Neonáci felvonulás és reakciók Veszprémben

Ma késő délután Veszprémben is Kitörés megemlékezést és fáklyás felvonulást tartott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Veszprém nehéz terep a neonáciknak, talán ezért is vonultak csak húszegynéhányan. Nem a létszám okán ugyan, de mégiscsak foglalkozni kell a menettel. Veszprémben három reakció biztosan történt ezzel kapcsolatban. Kettő nyilvánosságot is kapott.

fasisztak1

A legfontosabb, hogy a Világos Veszprémért Mozgalom csendes ellendemonstrációt szervezett a felvonulás útvonala melletti Komakút térre. Nem állítom, hogy nem láttam volna szívesebben több embert a rendezvényen, de azért így is legalább háromszor annyian voltunk, mint a vármegyések. A rendőrség nagyon vigyázott rá, hogy elegendő távolság legyen a felvonulók és a tiltakozók között, nem mintha bármiféle rendbontástól tartani kellett volna. Civil kezdeményezés volt ugyan, de a résztvevők között több párt “embereit” is fel lehetett fedezni, persze mindenféle pártlogó nélkül.

deak_istvanne_kicsiAzonban már délelőtt is történtek események. A Veszprém Megyei Közgyűlés ugyanis ülésezett. Minden ment a szokásos módon, az utolsó napirendi pont megtárgyalása után az elnök gyorsan lezárta a gyűlést, mint aki jól végezte dolgát. Ekkor jelezte Deák Istvánné, a DK képviselője, hogy ő még napirenden kívül szeretne szólni. Felhívta a figyelmet a délutáni felvonulásra, és javasolta, hogy a Közgyűlés határolódjon el tőle. A  fideszes képviselők rögtön egy sor kifogást találtak: 1. nem is tudnak erről a felvonulásról; 2. sajnos már lezárták a közgyűlést; 3. előre be kellett volna nyújtani egy előterjesztést; 4. majd a következő havi közgyűlésen elhatárolódnak… A tények nem zavarták ezúttal sem őket. Előző nap derült ugyanis ki, hogy lesz egy ilyen felvonulás Veszprémben. A hír bejárta a világhálót, így nehezen képzelhető el, hogy erről épp a politikusok ne tudtak volna. Ez az időpont volt annak is akadálya, hogy egy előterjesztést szabályszerűen benyújtson valaki. Azt már ne is említsük, hogy a közgyűlés újbóli megnyitásához minden rendelkezésre állt volna: elnök, tagok. Amit a fideszes képviselők műveltek, azt én sunnyogásnak hívom (és ismét nagyon finom voltam). Ennél még az egyik jobbikos képviselő is karakánabb volt, aki nemes egyszerűséggel annyit mondott a képviselő asszonynak, hogy ne féljen, nem fogja senki sem kilőni a szemét a rendezvényen…

A megyei közgyűlés fideszes tagjainak tudatlansága azért is érdekes, mert néhány száz méterrel arrébb, az Óváros téren nagyjából ezidőben Veszprém város polgármestere és képviselői (valami oknál fogva a jobbikos kivételével) aláírtak egy nyilatkozatot, amiben elítélték a felvonulást.

DJ

Képeink az ellendemonstrációról:

fasisztak3

fasisztak4

fasisztak5

fasisztak6

fasisztak7

fasisztak2

Vélemény, hozzászólás?