Ki mit ért elkerülő út alatt?

Az elkerülő utak jó dolgok. Az a feladatuk, hogy elvezessék a járműforgalmat egy adott területről. Az ok sokféle lehet, pl. a balesetveszély és a környezetszennyezés csökkentése. A Készenléti lakótelepen elég nagy a gépjármű forgalom, ami elsősorban abból adódik, hogy a Baglyas-szőlőhegyre azon keresztül a legegyszerűbb eljutni. A szőlőhegyen már legalább 2-300 család él, és nagyon sokaknak van kint hétvégi telkük. A lakótelepen van iskola és óvoda is, a forgalom emiatt is nagy.

Történt még 2017-ben, hogy egy lakossági fórumon Várpalota polgármestere, Campanari-Talabér Márta bejelentette, hogy pályázni fog a város a lakótelep és környékének infrastruktúrális fejlesztésére. A fórum résztvevői itt jelezték igényüket egy elkerülő út kialakítására, amivel a polgármester egyetértett, és ígéretet tett arra, hogy ha a pályázatra sor kerül, egy újabb fórumon beszéli meg a részleteket az érintettekkel.

Az elkerülő egyébként félig már megvan, hiszen a murvabányához kiépítettek egy kétsávos, kamionok által használt aszfaltos utat, így csak azt kell meghosszabbítani az ún. Hadiúton.

A kiépített aszfaltos út a murvabányáig, és onnan a Hadiút átépítendő szakasza

Múltak a hónapok, de végül sikerült nyerni 580 millió forintot a Leromlott városi területek rehabilitációja nevű pályázaton, a lakótelepiek nagy örömére. Miután a pandémia miatt nem lehetett gyűléseket tartani, nem is aggódtak.

Úgy pár héttel ezelőttig. Akkor azonban földmérők jelentek meg a lakótelepen, akik elárulták, hogy az új, kétsávos út nyomvonalát mérik ki éppen. A lakótelep belsejében, az óvoda mellett, egy erdősávon keresztül. Én nem tudom, hogy miért szereti a városvezetés a fakivágásokat, de a Thury-vár környéki fák tucatjai után most itt is (alsó hangon) 80-90 darab őshonos cser és tölgy kivágására készülnek.

A körforgalomtól kezdve kétsávos út tervezve az óvoda mellett, keresztül az erdősávon

Az már csak hab a tortán, hogy az eredeti elképzelés megvalósításánál jóval kevesebb utat kellene megépíteni, ráadásul egy darab fa kivágása nélkül. Nem mellesleg a forgalom sem menne át a lakótelepen. A műhold felvételen is látszik, hogy a murvabányától kb. fele annyi utat kellene megépíteni, mint a lakótelepen a körforgalomtól a Hadiútig. Ki érti ezt?

A zöld nyíl az igazi elkerülőt jelöli, a piros a tervezettet, keresztül a lakótelepen

A telepiek természetesen idegállapotba kerültek. Aláírást gyűjtöttek, levelet írtak a polgármesternek, amiben azonnali párbeszédet kértek. Költői kérdést teszek fel a tisztelt olvasónak: volt rá válasz? Természetesen nem.

Ezért most az itt élők lakossági fórumot hívtak össze június 18-án (pénteken) 17 órára a körforgalom melletti parkba, amire elvárják a polgármester asszonyt és a terület egyéni képviselőjét is. Kérdéseik vannak bőven. Vajon lesz, aki válaszol rájuk?

DJ

Vélemény, hozzászólás?