Távozik Talabér Márta?

Kicsit bulvárosnak tűnik a cím, de majd meglátja a tisztelt olvasó, hogy nem ördögtől való a gondolat. A mai testületi ülésre ugyanis – sürgősséggel – egy olyan előterjesztést nyújtott be a polgármester asszony, ami sok gondolatot felvet.

Az előterjesztés arról szól, hogy Várpalota (egy egész évre) egy újabb főállású alpolgármesterrel „gazdagodna”, Zugor Balázs személyében. Munkája a gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos feladatok, az ehhez kapcsolódó tárgyalások lebonyolítása, a kapcsolattartás a lehetséges befektetőkkel lenne. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a most elkezdődött önkormányzati ciklus alatt a legnagyobb lehetőség és feladat az Európai Uniós pályázatok közül a kis és középvállalkozások számára a források elnyerése, valamint a munkahelyteremtés.

Megmondom őszintén, először nem tudtam hová tenni ezt az előterjesztést. Aztán addig agyaltam, amíg két variánst felállítottam.

„A” variáns: az előterjesztés célja tényleg az, amit leírtak benne. Ekkor azonban néhány kérdés felmerül. Legelőször az, hogy ha most egy főállású alpolgármesterre van szükség (455.000 Ft tiszteletdíj + 15% költségtérítés), akkor hová tegyük Talabér Mártának az alakuló testületi ülésen (alig két hónapja) elhangzott mondatát, miszerint ő nem egy itthon ülő polgármester lesz, hanem épp ezekért a célokért fog egész nap utazgatni és széttárgyalni magát.

Azt se felejtsük el, hogy az előző ciklusban Talabér Márta lényegében csak kísértett Várpalotán, hiszen országgyűlési képviselősége okán nagyon sokat volt távol. Katona Csaba alpolgármester állta helyette a sarat. Most a polgármester asszony már nagyon ráér csak Várpalotáért dolgozni, és így Katona Csaba alpolgármesternek is több (munka) ideje marad, nehezen érthető, hogy miért is kell egy főállású alpolgármester a már meglévő mellé.

Nem mellesleg ennyi pénzért. Az előterjesztésben ugyan benne van, hogy ennek a havi közel 700.000 forintnyi kiadásnak meg van a fedezete a jövő évi költségvetésben, csak épp azt nem tudni, hogy honnan veszik ezt akkor, amikor még ember nincs, aki az önkormányzatok jövő évi lehetőségeit ismerné.

Kérdés lehet még az is, hogy ugyan miért csak 1évre szól ez a megbízatás? Ez pont annyi idő, ami alatt nem fognak még látszódni az eredmények (hacsak nem tudják már most, hogy jön egy nagybefektető, de akkor meg minek ehhez új ember).

Annyi itt a megválaszolatlan kérdés, hogy felmerült bennem: más áll a dolgok mögött.

„B” variáns: Talabér Márta 2016-ban távozik posztjáról, és be akarja vezetni a közéletbe a kijelölt utódját. Nézzünk ennek is a mélyére. Már az önkormányzati választás kampányában hallottuk több helyről, hogy Talabér Márta csak másfél évig tervezi a polgármesteri tisztséget végezni, utána távozik a politika világából. Miután erre semmi bizonyíték nem volt, nem is foglalkoztunk vele akkor. Most azonban ez az 1 évre szóló alpolgármesteri megbízatás ezt erősítheti.

Azt tudjuk, hogy Katona Csaba csak második emberként elfogadható a fideszes komondorok (értsd: nagykutyák) számára. Azt is megtapasztaltuk, hogy a nyári pártszétesés miatt eltűntek az alkalmas és ismert arcok a várpalotai Fidesznél. Szóval szükség lehet egy új, a politikában eddig el nem kopott arcra. Mert azt meg kell állapítanunk, hogy Zugor Balázs eddig nemigen mutatkozott ezen a területen. Amennyire én ismerem, ő azon kevesek közé tartozik, akiket én a „normális fideszes” jelzővel illetek. Meggyőződéses konzervatív, akit azonban zavarnak a tények, nem úgy, mint a fideszes politikusok elsöprő többségét. A politikával viszont eddig nem foglalkozott nyílt téren.

Ez talán ellent mondhat ennek a variánsnak, viszont az előzőnél annyi a kérdés, annyira feleslegesnek tűnik a hivatalos indoklás okán létrehozni ezt az új főállású alpolgármesteri posztot, hogy egészen egyszerűen nem tudom kiverni a fejemből ezt a gondolatot.

Az előterjesztés módja is nagyon érdekes. Ugyanis sürgősséggel nyújtotta be a polgármester asszony, egy egész nappal a testületi ülés előtt. Az indoklás szerint azért, mert az előkészítéssel összefüggő tárgyalások most zárultak le. Mekkora szöveg! És micsoda pofátlan hazugság.

Ugyanis így csak a Jogi és Ügyrendi Bizottság tudta tárgyalni, az meg ugye csupa fideszes képviselőből áll. A „nem” szavazat kizárt. Ez azért fontos, mert az SZMSZ szerint, ha az előterjesztést benyújtó bizottság(ok) egyöntetűen támogatják az előterjesztést, akkor a képviselő-testület nem vitázik, hanem csak dönt róla. Azt se feledjük el, hogy az összes többi bizottságban (akiknek azért illett volna egy ilyen fontosságú ügyben véleményt nyilvánítani) van ellenzéki tag is, így ott bizton lett volna legalább tartózkodás. Akkor meg már vita a testületi ülésen.

DJ

Vélemény, hozzászólás?