Meghackelt ünnepség, demagóg miniszteri beszéd – ünnepségek március 15-én

A vasárnapi napot az ünnep jegyében töltöttem, három rendezvényen is részt vettem. Elsősorban a beszédek érdekeltek. Először az inotai megemlékezésen vettem részt. Itt Opsitos István, a városrész önkormányzati képviselője szónokolt.

marc15_1

Beszélt a magyarok erényeiről, a család és a nemzet közös vonásairól. Megemlítette, hogy sajnos a politika rátenyerelt – sok más mellett – a nemzeti ünnepekre is. Ma már nem lehet vitatni az egyénnek a politikához, a lelkiismereti- és szólásszabadsághoz való jogát, a törvény előtti egyenlőségét, mégis nap, mint nap szembesül független képviselőként negatív dolgokkal. Minden eddigi ötlete, javaslata lesöprésre került mind a részönkormányzat, mind a városi képviselő-testület részéről. A választóktól szolgálatra kapott felhatalmazást, amit ebben a helyzetben nehéz végrehajtania, de azt ígérte, hogy nem adja fel. Korrekt, rövid beszéd volt, a végén egy kis panasszal, de szerintem ez még belefért.

Innen a városi ünnepségre siettem. Itt Galambos Szilvia önkormányzati képviselő, a Humán Erőforrás Bizottság elnöke tartott ünnepi beszédet. Elhangzott, hogy a megyében először Várpalotán – 1848. március 22-én – csatlakoztak az emberek felvonulással a budapesti eseményekhez. Ahogy az is, hogy akkori nagyjaink együtt tudtak működni egymással, pedig nagyon eltérő gondolkodásuk, identitásuk volt. Arra is kitért a szónok, hogy erős középosztály nélkül nincs erős állam, haza, és felemelkedés, és ma is azon méretik meg az ember, hogy mennyit adott hazájának, nem pedig azon, hogy mennyit kapott tőle. „Legyen béke, szabadság és egyetértés”, legyen ez a közös kincsünk, dolgozzunk együtt városunk jólétéért – zárta gondolatait. Jó beszéd volt.

marc15_2

Mint már írtam, elsősorban a szónoklatok érdekeltek, nem gondoltam, hogy ez esetben az ünnepi műsornak is lesz politikai vetülete. Történt ugyanis, hogy a Cserregő Néptáncegyüttes és a Magániskola néptánc csoportja által előadott ünnepi műsorba betüremkedett a Jobbik. Egy közelembe álló néző szerint meghackelte azt. A műsor úgy kezdődött, hogy akkori nagyjainkat megszemélyesítve, egyesével kiálltak a szereplők a közönség elé. Ki volt az első? Galambos István, a Jobbik helyi elnöke, önkormányzati képviselő. Majd követte őt még három jobbikos prominens, utána érkeztek csak a táncosok.

marc15_3

Egy dolgot bizton állíthatok: ők nem tagjai sem a Cserregőknek, sem a Magániskola tánccsoportjának. Akkor hogy kerültek oda? Az az érdekes, hogy erről (mármint, hogy jobbikosok ugranak be a darabba) nem tudott sem a darab rendezője, sem a rendezvényért felelős cég ügyvezetője. Azért ez „megér még egy misét” a későbbiekben.

Egyelőre lépjünk túl ezen, a harmadik megemlékezés ugyanis Sümegen volt, ahol a megyei ünnepséget tartották. Merő véletlenségből pont ott, ahol időközi országgyűlési választás lesz heteken belül. Újabb véletlen, hogy a koszorúzási ünnepség utáni megemlékezésen az tartott ünnepi beszédet, aki a Fidesz jelöltje a választáson. Az igazat megvallva ezt a beszédet már nem vártuk meg, mert a koszorúzás előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter szónokolt, és az több, mint elég volt.

marc15_4

A miniszter beszéde mindenen aluli volt. Este meghallgattam a miniszterelnök beszédét is, és rögtön rájöttem, hogy egy kottából játszanak. A teljesség igénye nélkül néhány Hende-mondat:

„Mindaz, ami 167 évvel ezelőtt történt, napjainkban is visszhangzik… A nemzet akaratából 5 esztendeje immár, újra van Magyarországon a választóknak és a választókért felelős, a választók érdekében dolgozó országgyűlés és Kormány… Mi az elmúlt 5 évben, békeidőben végigharcoltunk egy szabadságharcot. Nem fegyverekkel, hanem a törvényalkotás, a diplomácia és a Kormányzás eszközeivel… Nem csak az állam, de az emberek pénztárcájában is kotorászó nemzetközi bankok és cégek, szükség szerint Brüsszelt és más államok kormányait is csatasorba állították ellenünk azért, hogy folytathassák a pénzünk gátlástalan kiszivattyúzását… Átvágtunk egy sor bilincset, amelyek megkötözve tartották a nemzet életét… Átvágtuk, de legalábbis jelentősen meglazítottuk az adósságok bonyolult hálóját… Európa legdrágább közszolgáltatási áraiból a legolcsóbb villany-, víz- és szemétszállítási díjakat csináltunk… Az embereknél hagytuk a pénzt, és gondoskodtunk arról, hogy azt az infláció se tudja rongálni és gyengíteni… Újra a nemzet életét szolgálja a Nemzeti Bank, szigorúbb rendet tartva a hazai pénzpiacokon… A sajtó szabad, minden tekintetben szabad. Vissza is élnek ezzel a szabadsággal… Van közteherviselés akkor is, ha ez az érintetteknek nem tetszik. Több ezer milliárd forint maradt a magyar emberek zsebében, és került az államkasszába…Ahogy mondani szokták: kevesebbért is öltek már embert… Önök ne higgyenek senki másnak, önök annak higgyenek, hogy mennyit tudnak vásárolni a boltban… Most újra megméretik mindaz, amit eddig ez a Kormány elvégzett…. Válasszanak a között, amit az elmúlt néhány évben a saját bőrükön tapasztaltak, és válasszanak az előző időszak között. Kérem önöket, hogy ne hagyják veszni az eddig elvégzett munkát, és támogassák a FIDESZ-KDNP arra érdemes jelöltjét…”

Azt gondolom, hogy nem kell kommentálni ezeket a mondatokat. Azt azonban megfigyeltem, hogy a jelenlévő huszárok egyikének lova (amely egyébként is elég nyugtalan volt) a Hende beszéd alatt megzavarodott, szinte kezelhetetlenné vált. Pedig nem is érthette a miniszter mondatait…

A rendezvényekről készült képeket megnézhetik Facebook oldalunkon.

DJ

Vélemény, hozzászólás?