Marx szelleme

Csodálattal vegyes borzongással látom, hogy az állam (jelesül most a Veszprém Megyei Kormányhivatal) figyelme mi mindenre tud kiterjedni. Ennek egy talán kevésbé jelentős, az életünket csak kicsiny mértékben befolyásoló szeletére mutat rá Campanari-Talabér Márta polgármester asszony levele, amit a Marx utca lakóinak írt. Ebben arról tájékoztatja a hatvanegynehány háztartásban élőket, hogy utcájukat át kell nevezni a Kormányhivatal törvényességi felhívására, és egyben felajánl 3 variációt, amik közül választhatnak.

smart

Déjá vu. Talán emlékeznek rá olvasóink, hogy egy hasonló esetről írtunk már bő 4 éve (IDE klikkelve olvashatják). A mai történet lényegében annak a folytatása. Hiába, a Kormányhivatal malmai lassan őrölnek.  4 év kellett ahhoz, hogy rájöjjenek: a várpalotai önkormányzat annak idején hibát követett el, amikor a Marx utcát kihagyta a névváltoztatási hajcihőből.

Ez azért is érdekes, mert az MTA állásfoglalása alapján Marx ugyan nem javasolt utcanévnek, de nem is tiltott (IDE klikkelve olvashatja a teljes anyagot).

Az érintett utca lakói aláírást gyűjtöttek, ennek eredményeként a háztartások több mint 2/3-a nem szeretné az utcanév megváltoztatását. Ezt a napokban tudatták is a polgármester asszonnyal.

Mit tegyen ilyenkor az önkormányzat, a polgármester? Végrehajtsa a Kormányhivatal törvényességi felhívását, vagy az érintettek érdekeit képviselje?

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 2.§ (2) bekezdése (alapvető rendelkezések) szerint:  A helyi önkormányzás a helyi közügyekben demokratikus módon, széles körű nyilvánosságot teremtve kifejezi és megvalósítja a helyi közakaratot.”. Miután a Marx utca átkeresztelése csak az ott élőket érinti, a város többi lakójának életét nem, vagy csak jelentéktelen mértékben befolyásolja, azt hiszem kijelenthető, hogy itt a helyi közakarat alatt az utcában élők akaratát kell érteni. Ezt ugye ismerjük.

smart

A másik oldalon ott van a törvényi rendelkezés betartása. Nem ismerjük a Kormányhivatal törvényességi felhívásának pontos szövegét, így nem tudjuk, hogy mire hivatkozva kéri a névváltoztatást, de úgy tudom, hogy az önkormányzati törvény ezen szakasza (14.§), és az MTA állásfoglalása sem változott.

Én úgy gondolom, hogy ebben az esetben a fentebb idézett alapvető rendelkezés a súlyosabb, így az önkormányzatnak a Marx utcai emberek többségének véleményét kell képviselnie. A jövő heti testületi ülésen meglátjuk…

DJ

Vélemény, hozzászólás?