08.szabogabor blogbejegyzése: Tollbamondás

Elolvastam a TÁRKI új adatsorát. Adatsornak hívom, mert ez nem közvéleménykutatás. Jól mondják: új mérési módszert alkalmaztak. Én meg megmondom, hogy ezt az új módszert hogy hívják: tollbamondásnak.

Próbálok objektív maradni, megmutatni az adatsorok lehetetlen vagy épp szánalmasan elcsúsztatott voltát, ha betűket tévesztek az csak azért lesz, mert néha megráz a röhögés. Egyben búcsúzom a TÁRKI-tól, mint közvéleménykutató cégtől. Nem én megyek el, hanem ők semmisülnek meg. Eddig is tendenciózusan mellémértek, de legalább próbáltak úgy csinálni, mintha. Mostmár nincs mintha. Ezt az eredménysort a Habony meg a Kubatov rakta össze a Lendvai utcában és csak aláírásra továbbították a TÁRKI-nak.

Először csak pár árulkodó jel. Aszongya a TÁRKI, hogy ők nem fognak választási előrejelzést készíteni, csak méregetnek néha, és a legutolsót majd március 26-án teszik közzé. Merhogy nincs szegényeknek ilyesmire pénzük. Tényleg, dobjuk össze Nekik. Alig kapnak lóvét Fideszéktől, gyűjtsünk Nekik alamizsnát. Egy fenét a pénzhiány az oka az előrejelzés elkerülésének, meg a választás napjához képest túl korai utolsó mérésnek. Az egész pusztán arról szól, hogy mikor majd a választási eredmények kijönnek, lehessen mosakodni. Hogy az utolsó két hétben megfordult a közhangulat, ezért lesz tökmás az eredmény, mint ez a betű és számhalmaz, amit összeraktak.

Gyakorló kampányfőnökök megtanulják az idők folyamán értelmezni a közvéleménykutatásokat. A jó értelmezésen múlik ugyanis egy-egy köztes kampánystratégiai döntés. Így aztán beletanulunk abba is, hogy milyen változások lehetségesek, mik férnek bele az életszerűségbe, és mik a kamuadatok. Ez most nettó kamu, 15 évnyi tapasztalatom alapján biztonsággal állítom.

Egy hónap alatt a felmérés szerint a Jobbik csaknem duplájára erősödött. A teljes népességben a TÁRKI szerint 8-ról 15 százalékra ugrottak. Azaz hét százalékot erősödtek. De a biztos szavazók között csak 5 százalékot. Nakérem. Ilyet még senki sem látott. Hogy tömegek jönnek elő a bizonytalanok közül, eldöntik a pártválasztásukat, de aztán meg nem akarnak elmenni azt érvényesíteni. Magyarul otthon maradnak, azután, hogy nagy hezitálások árán végre eldöntötték, kire is szavazzanak.

Teccenek érteni, ugye. A háziasszony otthon gyötrődik szombat este, nem tudja mit főzzön a családnak vasárnapi ebédre. Aztán forgolódva végül vasárnap reggelre eldönti. És mivel eldönti, nem megy el a piacra, hanem otthon marad. Najó, van azért egy határ, Kedves TÁRKI. Ekkorát nem illik hazudni. Egyszerűen ilyen mérési eredmény nem létezhet. 7 százalékos növekedés a teljes népességben, amiből csak a növekmény fele akar egyben elmenni választani is. Szóval nekem még 15 év rutinja alatt ilyet nem sikerült látnom. Pedig azért volt már a kezemben egykét humoreszk.

Ja, az LMP meg megduplázta magát, de oda meg olyanok csapódtak, akik mind el is mennek ám szavazni. De csontra. A növekmény 100, vagy inkább 120 százaléka elmegy szavazni. Hardcore LMP-sek, na. Ugyan a kopogtatókat alig bírják összekaparni, de közben meg izmosodnak ám ezerrel. Najó, kijövök a százalékozásból, mert az a Jobbikos “mérés” miatt eleve abszurd. Mondom a lényeget. Illetve azt, hogy ezt a tudományos fantasztikumot milyen célok elérése érdekében mondták tollba.

Először is. Meg kell mutatniuk a népnek, hogy Gyurcsány visz és nem hoz. Hisz lám, csökkent az Összefogás egy hónap alatt. Mert hátha ezek a hülyék beveszik a nyomtatott ürüléket és hátrébb húzzák Gyurcsányt. Mert az nem jó a Fidesznek, ha ilyen tempóban szántja föl az országot. Ja persze, mellette gyorsan kimutatjuk, hogy Mesterházy-t meg harmadannyian tartják csak alkalmasnak minelnöknek, mint a Felcsúti Gollamot. Na, ennek meg annyi a célja, hogy előcsalogassák Mesterházyt. Hátha majd Ő megy előre. Gyurcsány, a vivőember menjen hátra, Mesterházy meg menjen előre. Álmodjatok csak Lendvai utcai csírák.

Ja, hirtelen a bizonytalanok száma megfeleződött. Egy hónap alatt. Már a kampány elején, sutty. Na ilyet se láttunk még. De soha az életben. Ez egyszerűen nem így megy. Lassan, egy egész kampánnyal lehet kihozni a bizonytalanokat a passzivitásból, és még az utolsó napra is maradnak rengetegen, akik csak akkor döntenek. De most hirtelen a bizonytalanok fele marha bizonyos lett. És hopppp. A megbizonyosodottak közül senki sem az Összefogást választotta. De tényleg senki. Csak a Fideszt, a Jobbikot, meg az LMP-t. Meccsoda véletlen.

Najó, lehet ezt folytatni még jó sokáig. Csak nem érdemes. Ilyen közvéleménykutatási adatok nem lehetségesek. Ilyen választói viselkedések nincsenek. Ennek az adatsornak sok mindenhez van köze, csak közvéleménykutatáshoz semmi. Sci-fi. Mese. Vagy méginkább:

Kampányanyag.

(jovaros.blog.hu)

Vélemény, hozzászólás?