Egy előterjesztés margórája

Érdekes előterjesztés került ma a várpalotai képviselő-testület elé. Campanari-Talabér Márta jegyzi, és arról szól, hogy Galambos István jobbikos önkormányzati képviselőt hívja vissza a testület 2 felügyelő-bizottsági tagságából is. Az indoklás szerint a képviselő 7 éve egy erőszakos és kirekesztő (Új Magyar Gárda Mozgalomhoz köthető) rendezvény szervezője volt Devecserben. Ez CTM szerint elfogadhatatlan, a képviselővel ezért semmilyen közéleti együttműködés sem fogadható el. Nézzünk egy kicsit a dolgok mögé.

Ha van a mai parlamenti pártok között olyan, amely mindig és következetesen elítélte a rasszista, kirekesztő, megfélemlítő politikai tevékenységet, az a Demokratikus Koalíció. Igaz volt ez anno a Jobbik politikájával kapcsolatban, ahogyan ma a Mi Hazánk Mozgalom esetén is. Továbbmegyek: a Fidesz hatalomgyakorlási technikáját (ami sok vonásában hajaz a ’30-as évek Németországában történtekre) ugyanúgy elítéljük. Azonban elismerjük a változás jogát és lehetőségét is.

Ez történt a Jobbikkal is, amely célul tűzte ki, hogy közelít a centrum felé, és a jobboldalon egy néppárti politikát fog képviselni. Az út elején járnak, de legalább elkezdték. Nincsenek példa nélkül. A Fidesz egy radikálisan liberális (már, ha lehet ezt a két jelzőt egyben említeni) pártból változott át egy ókeresztény, mélymagyar, nagyon nemzeti konzervatív párttá. Erről két éve egy elég jó összefoglalót készített a 444.hu, ami ITT megtekinthető.

Egy politikus vagy egy politikai párt változását mindenki a saját értékrendje alapján ítél meg. Nekem a Jobbik politikájának változása pozitív élmény, a Fideszé meg negatív. Ezzel nyilván nem vagyok egyedül, ezért is fordulhat elő, hogy az ország sok településén képes volt az (egyébként nagyon sokszínű) ellenzék összefogni. Ez az, amit a Fidesz 1 éve még elképzelni sem tudott volna, és most nem is nagyon tud vele mit kezdeni. Illetve próbálkozik. Például éket próbál verni az összefogás tagjai közé. Én úgy gondolom, hogy CTM mostani akciója is ezt a célt szolgálja. Nem fog sikerülni. Itt Várpalotán sem a 2012-es Jobbikkal fogott össze a többi ellenzéki párt, hanem a 2019-essel. Ahogyan nem az 1992-es Fidesz politikája ellen küzdünk, hanem a 2019-essel.

Kérdés lehet az is, hogy miért épp most, az önkormányzati választás kampányában történik mindez? CTM szerint sajnos csak pár napja jutottak hozzá ehhez a 7 éves információhoz. Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én nem szeretem, ha hülyének néznek. Az elmúlt években igen sokszor került elő videó a devecseri eseményekről, de, hogy hozzak kézzel foghatóbb példát is, 2015 tavaszán tartottunk a városban egy korrupcióellenes tüntetést, ahol a liberális párt képviselője keresetlen szavakkal emlékezett meg Galambos István akkori cselekedeteiről. CTM mégis csak most értesült mindenről. Hihetetlen, vagy másként fogalmazva: nem hihető.

A végére még egy apróság. CTM szerint Galambos képviselő azóta sem kért bocsánatot a 2012-es tetteiért. Igaz. Erről jut eszembe, hogy Campanari-Talabér Márta szájából sem hallottam, hogy valaha bocsánatot kért volna az összes korkedvezményes-, korengedményes-, szolgálati- és rokkantnyugdíjastól, akiknek ténylegesen kárt okozott törvénymódosító kezdeményezésével. Ennek is van már vagy 8 éve.

DJ

Vélemény, hozzászólás?