Interjú Deák Istvánnéval

[justify]Képviselő asszony, Ön a legutóbbi képviselő-testületi ülésen 3 módosító indítványt is benyújtott a város 2012-es költségvetéséhez. A testület jobboldali többsége egyiket sem fogadta el. Meglepte ez a döntés?

Őszintén szólva, nem. Amióta jobboldali többség van a képviselő-testületben, azóta ez a módi. Ebben a ciklusban ez csak erősödött, látszik, hogy a Fideszes képviselők egyszerű végrehajtók.

Mi alapján állítja ezt?

Aki részt vesz egy testületi ülésen, az láthatja. A napirendi pontokhoz – a kötelező bizottsági vélemények elmondásán kívül – lényegében csak az ellenzéki képviselők szólnak hozzá. Érdemben mindenképp. Ezért is volt szükség az élő közvetítés megszüntetésére, hiszen ez már nekik is feltűnhetett. [/justify]

[justify]Az is érdekes, hogy Önön kívül más nem is nyújtott be a költségvetéshez módosító indítványt.

Így van. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy Falussy képviselőtársamnak volt egy régebbi javaslata, amit akkor azzal intézett el a többség, hogy majd a költségvetésbe beépítik. Természetesen kimaradt belőle. A Fideszes képviselők pedig egyetlen módosítót sem nyújtottak be a költségvetéshez. Ha nagyon jóindulatú akarok lenni, akkor feltételezhetem, hogy még az előkészítésnél elmondták a javaslataikat, de ez egyrészt nem látszik, másrészt ez apolitikus lépés lett volna részükről.

Miért?

Ők egyéni képviselők, tehát egy-egy körzetet képviselnek. Politikailag ostoba lépés, ha egy ilyen fontos kérdésnél, mint a város költségvetése, nem mutatják azt, hogy a saját körzetük érdekében lobbiznak. De, én legyek az utolsó, aki tanácsokat ad nekik.

Térjünk vissza a módosítókhoz. Az egyik igazán nem nagy volumenű változást kívánt volna meg.

Igen, ez a buszpályaudvarnál, a temető felőli részen megépítendő lépcső ügye. Több fórumon is jelezték felém, hogy igen nagy igény lenne rá.

Ki is van taposva az a rész rendesen, tehát használják az emberek.

Így van. Ráadásul nagyon balesetveszélyes az ottani közlekedés.

A módosító indítványt elutasította a többség. Mivel indokolták?

Azt mondták, hogy a terület nem a városé, hanem a Voláné, így ezt nem támogathatják. Ha ez igaz is, egy normálisan működő településen ilyenkor a Hivatal felveszi a kapcsolatot a Volánnal e probléma megoldása érdekében. Netán még osztozkodhatnának a költségeken is, ezzel is elősegítve a megvalósulást. A kialakult helyzetben kénytelen leszek én megkeresni a Volánt és elérni ennek a lépcsőnek a megépítését.

A második módosítója már nagyobb volumenű volt, a Készenléti lakótelepi orvosi rendelő felújítására és az ottan praxis támogatására vonatkozott.

Egészen pontosan azt a 1,5 millió forintot javasoltam támogatásként odaadni Obsitos doktor úr praxisához, amit 2010-ben még megadott a város, 2011-ben azonban már nem. Ezzel a város az orvosi rendelő működtetéséhez járult volna ismét hozzá.

Miért kell a városnak egy magánpraxist támogatni?

Mert a praxisnak már van egy rendelője a Faluban. Az nem várható el, hogy csak azért, mert a két településrész nagy távolságra van egymástól, a praxis eltartson két külön orvosi rendelőt. Viszont az ott élő embereknek jogos igénye, hogy betegen ne kelljen feleslegesen utazgatni, ha egyébként megoldható ez a probléma, és eddig meg is volt oldva.

Volt is emiatt aláírásgyűjtési akció.

Méghozzá nagy sikerrel. Azt kérték a lakótelepiek, hogy a képviselő-testület tárgyalja újra a kérdést, de még erre sem voltak hajlandók.

Egyáltalán miért mondta fel az önkormányzat az orvosi rendelő támogatását 2010-ben?

Arra hivatkoztak, hogy a rendelő felújításra szorul. Ez igaz. Ezért is vettem bele a módosító indítványomba ezt is 4 millió forint összegben. Nem gondolnám, hogy ez egy kigazdálkodhatatlan összeg, viszont a lakótelepen és a Baglyas-szőlőhegyen lakó legalább ezer embernek nagy segítség lenne.

A harmadik módosító indítványa sem mai téma, emiatt már került vitába a képviselő-testületi többséggel.

Igen. Tavaly márciustól az önkormányzat megszüntette a gyermekétkeztetési támogatást. Ez másfél millió forint volt, és akkor legalább 130 gyermek vette igénybe. Iskolavezetőként látom, hogy ez a szám mára már több lenne, és azt is látom, hogy sok gyereknek ez lenne az egyetlen meleg étkezés a nap folyamán. Ugyanekkor döntöttek a kismamák és nyugdíjasok utazási bérlet támogatásának elvételéről is. Ezt legalább 600 fő vette igénybe.

E két feladatra 3,5 millió forintot kértem betervezni az adóbevételek terhére. Elutasították azzal az indokkal, hogy erre nincs pénz. A Kormány szerint 2012 az elrugaszkodás éve lesz. Ezt Várpalotán a Fideszes többség már megvalósította: elrugaszkodtak a valóságtól.[/justify]

Vélemény, hozzászólás?