegyezzük, hogy miután CTM tudomására jutott az iskola problémája, nem hívta fel az igazgató nőt, nem kérdezte meg, hogy tud-e segíteni, nem foglalkozott a magániskola dolgozóinak helyzetével, hanem azonnal felhasználta a valamilyen módon (sicc) megszerzett információt a képviselő asszony politikai támadására, megpróbálta olyan színben feltüntetni a dolgot, mintha ez a probléma rendszeres lenne az általa vezetett intézményben. Ez a fideszes módi, ha nincs szakmai érved, támadd személyében az ellenfeledet, próbálj egy jó kis karaktergyilkosságot elkövetni, hátha bejön.

Na, ezen előzmények után CTM határozati javaslata kiverte a biztosítékot. Tőle egyébként sem áll messze a személyeskedő, sértő stílus, ami vagy személyiségbéli probléma vagy csak a hosszú politikai munka torzító hatása. Így aztán egy parázs vita alakult ki, amit csak néha szakított meg az eredeti indítvány témája. A fideszes képviselők nagy része felszólalt, volt aki tárgyilagos volt, volt aki propagandista, és volt, aki bölcsen hallgatott. A végén persze mindegyikük megszavazta CTM módosítóit, és elutasította az eredeti indítványt. Gondolom egy tartózkodás is főben járó bűn lett volna.

Deák Istvánné összegezve a történteket elmondta, hogy a kezdeményezés szerinte célt ért, mert az érintett vállalat igazgatója kijelentette, hogy cégénél nem kívánja alkalmazni a rabszolgatörvény adta lehetőségeket, s ezt a kollektív szerződés 2019. januári módosításában szabályozták is. Rágalom ide, rágalom oda, nem volt hiába az előterjesztést benyújtó két képviselő erőfeszítése. Legyen ez más munkáltatók számára is követendő példa. Ez a dolgozók érdeke, ezért harcolnak 2018. december 12 óta folyamatosan a szakszervezetek, civilek, pártok együtt, közösen.

 DJ

Vélemény, hozzászólás?