EEÁ

Európai Egyesült Államok. A Demokratikus Koalíció 16 Uniós pontja közül az első. Egyben a legtöbb vitát kiváltó is. Mit is takar ez a fogalom? Leegyszerűsítve egy olyan Európát, amelyben a tagállamok közös kormányzás alatt működnek. Mint pl. az USA-ban, ahol szövetségi kormányzás van ugyan, de az egyes államoknak nagy önállósága van az egészen belül.

Utópisztikus, mondják sokan. Az. Ma még. Nem is mondja a DK, hogy ez az elképzelés a közeli jövőben megvalósulhatna. Bizonnyal sok évtized kell még hozzá. Ha valaki 1951-ben, amikor 6 európai ország úgy döntött, hogy nehéziparát közös irányítás alá helyezi (Szén- és Acélközösség) azt mondja nekik, hogy néhány évtized múlva egy ilyen létszámú és struktúrájú közösség lesz belőlük – hát körbenevetik.

Persze a mai Magyarországon, ahol az átlag polgár nem sokat tud az EU-ról (illetve, amit tud, az a jobboldali média által sulykolt fideszes szabadságharc Brüsszel ellen), ez nem egy könnyen emészthető valami. Egyáltalán: az egész EU, annak szükségessége, szerepe nehezen érthető egy közönséges halandó számára.

Talán érthető a példa, ha a házasság intézményével vetjük össze. Amikor valaki úgy dönt, hogy házasságra adja a fejét, akkor azonnal lemond az addigi függetlenségének nagy részéről. Lesz egy párja, akihez igazodni kell. Kap hozzá rögtön egy másik családot (minimálisan egy anyóst és apóst), és nemsokára érkeznek a gyerekek, akik szintén alaposan felforgatják az életét. Tehát önként kialakít egy új közösséget, amiben a saját, önös érdekei már nem feltétlenül kerülnek a sor elejére. Akkor miért is teszi? Mert közösen könnyebb az élet, mert érzi, hogy tartozik valahová, mert ha baja van, akkor ott a segítség, mert… a sor folytatható. Ha jól működik ebben a közösségben, akkor jól érzi magát benne, dacára annak, hogy már nem csak a saját érdekeit kell szem előtt tartania.

Az EU folyamatosan fejlődik. Közben persze vannak hullámvölgyek, súrlódások, nehézségek. Egészen egyszerűen kikerülhetetlen, hogy a tagállamok egyre szorosabbá fűzzék kapcsolataikat. Kikényszeríti a világ, ahol még Európa legerősebb országa, Németország sem gondolja úgy, hogy egyedül felveheti a versenyt akár az USA-val, akár Kínával, akár Oroszországgal.

Magyarország természetesen sosem lesz akkora befolyással az európai politikára, mint pl. Németország. De, ha kívül lenne az EU-n, akkor lenne? Nem hiszem, hogy erre egy józanul gondolkodó ember igennel válaszolhatna. Jó politikával hazánk nagyobb erőt képviselhet az EU-ban, mint amekkorát nagysága, gazdasági ereje alapján elvárhatnánk tőle. Ehhez már csak jó politikusok kellenek…

DJ

Vélemény, hozzászólás?