Miért is menjünk tüntetni?

Időszerű a kérdés, mert holnap országszerte tüntetések lesznek. A kiváltó ok rém egyszerű: az emberek egyre nagyobb része döbben rá arra, amit eddig is tudtak, miszerint az országot vezető garnitúra a velejéig korrupt.

Mindig is voltak, és lesznek is korrupt politikusok. Aki azt várja el tőlük, hogy különbek legyenek, mint a nagy átlag, az nem ezen a világon él. Emberek ők is, közöttünk szocializálódtak. Már pedig az átlagember is korrupt, még ha nem is gondolja ezt magáról. Ha viszek egy üveg szeszt a háziorvosnak a névnapjára, azt nem azért teszem, mert a baráti körömhöz tartozik, hanem azért, hogy a jóindulatát elnyerjem. Ha a hivatalos utat fel tudom gyorsítani azzal, hogy egy olyan ismerőst keresek meg, akinek máskor én tettem szívességet, akkor szintén a korrupció eleme vagyok. Nem kell hozzá feltétlenül pénz.

A politikusok szem előtt vannak, ráadásul egy szint felett már sok múlhat rajtuk. És itt már a pénz dominál. A kérdés csak az, hogy az egyes politikusok lesznek-e korruptak, vagy maga a rendszer válik azzá. A szocialisták kormányzása idején is voltak korrupt politikusok, de azt nem állíthatja senki, hogy ilyen mértékű lett volna, mint az elmúlt években. És ez nem számszaki kérdés. Maga a rendszer alakult át, eleme, mozgatórugója lett a korrupció. Alsó, középső, felső és legfelső szinten is. Ez lett nyilvánvaló azzal, hogy az USA megtagadta több, kormányzati szintű közszolga beutazását Amerikába.

A kérdés persze az, hogy miért pont most „akadtak ki” ezen az emberek? Nyilván belejátszott az internetadó ötlete, amit ugyan visszavontak, de addigra már elindult a lavina. A kialakult felháborodásra „ült rá” ez az ügy. Egyre több információ szivárog ki az államhatalom korruptságáról, amik ugyan nem bizonyítottak, de a Fidesz tudja a legjobban, hogy milyen gyilkos tud lenni az ilyen szóbeszéd. Ráadásul még a látszatra sem ügyelnek, épp egy ilyen időszakban jönnek elő például a trafiktörvény módosításával, ahol a Napnál is világosabb, hogy egy, a Lázár Jánoshoz köthető cégre van megírva az egész. Milliárdokról van szó itt is.

Egyre több ember él nehéz körülmények között, és akkor jönnek a hírek, hogy párszáz millió itt, néhány milliárd ott tűnik el kézen-közön. Ez már tényleg bosszantó, eléri az ingerküszöböt. A kérdés azonban mégis megmarad: miért menjünk el tüntetni?

Meg fog itt valami is változni? Szerintem nem. Amíg ők maradnak hatalmon, addig ez fog maradni. Kicsit persze finomíthatnak, jobban odafigyelnek majd, de a lényeg nem fog változni. Ahhoz az egészet más alapokra kellene helyezni. Az államhatalom működését nehéz megváltoztatni, az egy lassú folyamat. Ha pedig még akarat sincs rá, akkor teljesen reménytelen változást várni.

Szerintem tehát egy országos mértékű tiltakozási hullám sem hoz nagy, alapvető változást, ennek ellenére mindenkit arra biztatok, hogy menjen el a tüntetésekre! Heller Ágnes mondta pár éve egy interjúban, hogy nem azért kell elmenni tiltakozni, mert azt gondoljuk, hogy feltétlenül változás lesz a következménye. Magunk miatt kell elmenni. Azért, hogy érezzük, hogy tettünk valamit, hogy találkozzunk olyanokkal, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak, hogy töltődjünk.

Erre lesz alkalom holnap az ország sok pontján. Hozzánk legközelebb Veszprémben.

Találkozzunk 18 órakor a Fidesz iroda előtt, a Szabadság téren, és mindenki hozzon magával még egy embert!

DJ

Vélemény, hozzászólás?