Gyurcsány Ferenc mondjon le?

Mármint a pártelnökségről. Mert az MSZP és/vagy Botka László lényegében ezt akarja. Tudom-tudom, nem ezt mondják, hanem azt, hogy ne legyen rajta az egyelőre csak Lengyel László és Botka László fejében létező közös ellenzéki listán, amit a nagyon közös miniszterelnök-jelölt Botka vezet és határoz majd meg.

gyurcsany_botka

Azt mondják, hogy kell még a mostani szavazói bázishoz plusz egymillió szavazó, hogy le lehessen váltani az Orbán-kormányt. Ezt eddig is tudtuk. Azt is mondják, hogy ezt az egymillió új szavazót egy új politikával, új szlogenekkel meg lehet szerezni (bár az elmúlt pár hónap még nem hozta a nagyon várt eredményt), viszont ha Gyurcsány rajta lesz a közös listán, akkor huss, ők már el is tűnnek a magyar ugaron.

Vizuális alkat vagyok: látom magam előtt a pluszegymilliószavazót, aki nagyon szeretne kormányváltást, ellenzéki összefogást akar, nem egyformán, de elfogadja az ellenzéki pártokat, és éppen a közös listát nézegeti. Botka, Gőgös, Vadai, Varju, Karácsony, Szigetvári, stb. Ingatja a fejét, mert hát nem egyformán szimpatikus neki mindenki, de egye fene, a nagy cél érdekében legyűri az ellenérzéseit. Egyszer csak meglátja a nevet: Gyurcsány! Azonnal lemond a kormányváltás lehetőségéről, és hátat fordít az egésznek. Életszerű… Erre mondja Besenyő Pista bácsi, hogy „Noormáális?!”.

Szerintem a választó a pártokat nézi. Ha kormányváltást akar, és ellenzéki összefogást, akkor – ha ez egyébként megvan – odarakja azt az „x”-et. Még akkor is, ha van a csapatban olyan párt, amelyiket esetleg nem szeret. A politikusok népszerűségi indexe meg alapvetően az adott politikusnak fontos adat, és nagyon eltérhet a pártja támogatottságától (hogy ne menjünk messzire, itt van példának okáért Botka és az MSZP, avagy Karácsony Gergely és a Párbeszéd számai).

De tételezzük fel egy pillanatra, hogy a Lengyel-Botka párosnak igaza van, Gyurcsány Ferenc listán való szerepeltetése mindennek az akadálya. Dönthet-e úgy a DK elnöke, hogy visszalép, és nem szerepelteti magát a közös listán? Nem.

Ez ugyanis nem az ő személyes döntése. Erről dönthet az Országos Elnökség (elcsodálkoznék egy ilyen döntésen), vagy a döntés fajsúlyának megfelelve a tagság egy Kongresszuson vagy pártszavazáson (erre se tennék nagy összeget…). Ha a párt úgy dönt, hogy márpedig az elnöke nélkül nem szerepel semmilyen közös listán, akkor az elnök egyet tehet, ha ezzel nem ért egyet: lemond. Ugye, ez sem életszerű. Hát ezért gondolom én, hogy Botka László és pártja lényegében a DK elnökét szeretné leváltatni.

Egyébként sem értem, hogy miért erőltetik ezt a közös listát. A DK kivételével mindenki (Együtt, Párbeszéd, LMP, MoMa, Momentum, stb.) elutasítja, a DK-t meg az elnökén keresztül akadályozzák a részvételben. Persze két ok lehet: egyrészt a külön listák esetén kiderülhet a tényleges támogatottság, másrészt nehéz úgy a megkerülhetetlen miniszterelnök-jelöltnek lenni, ha van még mellette jónéhány. A választást egyébként sem a listás helyekkel lehet megnyerni (úgy is fogalmazhatnék, hogy azzal biztosan nem), hanem az egyéni jelöltekkel. Ott elengedhetetlen a megállapodás, az egy az egy ellen indulás.

Az MSZP a demokratikus ellenzék legerősebb pártja jelenleg. Neki van a legnagyobb felelőssége ebben a kérdésben. Most kitolták őszig a döntést. Nagyon hamar itt lesz az…

DJ

Vélemény, hozzászólás?