Kisebb és olcsóbb állam?

Úgy indult bő 4 éve Orbán Viktor második kormányzása, hogy erőteljesen lecsökkentik az állam működésére fordított kiadásokat. Ehhez nyilván csökkenteni kell az apparátust. Neki is álltak, a minisztériumok számát drasztikusan csökkentették. A feladat azonban maradt, csak épp kevesebb minisztérium között oszlott el.

Az első lépés az volt, hogy gigaminisztériumokat hoztak létre. Azelőtt is voltak kisebb és nagyobb minisztériumok, attól függően, hogy hány nagy szakterület tartozott alájuk, de ezek kezelhető mennyiségűek voltak. A miniszternek is könnyebb dolga volt. Ő általában szakpolitikus, jó esetben a területe szakembere. Átlátja a dolgokat, tud megalapozott döntéseket hozni. Amikor azonban megszámlálhatatlan szakterület tartozik hozzá, az elképzelhetetlen, hogy mindegyikhez affinitása legyen.

Így aztán gombamód szaporodtak a helyettes államtitkárok (és velük saját apparátusuk), akik lényegében kis miniszterei lettek a szakterületüknek. Azonban végső döntési jogkör nélkül. Mert az a miniszteré. Tehát a minisztériumok működése jóval drágább lett, és nem mellesleg lassabb.

De nem csak a szakapparátusok nőttek meg, hanem a mindenféle biztosok száma is. Miniszterelnöki- és miniszteri biztosok, főtanácsadók és tanácsadók hada lepte el a közigazgatást. Csak az ismertebbeket megnézve rögtön látszik, hogy szakmai munkára itt nem lehet számítani. Aki az előző kormány alatt államtitkárként is egyszerű és buta volt, attól most miniszteri biztosként sem szabad mást várni. Lényegében pénzkifizető helyek ezek,mégpedig sok-sok millió forint értékben, minden egyes hónapban.

Az államapparátus azonban nem csak országos szinten működik. Önkormányzati szinten is van szakapparátus (a kormányhivatalokat is ideértve). Várpalotán is. Gondolom, hogy itt is van olyan iroda, ahol kevesebb a létszám a szükségesnél, és vannak olyan alkalmazottak is, akik maguk sem tudják, hogy miért is vannak ott (a kollégáik meg végképp). Nálunk annyiban új a helyzet, hogy alig két hét múlva hivatalba lép még egy alpolgármester, aki kifejezetten a munkahelyteremtéssel, gazdaságfejlesztéssel fog foglalkozni. Nyilván valami kis apparátusa neki is lesz.

Alapvetően nincs azzal bajom, ha valahol nő a létszám, ha erre szükség van, és eredményeket is hoz. Mérhető, észlelhető eredményeket. Az állam, általában a demokrácia működtetése pénzbe kerül. Az eredmény a lényeg, a mérleg. A Kormány esetében nem látszik, hogy a hatalmasra duzzasztott államapparátus jobb, hatékonyabb működést eredményezett volna. Sőt. Fejetlenség, káosz sugárzik az egészből.

Remélem, hogy városunkban más lesz a helyzet az új alpolgármesteri poszt létrehozásával, és a megbízása végére valami eredmény már látszani fog. Nagyon kellene. Azzal azonban nem értek egyet, amit Falussy képviselő úr mondott a decemberi testületi ülésen, miszerint már az is eredmény lesz, ha nem szűnnek meg munkahelyek. Szerintem ezért nem kell még egy alpolgármester a városba. Ennél többet várok, és ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

DJ

Vélemény, hozzászólás?