Lemondott végre

[justify]Napok óta felfokozott érdeklődéssel kísérem Schmitt Pál vesszőfutását. Azóta, amióta a plágium ügyet vizsgáló bizottság kiadta azt az elkeserítően sunyi jelentését, amiben ugyan részletesen leírja, hogy sok száz oldalon lopott szellemi tulajdont az áLamfő, de őt nem tartja hibásnak, csak a TF akkori vezetőit. A konformizmus magasiskolája volt, készítői soha az életben nem fogják lemosni magukról a szégyent.[/justify]
[justify]Annyira nyilvánvaló volt a jelentés hamissága, hogy a SOTE doktori tanácsa és aztán az egyetem szenátusa (miután azért megpróbálta az illetékes minisztériumra hárítani a kényes feladatot) már nem tehetett mást: javasolta, illetve megfosztotta kisdoktori címétől Pali bátyánkat. Itt kezdett érdekes lenni a történet.

A Fidesz működéséről annyit bizton tudunk, hogy írottan és íratlanul is minden hatalom az elnök kezében van. Nincs fontos döntés, amihez ne ő adná az egyetértését (már, ha eleve nem tőle származik). Így a kérdés számomra az volt, hogy miként dönt Schmitt Pál sorsáról Orbán Viktor. Gondolom hozzáértők sokasága elemezte, hogy miként lehet ebből a helyzetből a legkisebb kárral kifarolni. Az ugyanis nyilvánvaló volt, hogy az áLamfő ügye már teljesen szétválaszthatatlan a Fidesztől, mondjanak bármit is.

Orbán Viktor elengedte Schmitt kezét. Azt talán csak néhány ember tudja, hogy pontosan mikor is, de a fogás lazulása már látszott. Mégpedig a jobboldali médiában. A jobboldali és a baloldali (szoclibnak nevezett) média között egy nagy különbség biztosan megállapítható az elmúlt kb. 10 év alatt. Ez pedig a sajátjaikhoz való viszonyulás. Emlékszem szocialista politikusok sirámaira, hogy a saját média is állandóan őket szapulja. A jobboldali médiában ez elő nem fordulhatott. Látom, ahogyan néhányan felkapják a fejüket, hiszen legutóbb épp ebben az ügyben fogalmazott meg a Kormánytól illetve a Fidesztől eltérő véleményt néhány orgánum (Magyar Nemzet, Heti Válasz, stb.). Ez igaz, de várjunk egy kicsit és megláthatjuk, hogy ebben az ügyben is az fog bekövetkezni, ami eddig mindig: mire az ügy úgy-ahogy lezárul, addigra a puzzle-ben pontosan meg lesz a helye a kritikus sajtó-megnyilvánulásoknak. A Fidesznél nincsenek véletlenek!

A fogás tehát lazult, az áLamfő azonban elkezdett harcolni. Mondták sokan: önjáró lett, tehát Orbán Viktor akaratától eltérően viselkedik. Ezt én nem vettem be, ez ugyanis elképzelhetetlen. Gerinc (még ha céltalanul is) nem nő ki az emberben csak úgy, egyik napról a másikra. Azt ugyan nem vártam, hogy ilyen kevés ideig húzza Pali bátyánk, de biztos voltam benne, hogy 1-2 hét után le fog mondani. Addig a Fidesz kommunikációs nagytakarításba kezdett volna. Erre itt a hétfő, és Schmitt Pál (aki még mindig vallja, hogy nem lopott szellemi tulajdont), bejelenti, hogy a nemzet egysége miatt inkább lemond. Hetek óta ő a főtéma, de most érezte eljönni az időt erre. Lehet, hogy csak emberileg nem bírta. Ezt megérteném. Nem tudott már sehová se menni anélkül, hogy ne találkozott volna néhány ellene tüntetővel. Ez megviseli az embert, még az olyan lojálist is, mint ő.

Mindezek ellenére (vagy mellett) egészen egyszerűen annyi történt, hogy eldöntetett: már vállalhatatlan a Fidesznek, tehertétel. Az ügy gyors lezárása elemi érdek lett, ezért aztán napokon belül lesz új államfőnk. Pali bátyánk pedig a mostani fizetéséért, szolgálati lakásban, titkársággal és ingyenes autóhasználattal el lesz élete végéig. Pár hétig eltűnik a közéletből, aztán már nyugodtan élheti világát, mint Marci Hevesen…[/justify]

DJ

Vélemény, hozzászólás?