Nincs is éhező gyerek Várpalotán

Január eleje óta fent van a város honlapján a tavaly december 10-i testületi ülés jegyzőkönyve. Most volt időm átböngészni. Deák Istvánnénak, a téli szünetre vonatkozó gyerekétkeztetési indítványának vitájára voltam kíváncsi. Az eredményt már decemberben megtudtuk, a képviselő-testület fideszes többsége elutasította, hogy Várpalotán ingyenesen férjenek hozzá a rászoruló gyerekek. A jegyzőkönyvből kiderül, hogy miért is.

Én két okot véltem felfedezni. Az egyik az, hogy ez egy politikai kezdeményezés volt, a másik pedig az, hogy rászoruló (tehát éhező) gyerekek nincsenek Várpalotán. A jegyzőkönyvet IDE klikkelve olvashatják, a téma a 15-23 oldalig olvasható.

Igazából a problémával nem is kellene foglalkozni, hiszen a Kormány által benyújtott törvénymódosítás idéntől már az önkormányzatok feladatává teszi a szünidei étkeztetést, és forrást is biztosít hozzá. Ami miatt mégis szólni kell róla, az az elutasítás módja, a vita menete.

Polgármesterünk már a legelején elmondja, hogy ez szerinte egy politikai okokból beadott indítvány. „Hát mi a tököm lenne más?!” – mondaná erre Béla, a közélet iránt élénken érdeklődő kisnyugdíjas. A képviselő-testületben politikusok ülnek, az ügyek nagy része politikai jellegű. Ez még egy többségében függetlenekből álló testületben is így van, hát még itt, ahol majd’ mindenki pártkötődéssel rendelkezik. Arról nem is beszélve, hogy ha egy önkormányzat merő véletlenségből a Kormány(párt) egyik döntésének megfelelően cselekszik, akkor az már témától függetlenül is politikai színezetet kap, mi több: pártpolitikait. Ilyet meg azért látni eleget Várpalotán is…

Szóval ez ügyben is eljárta a táncát a fideszes többség, méghozzá a Kormány zenéjére. Ahogyan a nagypolitikában történt, ugyanazon szisztéma szerint itt helyben is.

A második ok viszont már várpalotai a javából: itt ugyanis nincs igény a téli szünetben az ingyenes étkezésre. Ez nyilván nem az országos politika másolása, hiszen a Kormány nem nyújtotta volna be a törvénymódosító javaslatát, ha nem gondolja, hogy szükséges lépnie e területen.

Polgármesterünk egészen addig elment, hogy ez a probléma alapvetően csak a Magániskolában létezik, nem is érti, hogy minek egy ilyen iskola, ha ott ennyi problémás gyerek van. Na, itt álljunk meg egy szóra! Azt nem várom el, hogy megértse, ezért mások számára írom ide: azok a gyerekek nem azért rászorulók (éhezők), mert a Magániskolába járnak, mert ha nem lenne ez az intézmény, akkor valamely állami oskolába járva éheznének…

A KLIK-re hivatkozva tényként közli, hogy városunkban egészen egyszerűen nincs igény erre a szolgáltatásra. A KLIK-ről inkább nem írom le a véleményemet, az azonban elszomorított, hogy iskolavezető képviselő is volt képes ezt erősíteni. Nekem nyilván nincs pontos adatom erről, de azért találkozok pedagógusokkal, szülőkkel, gyerekekkel. Ők a valóságot látják. És az nem ez.

A feladat elvégzése fideszesen kipipálva, most már csak arra kell odafigyelniük, hogy ez évben se legyen igénylő a téli szünetben. Ha ugyanis lenne, akkor az azt mutatná, hogy romlott a helyzet a városban, márpedig ez egy olyan országban, ahol a reformok ugye működnek – elképzelhetetlen.

DJ

Vélemény, hozzászólás?