Népszavazás után

Gondoltam várok egy pár napot, amíg azok, azok úgy gondolják, hogy van rá okuk, azok kiörömködik, mások kiszomorkodják, egy jó részük pedig emellett kimagyarkodja magát. Egy kampány után (legyen az valamilyen választás avagy egy népszavazás) persze a résztvevők (általában politikai pártok) értékelnek, és abban keresnek valami pozitívumot is maguknak. Ez így természetes.

nepszavazas

Nem meglepő módon a Fidesz (a Kormány) ezt is túltolta. Még pár nappal a népszavazás előtt is csak az érvényes és eredményes népszavazást tartotta elfogadhatónak, aztán megkapták az előrejelzést, ami szerint ez nem fog összejönni, onnan naponta mást kommunikáltak. Nem csoda, hogy Kósa Lajos már teljesen belezavarodott a válaszba, hogy akkor mis is az az eredmény, amit sikernek könyvelnének el.

Ami a tény: a népszavazás érvénytelen lett, mivel a választásra jogosultaknak csak 44%-a szavazott, de ebből is 6% érvénytelenül tette azt. Akik viszont érvényesen szavaztak, azoknak kicsivel több, mint 98%-a a Kormány álláspontját támogatta, míg szűk 2%-a pedig ellene voksolt. Milyen elegáns lett volna, ha a Kormány azt mondja: ez a népszavazás nem úgy sikerült, ahogyan terveztük, szerettük volna, ha a választásra jogosultak többsége elmegy voksolni, így téve érvényessé a népszavazást, de ezt nem sikerült elérnünk. Viszont az örömmel tölt el bennünket, hogy az érvényesen szavazók óriási többsége, majd 3 millió 400 ezer ember támogatta elképzeléseinket. Tehát elismerték volna, hogy ezt a csatát elvesztették, de azért tudtak pozitívumot is felmutatni. Ehelyett megkaptuk a Fényes Győzelem elnevezésű nemzeti madzagot, ami arra jó egyedül, hogy a nem látó, nem gondolkodó Fidesz-hívők abba kapaszkodva tudják orcájukat kirántani Orbán Viktor hátsó feléből (akinek nem madzagja, nem kapaszkodik bele).

Ami szintén tény: a demokratikus ellenzék azon része, amelyik a bojkottra hívott fel (amit a DK a népszavazás bejelentése másnapján hirdetett meg), az sikerként könyvelheti el, hogy a választásra jogosultak majd 60%-a (kb. 5 millió fő) távol maradt. Igaz, ebből olyan 2 millió sose megy el semmire, legyen az bármiféle választás, avagy népszavazás. Ez akkor is nagy eredmény, ha figyelembe vesszük, hogy mekkora túlsúlyban volt a Kormány kampánya mind anyagilag, mind lehetőségileg. Az ordas hazugságokról, rémisztgetésekről már ne is beszéljünk.

Kiemelném a Kétfarkú Kutya Pártot, amely az érvénytelen szavazás mellett kampányolt sikerrel (6%), bár ezt a kezdeményezést a bojkott-párti erők is erősítették, ha a választópolgár úgy érezhette, hogy számontartják a részvételét a voksoláson. Szólni kell még a liberálisokról (MLP), akik az „igen” szavazat mellett kampányoltak, és ez az 1,7 %-os arány messze a többszöröse annak, amit a közvélemény kutatásokban elérnek.

Egy kicsit beszéljünk a szűkebb környezetünkről is. A választókerületben a Fideszen kívül szemmel láthatóan egyedül csak a DK kampányolt. A Jobbik és az LMP teljesen kimaradt a dologból, a MOMA, az Együtt és a PM néhány óriásplakáttal elvégzettnek tekintette a dolgát, és hát az MSZP sem aktivizálta magát agyon.

Az érdekesség kedvéért néhány város adata a megyéből:

        Település              Megjelent (%)             Érvénytelen (%)

  • Ajka                          41,20                              4,72
  • Pápa                        48,11                               5,43
  • Sümeg                     46,82                              4,18
  • Tapolca                    46,25                              4,79
  • Várpalota                40,77                              5,34 
  • Veszprém                46,35                              8,61

Mint látható, Várpalota alulteljesítette a Kormány elvárásait, még a szocialista vezetésű Ajkán is többen mentek el voksolni. Pedig Campanari-Talabér Márta vezetésével a fideszes képviselők mindent megtettek. Olvashattuk, hogy Orbán Viktor feladatul és elvárásul tűzte ki a fideszes választókerületi elnököknek, polgármestereknek, képviselőknek, hogy hozniuk kell az eredményességet, mert ha nem, akkor nemigen számíthatnak arra, hogy 2018-19-ben számításba veszik őket. Nagy a baj.

Azt terveztem, hogy a várpalotai közmédia népszavazással kapcsolatos tevékenységéről is itt írok, de ma sikerült elolvasnom a Várpalotai Hírek legújabb számát, így inkább egy külön írást szentelek ennek a témának.

Nem is foglalkoznék tovább magával a népszavazással, de van két dolog, ami itt maradt a referendum után, és szerintem ez az igazi probléma.

Az egyik az, hogy a Kormány nem kormányoz. Nem teszi ezt már legalább másfél éve, amióta a migráns-kérdés vált az egyetlen politikai üzenetükké. Pedig van itt baj elég, amit az egyszerű választópolgár is megérez. Az egészségügyünk romokban van, az oktatásban kaotikus a helyzet, a gazdaságot az uniós pénzek és az a néhány autógyár tartja a felszínen, óriási a szakemberhiány, a gazdasági elvándorlás irama nem csökken, a korrupció hihetetlen méreteket ölt. Sorolhatnám napestig.

A másik probléma (ami szerintem az előzőnél is nagyobb) az, hogy a gyűlölet nem, hogy nem csökkent, hanem erősödött az országban. Régi hagyománya van ennek. Ha csak kb. 100 évet megyünk vissza az időben, láthatjuk, hogy ez az érzés folyamatosan erősítve volt a politika által. Nem szerettük a zsidókat, aztán a cigányokat, melegeket (fasizmus), a háború után a svábokat, majd a kulákokat (kommunizmus). Nem is oly régen a rokkantnyugdíjasokat, majd a korkedvezménnyel, fiatalon nyugdíjba vonulókat, a multikat, a liberálisokat, megint a zsidókat, majd a migránsokat. Biztosan kihagytam sokakat, de a lényeg, hogy itt valakikre mindig haragudni kell, valakiket mindig hibáztatni kell. Az Orbán-kormányok ebben különösen az élen jártak/járnak.

Elképedve olvastam sok face-ismerősöm posztját a migráns kérdés kapcsán. Egyébként eddig normálisan gondolkodó (egyáltalán: gondolkodó) emberek vetkőztek ki magukból, és futottak a racionalitás elől az érzelmek világába. Ez az igazi probléma, ezen kellene dolgoznia a mindenkori Kormányoknak. Ezzel a Kormánnyal erre semmi esély. Menniük kell.

DJ

Vélemény, hozzászólás?