Merjünk nagyot álmodni: állami kisbánya Várpalotán?

Néha csodálattal hallgatom Orbán Viktort. Néha. Ha nem tudnám, hogy az ország miniszterelnöke, akire orvosok hada figyel, azt hihetném, hogy egy egyszerű, kezeletlen állampolgár. Most éppen arról vizionált, hogy az államnak kis szénbányákat kell nyitnia, amelyek egyrészt lokálisan megoldják a munkanélküliséget, másrészt az alapját képezhetik egy szociális szénprogramnak.

orban_banyasz

Sok energiát fektetek abba, hogy elfelejtsem Németh Árpád polgármesteri ámokfutását, most mégis kénytelen vagyok felidézni, hogy kb. 6 éve, egy Borbála-napi megemlékezésen megemlítette: Várpalotán ismét kinyithat a bánya. Akkor nem foglalkoztam sokat az ötlettel, belefért a Pannónia motorgyár, a Cseri Parkerdőben tervezett 3000 fős varroda, a gyorsan növő akácosra épülő energetika beruházás (no meg az uszoda) sorába. Láss csodát: most maga a miniszterelnök mond valami hasonlót. Hiába, no! A nagy elmék előbb-utóbb összetalálkoznak.

Persze minden őrültségben van valami rendszer. Manapság, amikor az ipar a kőolajra és a földgázra épül (és azok kimerülőben vannak), el kell gondolkodni a folytatás mikéntjén. Ugyan én már gyerekkoromban is azt hallottam, hogy mire felnövök, már nem lesz kőolaj sem, meg földgáz sem, most pedig még legalább 20-30 évet mondanak, amíg problémát fog okozni a világ ellátása. Ettől még előre kell gondolkodni, ki kell váltani ezeket az energiahordozókat.

Szegény ember abból főz, amije van. Egy ásványi anyagokban, energiahordozókban szegény ország (mi ilyenek vagyunk) nyilván más utat keres. Magyarországon sokat süt a nap, fúj a szél, vannak folyóink is. Ezeket hívják megújuló energiaforrásoknak. Van persze szenünk is. Egy kevés feketekőszén, viszonylag sok barnakőszén és lignit. Várpalotán éppen lignit.

A szénbányászat nehéz és drága folyamat. Amennyiben külszíni fejtéssel megoldható a kitermelés, az a jobbik eset, ha viszont mélyműveléssel kell a szénhez jutni, az már nagyon megdrágítja a termelést. Várpalota ebben az esetben is a rosszabbik oldalon áll, a szén alapvetően mélyen van.

Egy termelő cégnek (legyen az magántulajdonú vagy állami) illik nyereségesnek lenni. Előbbinek azért, hogy tudjon fejleszteni, bért emelni, stb., utóbbinak meg azért, hogy ne az állampolgárok adóforintjait eméssze fel (megér egy másik misét a miniszterelnök nonprofit közműcéges elgondolása is).

Egy bánya megnyitása, de még az újranyitása is horribilis összegekbe kerül. Egy kicsinyke bányáé is. Ráadásul, ha nagy mennyiségű szénvagyon van az adott területen, akkor miért is akarnánk egy kisbányát nyitni? Arról már ne is beszéljünk, hogy az egész vájárképzést, bányamérnök-képzést is újra kellene szervezni, és egy sor dolgot meg kellene oldani, amiről nekem még csak fogalmam sincs.

Biztosan lesz olyan kor, amikor elkerülhetetlen lesz a szénvagyon kitermelése, de ez a mai nem annak látszik. Gondolja ezt akár a miniszterelnök, akár egy polgármester. Várpalota egyszer már felvirágzott a bányászat okán, most ez nem látszik reálisnak.

DJ

Vélemény, hozzászólás?