Új és egy kézben a városi közszolgálati média

[justify]A tegnapi testületi ülésen megválasztották a Várpalotai Hírcentrum Kft. ügyvezető igazgatóját. Maga a szervezet is új, hiszen a városi televízió, a városi lap és a város honlapja került egy szervezeti egységbe. Ere még azt is lehet mondani, hogy nincs vele gond, elfogadható, ha ezek az egységek közösen működnek, mi több: együttműködnek.

A pályázat kiírása után nekem egyértelmű volt, hogy erre a posztra már régen megvan a Fidesz jelöltje. Egyrészt elképzelhetetlen, hogy bármilyen pozícióra ne lenne emberük, másrészt ez aztán tényleg egy olyan beosztás, ami politikailag is meghatározó, ebbe a székbe „idegen” bele nem ülhet (lásd országos szinten: Médiatanács, MTVA). Ennek ellenére a pályázatok befogadásáig állt az a hír, hogy erre bizony nincs saját ember. Gyanakvó és hitetlen voltam.
[/justify][justify]Amikor azonban már meg lehetett tudni, hogy kik is pályáztak az ügyvezetői posztra, a kép hirtelen kitisztult. Bár a végül is befutó Pál Károlyt nem ismerem személyesen, az előző pozíciói alapján egyből őrá fogadtam volna. Az képtelenségnek tűnt, hogy a négy pályázóból az a kettő nyerhessen, akik mögött valós szakmai múlt áll, mert őket kevésbé lehet a mostani vezetés oldalához tartozónak mondani. A harmadik versengőnél az az érzésem volt, hogy neki szóltak: indulj már falból, nehogy véletlenül csak egy pályázó legyen.

float:left;margin-right: 5pxAz új ügyvezető tanárember, meg van egy marketingkommunikációs szakértői felsőfokú végzettsége. Nem gondolnám, hogy ezek döntöttek mellette. Inkább az, hogy az előző polgármester, Németh Árpád Kabinet Irodájának vezetője volt. Helyi politika iránt fogékonyabb olvasóink most megkérdezhetik magukban, hogy miért írok ilyeneket, amikor az előző vezető megbukott, hiszen még a sajátjai sem indították újra? Akkor miért emelnék ilyen magas pozícióba volt emberét?

Elsőre jogosnak tűnik a kérdés. Viszont visszakérdeznék: emlékszünk-e arra, hogy az előző vezetés ügyeinek Talabér Márta által két éve bejelentett vizsgálata jutott-e valamire? Persze nem a rendőrségire gondolok, mert ők – nahát! – nem találtak semmit, hanem a politikai, erkölcsi vizsgálatra. Aztán feltűnt-e, hogy volt polgármesterünk fű alatt visszatért a közéletbe a Sportkör elnöki pozíciójának elfoglalásával?

Szóval két dolog biztosan elképzelhető. Az egyik, hogy volt polgármesterünk befolyása megnövekedett a helyi (vagy magasabb) Fidesz-körökben, vagy pedig így szabadultak meg (mármint a Polgármesteri Hivatalban) az egyik emberétől.

De ne legyünk igazságtalanok. Kiderülhet, hogy Pál Károly egy jó vezető lesz. Remélhetőleg egy kiegyensúlyozott helyi közszolgálati médiát alakít ki. Nagyban hozzájárulna munkája reális értékeléséhez, ha nyilvánosan bemutatná a pályázatát. Így – mondjuk – 1 év múlva lenne mihez viszonyítani az akkori állapotokat. Az ugyanis a képviselő-testület dolga, hogy kit nevez ki, de a nyertes vállalásainak beteljesülése már közös ügyünk.[/justify]
DJ

Vélemény, hozzászólás?