Fázzunk egy kicsit

A politikus egy rendkívül érzékeny ember. Választások közeledtével ez csak fokozódik, és egyre több területen mutatkozik meg. Ez lehetett az oka, hogy év elején, az elképesztően tartós (mintegy 2-3 hetes) hidegebb idő hatására a Kormány úgy döntött (37/2018. (III. 8.) Korm. rendelet), hogy a gázzal fűtők számára 12 000 Ft-os támogatást biztosít. Négy nappal később a távhőszolgáltatást igénybe vevők is bekerültek ebbe a körbe (39/2018. (III. 12.) Korm. rendelet). Már nagyon meleg volt, amikor – ellenzéki nyomásra – a Kormány úgy döntött (1364/2018. (VII. 27.) Korm. határozat), hogy az ezektől eltérő fűtőanyagot (fa, szén) használók is részesülhetnek a támogatásban, ha azt október 15-ig igénylik.

Felmérték az igényeket. Várpalotán 429 igény érkezett be, ez 5 148 000 Ft-ot jelent. Ez azonban természetbeni támogatás, tehát az igénylők nem a pénzt kapják meg, hanem magát a tüzelőanyagot, ekkora értékben. A szállítás költsége azonban az igénylőt terheli. Ez a támogatás jó részét (4-5000 Ft) elviheti.

A kormányhatározat szerint az illetékes önkormányzat feladata, hogy megkeressen vállalkozókat és szerződést kössön velük erre a projektre. Erre az egészre jövő év (2019) december 31-ig van ideje.

A pénz megérkezett Várpalotára, ezzel tehát nincs gond. Gondolom azt a néhány céget sem lehet nagy gond felkeresni, akik tüzelőanyag kereskedéssel foglalkoznak. Kicsit megversenyeztetni őket, aztán szerződést kötni – ez se nagy erőfeszítés.

Ami egy kis gondolkodást igényelhet, az a szállítás rendezése. A kormányhatározat alapján ezzel az önkormányzatnak nincs dolga (a támogatást igénylő feladata lenne). Mint írtam az elején, a politikus egy rendkívül érzékeny ember, különösen választások közeledtével. Azok pedig jönnek, májusban uniós, majd októberben önkormányzati. Én a városvezetés helyében elgondolkodnék, hogy azt a kb. 2 millió forintot, amibe a 429 igénylő tüzelőanyagának kiszállítása kerülhet, azt kiszorítanám-e a költségvetésből?

faszallitas_honlap

Persze a város költségvetése szoros, mint a legtöbb településé, de épp ma hagytak jóvá egy néhánymilliós (előre nem tervezett) kiadást egy művészeti hagyaték átvétele feltételeként. Szóval, amire akarnak, arra tudnak fedezetet biztosítani.

A városvezetés térfelén pattog a labda…

DJ

Vélemény, hozzászólás?