Megyesi Gusztáv: Műköröm épül

float:left;margin-right: 5px[justify]Levelet írt a miniszterelnök a Professzorok Batthyány Körének, s ebben kijelentette, hogy „nem tudunk változtatni a bírálati szempontokon és módszereken”. Azért volt kénytelen a miniszterelnök ezt így kijelenteni, mert nevezett társaság elnöksége nemrég levelet intézett hozzá, amelyben bírálta az állami földek bérbeadási konstrukcióját, jelezve, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a kormány pályázati rendszere „nem a kis- és középméretű családi és magángazdaságok földhöz jutását segíti, hanem a tőkeerős nagyvállalkozókét”.

Erre írta a miniszterelnök, amit írt, sőt azt is hozzátette, hogy a maga részéről kivizsgáltatta a földbérleti pályázatokat, s kiderült, hogy a „földterületek helyben lakó gazdáknak, elsősorban kis- és középbirtokosoknak jutottak”, azaz a miniszterelnök határozottan cáfolta a professzorok levelét, és udvariasan bár, de a helyes irányba terelte gondolkodásukat, vagy ahogyan régebben írtuk volna eléggé ortodox módon: elhajtotta őket a fenébe.
[/justify]
[justify]Itt most meg kell állnunk egy pillanatra, hogy jelezni tudjuk, mi magunk nem értünk a földhöz, ha akarnánk, se tudnánk állást foglalni abban, hogy mekkora birtokméret mellett szökken szárba a magyar agrárium, bennünket kizárólag az érdekel, hogy mit fognak mondani erre a levélre a professzorok. Úgy gondoljuk ugyanis, hogy ez mégiscsak egy kormányfői levél volt, amely megcáfolta ezt a kétszázvalahány vezető értelmiségiből álló társaságot. Az eset két okból sem egyszerű: a Professzorok Batthyány Köre ugyanis nem egyenlő a magyar közvéleménnyel, hogy be lehessen neki adni, hogy ennél igazságosabb földosztást legfeljebb Pizarro hajtott végre az inka birodalom lankáin. Ez a társaság ugyanis afféle háztáji értelmiségi élcsapat, amelynek elvileg nem illene a szemébe hazudni, ám ha ez mégis elkerülhetetlen, nem ilyen primitív módon, hiszen mégiscsak professzorokról, tájékozott emberekről van szó. S ez a másik ok. Miközben a kormányfő által elrendelt kivizsgálás mindent rendben talált, ugyanannak a kormányfőnek a volt államtitkára hetek óta megyéről megyére járva tételesen bizonyítja be, hogy ahol eddig földosztás volt, ott a helybéliek rosszul jártak, sőt a miniszterelnök megyéjében „sok esetben a településektől távol lakó nagygazdák, nagyüzemek és vállalkozók nyernek a pályázatokon, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi se jut”.

Ez azért is fontos, mert Ángyán exállamtitkár nem egy hirtelen megvilágosodáson átesett elme, aki egyik napról a másikra csak úgy átállt, épp ellenkezőleg. Miközben felsorolja, hogy például az egyik helyen, miután Fazekas miniszter bejelentette, hogy elsősorban az fog földhöz jutni, „akinek kérges a tenyere”, egy 24 éves igrici műkörömépítő tanárnő nyert el 240 hektár földet, továbbá, hogy két egyforma, szóról szóra egyező pályázat közül az egyik tíz, a másik viszont hatvan pontot kapott ugyanattól a bíráló bizottságtól, vagy hogy éppen a miniszterelnök megyéjében ugyanaz a gazdálkodói kör 29 darab húsz-harminchektáros birtokot szerzett meg, szóval ezenközben a Fidesz kétharmados dicsőségét hirdeti, ergo nem Göndör István szocialista potentát szítja a tüzet irigységből kifolyólag.

Plusz egyéb tények. De nem ám a nemzetveszejtő ballib sajtó terroristáitól, olyan fordulatokkal, miszerint „zsákmányszerző gazdasági érdekcsoportok, maffiacsaládok, spekuláns nagytőkés oligarchák, zöldbárók és strómanjaik rabolják ki a magyar vidéket”, hanem tényfeltáró anyagokból, amelyekben éppen az érintettek leplezik le saját magukat. Ha valaki, például, fölmegy az atlatszo.hu portálra, az Ferenczi Krisztina Talpalatnyi föld című munkájával találkozik. Most nem is arra a térképpel illusztrált tényanyagra gondolunk, ami szerint a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győző cégének a tulajdonában áll tavaly július óta József főherceg egykori majorsága, amit most a felcsúti polgármester, az Orbán család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel, s hogy a 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amelyeket Mészáros cége a közelmúltban nyert el, fölötte Lévai Anikónak a szántói fekszenek – mindez, hogy úgy mondjuk, evidencia, és semmi ahhoz képest, hogy annak idején például a Csák Máté-birtokok mellett is Csák Máté-birtokok terültek el; mi még itt nem tartunk.

Hanem Ferenczi Krisztinának a magyar sajtóban elsőként sikerült csaknem egyórás videobeszélgetést folytatnia Mészáros Lőrinccel, korunk hősével, aki előtt nem állhat olyan földbérleti pályázat, amit ne volna képes megnyerni. Ennek az egyébként kedélyes beszélgetésnek nem az a sajtó által leginkább citált része a csúcspontja, amikor Mészáros Lőrinc azt mondja, hogy „Szarok rá, hogy más mit mond”, ez ugyanis egyáltalán nem lekezelése a nyilvánosságnak, hanem inkább filozófia, életvezetési alapelv. Mint ahogyan tankönyvbe való az egész beszélgetés, mert megmutatja, hogyan kell újságíróhoz méltó módon beszélgetni egy ilyen emberrel, tehát nem falhoz állítani, sarokba szorítani, lerohanni, hanem hagyni beszélni, előbb-utóbb szép kedélyesen kijön belőle minden. E sorok írója a pályája legelején, a hetvenes években hallott ilyen ívű monológokat párttikároktól és mérleghiányos téeszek elnökeitől arról, hogy a mérleghiányt nem számítva miért ez a létező világok legjobbika, úgyhogy a magam részéről már most levonom a tanulságot: ha amaz a garnitúra negyvenet, ez a mostani nyolcvanat fog kibírni, a káderfelhozatalt tekintve mindenképpen.

Ebben a miliőben kellene most megszólalniuk a professzoroknak, már ha akarnak mondani valamit egyáltalán. Ám ha hallgatnak, az se baj, nem leszünk építő jellegű vita híján. Miközben ugyanis már javában folynak az újabb földosztások előkészületei, a 24 éves igrici műkörömépítő tanárnő pályázati győzelme már komoly és mély vitát indukált értelmiségi fórumokon. Ha jól értem, akkor arról van szó, hogy a műkörömépítő tanárnő által elnyert 240 hektáros birtok nem a rossz pályázati rendszert igazolja, amint azt a balliberális sajtó hajtogatja, hanem épp az ellenkezőjét: hogy a rendszer a tehetséges, pályakezdő fiatalokat támogatja.

És Simicska Lajos még be sem adta a pályázatát.[/justify]

(Élet és Irodalom)

Vélemény, hozzászólás?