Frakció: lenni vagy nem lenni…

[justify]Nem szeretnék váteszi tollakkal ékeskedni, de én ezt már a DK párttá alakulásakor megmondtam. Számomra egyértelmű volt, hogy a Fidesz meg fogja akadályozni a függetlenek közé átült tíz DK-s országgyűlési képviselő frakcióalakítását. Mondjuk, nem kellett hozzá nagy jóstehetség.[/justify]
[justify]Miután a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy 6 hónap „parkolópálya” után a képviselő átüljön másik frakcióba, avagy új frakciót alakítsanak legalább 10 fő megléte esetén, így teljesen logikus volt, hogy egy új szabályt hoznak e probléma megoldására. Az azonban nagyon szembetűnő lett volna, ha csak ezt a kérdést rendezik újra, ezért a törvényjavaslatban egy sor más kérdéskört is rendezni próbálnak, pl. a házelnök saját kis csendőrségét is itt hozzák létre.
Másrészt nagyon ügyesen logikáznak. Abban ugyanis nem sok támadható van, hogy frakciót csak azon pártok alakíthassanak, akik elérték az 5%-os eredményt a választásokon (tehát bejutottak oda). Mi akkor a probléma?

Hát igen, már megint az a fránya visszamenőlegesség. Amit ugye az EU tilt. És amit ugye a parlamenti többség már annyiszor megsértett. Most eggyel nő a számuk. Szinte már oda se figyelünk rá.

A parlamentben ülő képviselők még a régi rend szerint kerültek megválasztásra és a régi rend szerint válthattak (vagy alakíthattak) frakciót. A szabályt meg lehet változtatni, csak épp nem a mostani képviselőkre, hanem a következő parlament tagjaira vonatkozóan. Amennyiben a törvénytervezetet elfogadják, akkor annak hatálya lényegében visszamenőleges lesz ezáltal. Nem lenne egyedi eset a második Orbán-kormány életében, hiszen volt itt már visszamenőleges adóztatás is, de ne feledkezzünk meg a sok tízezer – volt – korengedményes- és korkedvezményes nyugdíjasról sem, akik ma már csak járadékosok. Akár el is férhetne ez a törvény is a többi között.

Abba azonban úgy látszik, hogy nem gondolt bele az ötletgazda Kövér házelnök, hogy itt folyamatok vannak. Az EU is sokáig csak némán tűrte az alapelveivel és a közösségi joggal való packázást, aztán elszakadt a cérna. Most épp szorongatják azt a bizonyos testrészünket, ezt pedig még a legtökösebb forradalmár sem bírja sokáig. A Demokratikus Koalíció el lesz frakció nélkül, ahogyan eddig is el volt (persze jobb lenne frakcióval, sokkal jobb). Az azonban biztos, hogy nagy patáliát fog csapni Európa szerte. Ráadásul itt országgyűlési képviselőkről van szó. No meg Gyurcsány Ferencről. Márpedig neki még mai is sokrétűbb, aktívabb, és nem mellesleg jobb kapcsolatai vannak külföldi politikusokkal, mint magának a kormányfőnek (neki lassan csontot kell kötni a nyakába, hogy legalább a kutya foglalkozzon vele).

Ez lehet az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban…[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?