Interjú Beck Richárd (DK-Együtt-PM) polgármesterjelölttel

Olvasóinknak jelzem csak, hogy a beszélgetés alatt tegeződni fogunk, ahogyan azt tesszük a mindennapokban is. Beszélgetőpartnerem Beck Richárd, aki a Demokratikus Koalíció és az Együtt-PM közös polgármesterjelöltje Várpalotán. Röviden mondj valamit magadról, a magánemberről!

Várpalotán születtem 1991-ben. Itt végeztem általános iskolai tanulmányaimat is. A veszprémi Vetési Albert Gimnázium francia-magyar két tannyelvű szakára nyertem ezután felvételt, ahol 2011-ben leérettségiztem. Eközben a francia felsőfokú és angol középfokú nyelvvizsgát is letettem. Egyetemi tanulmányaimat az ELTE Társadalomtudományi Karának Társadalmi Tanulmányok Szakán kezdtem el. Társadalomtudományi szakelőadóként idén lediplomáztam. Szeptembertől szintén az ELTE-n, de annak Állam és Jogtudományi Karán, Politikatudomány Szakon megkezdtem mesterszintű tanulmányaimat.

ricsi1

Tehát politológus leszel, ha nagy leszel?

Igen, a mesterszintű képzés elvégzése után okleveles politológusnak fogok számítani.

Honnan ez a vonzódás a politika világához?

Nem is tudom. Talán családi gyökerei vannak, bár sem édesanyám, sem nagyszüleim nem éltek aktív közéleti életet, de mindig is érdekelte őket a politika. Én 2006-tól kezdtem el foglalkozni vele, akkor persze még olyan szinten, hogy pl. elolvastam a választási szórólapokat. Érdekelt a dolog. De voltam diákönkormányzati képviselő is, tehát a közösségért való tenni akarás nem volt idegen tőlem.

Szervezeti formában akkor kapcsolódtam a nagybetűs politikához, amikor Gyurcsány Ferenc megalakította a Demokratikus Koalíciót, 2011 őszén.  Akkor is azt gondoltam, hogy az egy jó irány, amit a DK képvisel, tudok vele azonosulni. Beléptem a pártba, részt vettem programokon itthon is és Budapesten is. Az Ifjú Demokraták (IDE), a DK ifjúsági szervezetének is tagja lettem, sok akcióban vettem részt velük.

Vallom, hogy a társadalom tagjainak mindennapjait a politika határozza meg, még, ha a többség azt állítja is, hogy ez nem érdekli őt. Ha valakit érdekel az emberek sorsa, és hatni is akar, akkor nem kerülheti el, hogy várospolitikával, országos politikával foglalkozzon. Szeretnék szolgálni.

23 éves vagy. Életkorodból adódóan nincs sok élet- és közéleti tapasztalatod. Alkalmasnak tartod magad a polgármesteri feladat ellátására?

Ha nem tartanám magam annak, akkor nem vállaltam volna a felkérést. Könnyen tanulok, és nem hátráltatnak régi, rossz beidegződések, esetleges személyes ellentétek. Mindezek mellett én ezt egy csapatmunkának tekintem, és ahogy most is egy tapasztalt, rutinos team áll mögöttem, számítok rájuk megválasztásom esetén is.

Amennyiben megválasztanak polgármesternek, mi lesz az egyetemi tanulmányaiddal?

Nappali tagozaton biztosan nem tudom folytatni. Vagy halasztok, vagy levelezőn végzem majd el. Az nem fordulhat elő, hogy egy polgármester az ideje nagy részét a településén kívül tölti, ahogyan Talabér Márta, aki az országgyűlési képviselősége okán napokat Budapesten tartózkodott szinte minden héten.

Maradjunk annál az opciónál, hogy megválasztanak, de a képviselő-testületben kisebbségben maradsz a csapatoddal. Sikeres tudsz lenni akkor is?

Kompromisszumkész vagyok. Ha a város érdekében szükség van rá, én teljesen természetesnek tartom, hogy együttműködjek a politikai ellenfelekkel is.

ricsi3

Ellenzéki városvezetőként miként gondolnád a Kormánnyal való együttműködést? Nem lenne ez hátrány a város számára?

Szeretném hinni, hogy nem. A város érdekében jó kapcsolatot kell ápolni a mindenkori kormánnyal. Én azt sem tartom ördögtől valónak, hogy akár egy jobboldali társadalmi megbízatású alpolgármesteri tisztséget is létrehozzunk. Nem vagyok Várpalota ellensége, Várpalota polgármesterének készülök és nem arra, hogy a Kormánnyal szembemenve, tudatosan megfosszam településemet az esetleges pályázati pénzektől. Ezért is tartom szomorúnak, hogy a hírek szerint egyes fideszes jelöltek azzal kampányolnak a városban, hogy ha nem ők nyernek, akkor Várpalota nem kap egy vasat sem.

Mi az a néhány programpont, amit a legfontosabbnak tartasz?

Három ilyen van. A város legnagyobb problémája a pénztelenség és a munkanélküliség. A leendő városvezetésnek ezen kell elsősorban változtatnia.

Ez jól hangzik, de hogyan? Például adóemeléssel?

Nem. Sem a városlakók, sem a helyi vállalkozók nem terhelhetők tovább. Arra kell törekedni, hogy minél több beruházó tekintse Várpalotát egy olyan településnek, ahová érdemes befektetni, munkahelyet teremteni. Vannak ipari parkjaink, de az elmúlt években sem sikerült benépesíteni őket. A valós munkahelyek létrehozását kell támogatni, mert a közmunkaprogram egy szükséges elem ugyan, de alapvetően csak a foglalkoztatási statisztikákat szépíti. Fontos lenne az is, hogy a meglévő vállalkozások tudjanak bővülni, ezzel újabb munkahelyeket létrehozni. A város, ha beruház, fejleszt, korszerűsít, akkor azt tegye a helyi vállalkozók igénybevételével.

Most is ezt teszi.

Igen, de csak azzal a néhánnyal, akik közel vannak a tűzhöz. Olyan vállalkozók keresnek meg bennünket ez irányú panaszaikkal, akik egyébként nyíltan jobboldali beállítottságúak, csak épp nincsenek a sógor-koma-jóbarát kategóriában. Ezért tartom fontosnak, hogy újra életet leheljünk a vállalkozói kerekasztalba, ami által a város vezetése és a helyi vállalkozók szinte napi kapcsolatban lehetnek. Csak megjegyzem, hogy mi a mostani kampányban mind a szórólapunkat, mind a plakátunkat helyi vállalkozóval készítettük el, pedig lett volna olcsóbb ajánlat a településünkön kívülről.

Szóval ez egy igen nehéz téma, lehet itt felelőtlenül ígérgetni, de tisztességesen vállalni csak azt, hogy az állandóan változó jogszabályi környezetben a város vezetése minden lehetséges kedvezményt megad, hogy a településen minél több munkahely létrejöjjön.

A munkahelyteremtés tehát az egyik alappillére a programodnak. Mi a másik?

A turizmus fejlesztése. Össze is lehet kapcsolni a munkahely-teremtéssel.

Valóban egy kitörési pont lehet a turizmus növekedése, illetve annak elősegítése, viszont 25 km-en belül itt van két megyeszékhely, meg a Balaton is. Miért jöjjenek a turisták inkább ide?

Nagy az elszívó ereje ezeknek a településeknek és a Balatonnak is. Várpalota ma – turisztikai szempontból – félnapos településnek számít. Ennyi idő alatt egy turista végigjárja a látnivalókat. Ezen kell változtatni, de ez hosszú évek munkája lesz. Ahhoz pedig, hogy két, vagy akár több napos város legyünk, elengedhetetlen a szálláshelyek bővítése.

Ez volt már programja a Fidesznek is.

Igen, Németh Árpád programjában. Ettől még igaz a dolog. Amíg nincs elegendő szálláshely, addig hiába fejlesztjük a programjainkat. A turistáknak valahol meg is kell szállnia, és az nem megoldás, hogy a városban szétszórva, magánházakban töltik az éjszakákat. Az elsődleges feladat persze az, hogy több program legyen a városban, amikre majd eljönnek a turisták.

A Thury-várnak mindenképp a középpontban kell állnia, de legalább ilyen fontosnak tartom, hogy olyan programjaink is legyenek, amik kifejezetten, és országosan ismerten Várpalotához köthetők.

Ilyen az Alfa Fesztivál.

Igen. Ez az egy. De ez azért egy szűkebb célközönségnek szóló program. Több, hasonlóan ismert, nagy létszámú turistát vonzó programra van szükségünk. Ez az a terület, ahol nem túl sok erőforrással lehet eredményeket elérni, és amiből a város vállalkozói is azonnal profitálhatnak.

ricsi4

Munkahelyteremtés, turizmus fejlesztése. Mi a harmadik olyan nagyobb terület, amit fő programpontként említhetsz?

Baloldali emberként nagy hangsúlyt kap a programomban a szociális terület. Itt mindenképp változtatásokat kell eszközölni.

Ez viszont nem hoz, hanem visz pénzeket. Ha viszont nincs pénz, akkor erre a területre hogyan akarsz nagyobb összegeket fordítani?

Nyilván úgy, hogy más területektől el kell venni valamennyit. Demagóg leszek kicsit: a szolgálati autó lecserélésére költött közel 10 millió forintból vissza lehetett volna állítani a gyerekétkeztetési támogatás régi rendszerét, amit tavalyelőtt szüntetett meg az önkormányzat. Két évre legalább elég lett volna.

A legutóbbi testületi-ülésen tárgyalták az első féléves beszámolót a szociális kiadásokról, és abban az volt, hogy a tervezett összeg alig több, mint 30%-át vették csak igénybe a rászorulók. Minek ide még több pénz, amikor azt se veszik igénybe, ami rendelkezésre áll?

Ez egy szégyenletes jelentés. És még büszkék is rá. Annyira meg lett szigorítva a támogatáshoz való hozzájutás, hogy alig vannak, akik igénybe tudják venni. Közben el kell csak menni bármelyik iskolába, és meg kell kérdezni a pedagógusokat, hogy mennyi éhes gyerekről tudnak. Ráadásul itt nem horribilis összegekről van szó. Például a kismamák és nyugdíjasok autóbuszbérlet hozzájárulása is kis összeg évente, amit szintén megszüntettek.

Nem nagy összegek ezek összességében, de személyenként sem. Van értelme ilyen kis összegű (maximum néhány ezer forintos) támogatásokat adni?

Hogyne! A kis segítség is segítség. A rászorulók érezzék, hogy a város igyekszik segíteni nekik, még, ha a lehetősége kevés is. A szociális rendeletet mindenképp újra kell tárgyalni a következő képviselő-testületnek.

ricsi6

Ezek a főbb programpontjaid. Van azonban egy sor terület, amit nem érintettünk. Ilyen például az EU pénzek lehívásának kérdése.

Fontos terület ez is. Magyarországon az utóbbi években nagyrészt ebből a forrásból történtek a beruházások. A következő években ez méginkább így lesz, ezért elemi érdeke Várpalotának is, hogy minél több ilyen forráshoz jusson. Én el szeretném érni, hogy egy néhány fős stáb csak ezzel foglalkozzon a Polgármesteri Hivatalban. Fontos, hogy előre gondolkozzunk, legyenek terveink, hogy amikor kiírják a megfelelő pályázatot, már legyen miből építkeznünk.

Az uniós pályázati pénzekhez önrész is kell.

Ez nagy probléma volt eddig, a minap azonban azt olvastam, hogy a Kormány azt tervezi, hogy az önrészt biztosítja az önkormányzatoknak.

Az ellenzéki vezetésű városoknak is?

Persze. Ezért is mondtam még a beszélgetés elején, hogy nem tartom ördögtől valónak egy jobboldali társadalmi megbízatású alpolgármester kinevezését, aki többek között ezeket a folyamatokat segítené a Kormánynál.

Azt hallani, hogy van olyan polgármesterjelölt, aki már közölte, hogy ha megválasztják, akkor nagy tisztogatás lesz a Városházán.

Biztosan nem én voltam. Úgy gondolom, hogy aki jól végzi a feladatát, az biztonságban érezheti magát, pártállásától függetlenül.

Honnan tudható egy hivatali dolgozóról, hogy milyen a pártállása?

Remélem, hogy nem a munkája kapcsán. Ez egy kisváros, itt mindenki ismer mindenkit, ráadásul az internetes közösségi portálokból is sok minden tudható egy emberről.

A civil szervezetek támogatása is egy neuralgikus pont. A ciklus közepén még tüntetést is szerveztek emiatt.

Pedig akkor még testületek döntöttek a pénzek elosztásáról. Ma már a 8 egyéni választókerületi képviselő dönt külön-külön. Én minimum célként a régi rendszer visszaállítását támogatom.

A sport támogatása is kényes kérdés.

Amikor kevés a szétosztható pénz, olyankor minden kérdés kényes. Azt látni kell, hogy önkormányzati támogatás nélkül az úgynevezett élsport nem tud működni a városban. Tehát mindenképp támogatni kell. Nekem inkább szívügyem a tömegsport, de meg kell találni az elosztás optimális módját. Jusson ide is, meg oda is.

Most már csak tőszavakban. Tömegközlekedés.

Ha egy szóval kell válaszolni, akkor: tárgyalás. Önkormányzati feladat, de a minősége és mennyisége már pénzkérdés. Abból pedig kevés van. Helyben van a Bakony Volán, mint szolgáltató, de szerintem meg lehet vizsgálni, hogy más szolgáltatókat is belevonva javítani tudnánk-e a helyzeten? Ezért mondom, hogy tárgyalás, tárgyalás, tárgyalás.

Egészségügy.

Nagy a probléma, de ez nem várpalotai sajátosság. Ami önkormányzati kompetencia, ott alapvetően elfogadható a helyzet. A járóbeteg-ellátás az új rendelővel remélhetőleg kielégítő lesz, de ezzel meg kell várni az elindulását. Ezen a területen igen kevés az önkormányzat mozgástere.

Legvégére a fiatalok helyzete.

Érintett vagyok. Itt nagy hiányosságok vannak. A városban lényegében nincs kulturált szórakozási lehetőség, nincs egy mozi, egy közösségi tér. A fiatalok kocsmáznak, lógnak a városban, vagy átmennek szórakozni valamelyik megyeszékhelyre. De ne csak ezt nézzük. Ha azt szeretnénk, hogy a várpalotai fiatalok itt alapítsanak családot, akkor meg kellene oldani, vagy legalább javítani kellene a lakáshelyzeten. Önkormányzati szociális bérlakások kellenének, vagy valami albérlők háza típusú megoldás. Látszólag nem ide tartozik, de ha megnézzük, akkor azt látjuk, hogy a város nagy területén (Loncsos, Alsóváros, Kismező, Inota) nincsenek vagy nagyon rossz állapotúak a járdák. Így kell közlekedniük babakocsival a kismamáknak. Hosszan lehetne még sorolni.

Egy interjú sem nyúlhat a végtelenségig. Most ennyi fért bele. Köszönöm, hogy rendelkezésünkre álltál.

Én köszönöm a lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?