Civil mizéria

[justify]Olvasom a Naplóban, hogy a Szindbád szeretné kipaterolni a művelődési házból a civileket. Először Dobos Tamás, a Várpalota és Térsége Civilek Szövetsége ügyvivője tiltakozott a terv ellen, majd rá egy hétre a Szindbád vezetője reagált a vádakra. Első olvasásra egyértelmű a helyzet: a kft. pénzt szeretne látni a civilek által eddig használt helyiség bérbeadásából, így azokat az Ady lakótelepen székelő Ifjúsági Házba költöztetné. Nehéz gazdasági helyzetben van az ország, így a város is, tehát elvárható, hogy annak cégei is spóroljanak, ahol csak tudnak.[/justify]
[justify]Ez az egyszerű megközelítése a kérdésnek. Nézzük meg azonban, hogy mivégre is vannak a civil szervezetek. Normálisan működő (demokratikus) társadalmakban a civil önszerveződések rendkívül fontos szerepet játszanak a társadalom életében. Emberek tömegeit mozgatják meg. Amennyiben csak saját tagságuknak „élnek”, már akkor is fontosak, ha azonban bármilyen módon bekapcsolódnak szűkebb vagy tágabb környezetük életébe (márpedig a többségükre ez a jellemző), akkor már könnyen belátható: nélkülözhetetlenek. Sokfélék: énekelnek, táncolnak, zenélnek, kertet művelnek, bélyeget gyűjtenek, várost szépítenek, hagyományt őriznek, vagy csak barátkoznak – és még hosszan sorolhatnánk. Gondoljuk csak végig a tavalyi év városi programjait, és egy pillanatra vegyük ki belőlük a civil szervezeteket. Mi maradt?

A fent leírtak egy normálisan működő társadalomra igazak teljes egészében. Magyarországon a politika – mint mindenbe – ebbe is beleszól. Nálunk egyből jön a jobbos meg a balos jelző. Mindehhez elég, ha a vezető vagy a vezetőség néhány tagja politikai nézete közismert. Pedig az a magánszemély ügye, ha a civil szervezet működésére egyébként nem nyomja rá bélyegét. Konkrét pártpolitikával persze egyik civil szervezet sem foglalkozik (ezért is „civil”), de társadalmi, közéleti kérdésekben már többször foglalhatnak állást.

A civil szervezetek többsége anyagi támogatásra szorul a (helyi vagy egyéb) hatalom részéről, ezért aztán ez a politikai „bélyeg” sokat nyom a latban. Nem kell messzire menni, csak az elmúlt évek támogatásait kell tüzetesebben megnézni, akár itt, Várpalotán. Voltak kiugró évek, amikor nagyon szembetűnő volt a támogatások ilyentén való elosztása. Egy azonban biztos: a mindenkori politikának, hatalomnak nem gátolni hanem segíteni kell a civil szervezeteket. És ezzel vissza is kanyarodhatunk a Szindbád kontra civilek ügyére.


Van választék

Nekem nincsenek ismereteim a Dobos Tamás vezette civil szövetség működéséről, hasznosságáról. Azt viszont látom, hogy van egy művelődési ház, amire sok minden mondható, csak az nem, hogy zsúfolásig lenne programokkal. Van egy Ifjúsági Ház, ami szintén kihasználatlan, ráadásul csak Németh Árpád és a Jóisten tudja, hogy miért nem lehetett a Jószer’ben kialakítani. Ráadásnak ott a felújított várunk is, ami szintén a Szindbádhoz tartozik, és keresi a helyét a város életében. Nincs nálam a bölcsek köve, de én a „van egy termünk, adjuk bérbe, ha lehet” szemlélet helyett kicsit messzebbre tekintenék. Lehet, hogy a kecske is jóllakna, és a káposzta is megmaradna.[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?