Október 23. – Várpalota

Egy nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi ünnepségen a legérdekesebb dolog általában az ünnepi beszéd szokott lenni. Az utóbbi években hozzászokhattunk, hogy ezek a beszédek nagy többségében erősen aktuálpolitikai színezetűek, sablon mondatoktól hemzsegőek. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 60. évfordulójának tiszteletére rendezett várpalotai városi ünnepség (most) kivétel volt. A polgármester asszony egy nagyon korrekt beszédet mondott.

3

A rendezvényen az 56-os események várpalotai résztvevőinek (elhunytuk esetén hozzátartozóiknak) emléklapot és ajándéktárgyat adott át a polgármester. Kirívóan kevesen jöttek el és vették át. Nem is értettem, hiszen ilyen alkalom azért ritkán adódik az ember életében.

9

Kicsivel jobb volt a helyzet a középiskolai ösztöndíjak átadásánál, de az ösztöndíjasok egyharmada szintén nem vett részt az ünnepségen.

13

Az ünnepi műsor viszont jó volt, kitettek magukért a Faller színjátszó körének fiataljai.

14

Az ünnepség záró eseménye a koszorúzás volt. Kicsit érdekesen zajlott le. Egyrészt furcsa volt, hogy a pártok közül csak a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és a DK koszorúzott, de leginkább azon csodálkoztam, hogy a civil szervezetek egyáltalán nem. Szerintem megsértődtek. Tegyem hozzá: joggal.

29

Ez a koszorúzásos dolog régóta probléma az ünnepségeken. Kezdődött azzal, hogy évekig a honvédség csak az önkormányzat illetve az intézmények koszorúit vitte ki az emlékhelyig. Állítólag minisztériumi döntés volt. Aztán talán valamikor tavaly új szelek kezdtek fújni, és onnantól mindenkiét kivitték (tegyem hozzá, hogy szerintem ez a normális). Na, gondolhattuk, akkor innentől nem lesz probléma. Erre idén március 15-ikén a civil szervezeteket már be sem mondták a koszorúzáson, holott a 3 koszorú ott volt sorban a többi után. Állítólag előzetesen megbeszélték velük, de ha valaki látta bizonytalan topogásukat, hogy akkor most hogyan és miként is koszorúzzanak, az ezt nehezen hiszi el. A mostani ünnepségen már koszorút sem láttam legtöbbjüknél. Ebből gondolom, hogy megsértődtek.

30

Őszintén szólva nem értem a Thury-vár Kft. vezetését. Mi a bajuk a civil szervezetekkel, akiknek a közreműködésére egyébként nagyon számítanak egyéb rendezvényeken? Az a probléma,hogy 5-10 perccel hosszabb lenne a rendezvény?A mostani ünnepségre egyébként többen nem kaptak meghívót, akik eddig mindig kaptak (például a DK sem). Kevés a munkaerő? Túl sok a rendezvény? Egyéb ok áll a háttérben?

DJ

Vélemény, hozzászólás?