Esélyességről 1.

Az írásom a következő mondattal kell kezdenem: Deák Istvánné, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje Veszprém megye 2. számú választókerületében nem tervezte, és sem most, sem a választásokig tartó időszakban nem lép vissza a jobbikos jelölt javára.

választások

Ezt úgy gondolom, hogy az elején le kell szögezni, mert a kampány egy igen érdekes szakaszba lépett. Gombamód megszaporodtak ugyanis a jobbikos jelöltek esélyességét mutató mindenféle (eddig nem ismert) közvéleménykutatások, és az ezeket terjesztő médiafelületek.

Az alapvetés a Jobbik házi közvéleménykutató cégétől, az Iránytű Intézettől indult el, és első körben a Simicska birodalomhoz és a Jobbikhoz köthető médiákban kezdett elszaporodni. Aztán megjelentek más oldalak is (elsősorban az interneten), és érdekes módon szinte mindegyik azt sulykolja, hogy az esélyes jelölt a jobbikos. Olyan ismerős ez. Ezt láttuk / látjuk „nagyban” a Fidesz propagandájában. Ha valamit hosszú ideig mondunk, akkor azt elfogadják az emberek, legalábbis a nagy részük.  Azt kell mondanom, hogy a választó most már csak a meggyőződése és hite alapján tud „tájékozódni”, mert az úgynevezett „adatokban” már nem bízhat.

Tévedés ne essék, nem azt mondom, hogy jelenleg nem a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt. Dehogynem. Azt viszont állítom, hogy a demokratikus ellenzéknél nem erősebb. Emiatt aztán furcsának találom, hogy a jelöltjeik túlnyomó része, mint az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt szerepeljen.

A választókerületünkhöz visszatérve egy dologra mindenképp felhívnám a választók figyelmét: aki Kepli Lajosra fog szavazni április 8-án, az egy az egyben a Jobbikra adja a szavazatát. Kepli Lajos ugyanis a Jobbik listáján a biztosan befutó 24. helyen van. Mindenhogyan képviselő lesz, ahogyan az elmúlt két ciklusban is. Ha megnyerné a választást, akkor csak annyi történne, hogy a Jobbik listájáról – helyette – egy újabb személy kerülne be a Parlamentbe.

A téma persze ennél bonyolultabb, és túl hosszú sem szeretnék lenni, ezért a visszalépésekről és lehetséges következményeikről a 2. részben írok majd.

 DJ

Vélemény, hozzászólás?