Rezsicsökkentés

Úgy tűnik, hogy megeszi. Mármint az istenadta nép. Azt nem is gondoltam, hogy az átlag ember majd végiggondolja, hogy ha bárminek az árát az állam irreálisan alacsonyan tartja, azt majd mindenkinek kell megfizetnie. Azt, hogy a szolgáltató cég előbb a karbantartásokat halasztja és csökkenti, majd a munkavállalók számát csökkenti, és a fejlesztéseket szünteti meg. A lényeg, hogy az adott embernél néhány ezer forinttal több maradjon havonta. Tiszta szocializmus. Arra meg már ki emlékszik…

Azt azért reméltem, hogy észreveszik: az élet egyre drágább lett. Boltba azért mindenki jár, telefonál is mindenki, banki műveleteket is végez a többség. Nem sorolom.

Az a legkevésbé elvárható, hogy egy fogyasztó évekre visszamenőleg megőrizze a számláit, hogy láthassa a változásokat. Nem is jellemző. Ezért jó a huppa.hu-n megjelent írás, ami a rezsicsökkentés gáz-ágazatát világítja meg a számok tükrében. Íme:

A nagy rezsicsökkentési háború számokban

A gáz árának ez évi 10%-os csökkentése valójában 8%-os áremelkedést jelent, és ez még nem minden. 2010 januárja és 2012 januárja között 20,3%-kal nőtt a gáz ára azok számára, akik korábban semmilyen kompenzációra nem voltak jogosultak. Akik pedig a legnagyobb mértékű kompenzációt vehették igénybe 2010 előtt, azok számra a gáz ára 2010 és 2012 között 56%-kal drágult.

Ám úgy tűnik, hogy még a legszegényebbeket sújtó 2010-es 17,2%-os, majd a 2011-es 23,5%-os, végül a 2012-tes 7,9%-os, összességében, a 2010-es árakhoz viszonyítva 56%-os gázáremelést is sikerül a gázszámla csökkentésként kommunikálni az emberek felé.

gaz1(Nagyításért klikk a képre!)

A táblázatból kiolvasható, hogy a gáz árának 20,3%-os emelése 2010 júliusa és 2012 januárja között nettó jövedelemtől függetlenül mindenkit érintett. Ám minél alacsonyabb volt a család egy főre eső nettó bevétele, annál drasztikusabb volt a gázszámlájukon olvasható összeg emelkedése.

A jelenleg sulykolt rezsicsökkentős kommunikációs trükk lényege, hogy ez a brutális 56%-os áremelkedés csak a szegényebb rétegeket lehetetlenítette el. Az átlagbérnek megfelelő, vagy afölötti jövedelemmel rendelkezőket kevésbé érintette, bár az ő számláikon is meglátszódott a Fidesz-kormány 2010-től három lépcsőben megvalósított gázáremelése.

Az átlagbér fölött keresőknek ráadásul az egykulcsos adó bevezetése miatt a nettó jövedelme is és a gyermekek után járó adókedvezménye is növekedett. Így őket a gáz árának az emelkedése nem lehetetlenítette el úgy, mint azokat a szegényebb rétegeket, akiktől ugyanebben az időszakban, a gáz árának emelése mellett megvonták az adójóváírás lehetőségét.

A második táblázatból az olvasható ki, hogy 2010 óta a tárgyévhez képest a következő évben hány százalékos volt a gáz ára emelésének mértéke.

Ez lenne a 10%-os gázárcsökkentés?

gaz2(Nagyításért klikk a képre!)

Vélemény, hozzászólás?