Képviselők – civilek – támogatások

Tavaly márciusban már írtam egy cikket a témáról. Akkor azért, mert a képviselő-testület megváltoztatta az addigi szabályokat. Adva volt ugye egy keret, amelyet a város civil szervezeteinek támogatására használhattak fel a képviselők úgy, hogy az Inotai Részönkormányzat illetve a Humán Erőforrás Bizottság döntött a benyújtott kérelmek alapján.

Ezen kívül volt az „Adj egy órát Várpalotáért!” program, amely keretében az egyéni képviselők dönthettek a rendelkezésükre álló összeg felett, támogathattak intézményeket, programokat, egyesületeket.

Volt probléma ezekkel akkor is. A keveset vagy semmit sem kapó civil szervezetek természetesen az elosztás mikéntjét kifogásolták (volt is tavalyelőtt emiatt tüntetés a Városházánál), a képviselői keretnél pedig a listán bejutott képviselők háborogtak, amiért őket kihagyták ebből a programból.

Tavaly még nem teljesített Magyarország úgy, mint mostanság (így Várpalota sem), ezért aztán gondolt a fideszes többség egy nagyot: összevonták ezt a két keretet az „Adj egy órát Várpalotáért!” programba, egyben megkurtítva mindkét összeget. Így tavalytól már az egyéni képviselők rendelkezhettek fejenként egymillió forintról, viszont ebből már a civil szervezeteket támogatását is nekik kellett biztosítani.

Nézzük gyakorlati szemszögből a dolgot: adott civil szervezetnek innentől több egyéni képviselőnél is lobbiznia kellett, hiszen így több esélye volt a kívánt összeg elnyerésére. A másik oldalról viszont az egyéni képviselőknek is meg kellett beszélni a dolgot egymással, hiszen tudniuk kellett, hogy egy civil szervezet végül is hány képviselőnél, és mekkora összegért ácsingózott. Bizottsági (részönkormányzati) ülés helyett frakcióülés.  Aztán azt se felejtsük el, hogy így az egyéni képviselő „értéke” megemelkedett, ez pedig voksokra váltható az önkormányzati választásoknál.

A dolgok ilyentén állása miatt a legérdekesebb kérdés, hogy egy-egy egyéni képviselő kiket, és mekkora összeggel támogatott? Deák Istvánné tavaly év végén ezt fel is vetette a testületi ülésen, ahol azt a választ kapta, hogy erről a februári ülésen be fognak majd számolni.

civil_tamogatas

Felemásra sikeredett. Azt megtudhattuk a beszámolóból, hogy kik, mennyit és mire kaptak támogatást, de azt nem hogy az egyéni képviselők – egyenként – hogyan döntöttek. Márpedig a választókat biztosan az is érdekelné, hogy pl. Antal László, Galambos Szilvia, Katona Csaba vagy épp Kádár István miként döntött a várpalotaiak adóforintjaiból rájuk bízott, fejenként egymillió forintról.

A hét végén indul az önkormányzati választás kampánya. Biztosan erre vártak az újra indított képviselők, és már el is készítették saját beszámolójukat. Én nagyon várom…

DJ

Vélemény, hozzászólás?