Uncsi

Szerencsés természetem van, mert ritkán idegesítem fel magam, és ha mégis, akkor sem tart sokáig. Ok persze lenne rá az élet sok területén, a politikában meg pláne. Közel két hete tart a miskolci rasszizmus-keringő, amiben sokan látnák szívesen a Demokratikus Koalíciót táncosként. Nem lettem ideges. Unom.

Azért, mert érteni vélem minden szereplő megnyilvánulását. Annyira kiszámítható… Az alaptörténet ugye az, hogy a miskolci MSZP, DK és Együtt-PM azt a Pásztor Albertet nevezte meg polgármester-jelöltnek, aki hajdan a város rendőrkapitánya volt, és még a Gyurcsány-kormány alatt volt egy meglehetősen rossz mondata a cigányok és a bűnözés témájában. Tényleg rossz mondat volt. Ma sem állítja senki az ellenkezőjét. Azt viszont igen, hogy egy embert talán nem egy évekkel ezelőtti mondata alapján kell megítélni, hanem meg kell nézni, hogy az azóta eltelt időben rászolgált-e a bírálatra. Én úgy látom, hogy nincs ellene más kifogás, csak az a régi mondat. Érdekes.

pasztor_albertFotó: facebook.hu

Nehéz manapság jó polgármester-jelöltet találnia az ellenzéknek. Már olyat, aki vállalja is a megmérettetést és az ezzel járó fideszes támadásokat. Miskolcon egyetértettek az ellenzéki pártok, hogy találtak ilyet. Ők vannak helyben, nekik kell tudni. Az Együtt-PM országos vezetése azonban másként gondolta. Véletlenek nincsenek.

Az a fixa ideájuk, hogy az országgyűlési választásokat azért veszítették el, mert összeálltak az MSZP-vel és a DK-val. Az EP-választások számai nem ezt mutatták, de hagyjuk. A lényeg, hogy az önkormányzati választásoknál lehetőleg önállóan induljanak (értsd: koordinált indulás). Már, ahol van rá halvány remény, hogy így mandátumhoz jussanak. Egyéb esetben szó lehet összefogásról. Tévedés ne essék, nincs ezzel semmi baj, ez egy szimpla pártérdek. A lehetőségekből a lehető legjobbat kell kihozni. Minden párt ezt akarja.

Aztán azt se feledjük el, hogy a volt szadeszes kis– és középpolitikusok nagy része náluk talált lehetőséget (a Fodor-féle MLP még az építkezés kezdetén tart, a gazt irtják az építési területen). Egy echte liberális az elvek embere, ha valahol jogsértést vél látni, az ellen felszólal. Ezzel sincs baj. Sőt. A politikát azonban nem lehet tisztán elvi alapon művelni.

A „független” értelmiségi megmondóemberek, politológusok, elemzők is untatnak. Egy kezemen is több ujj van, mint amennyit érdemesnek tartok arra, hogy meghallgassam, amit mond. Ennél pedig jóval többen vannak. Fanyalgás, kritika. Ennyi az eszköztáruk. Ha van megoldásuk, az vagy megvalósíthatatlan, vagy megvalósíthatatlan. Legtöbbjükről a harmadik mondat után megmondom, hogy most épp melyik párt érdekeit szolgálják. Példának ott az Újságíróklub. Ahogy decembertől hétről-hétre változott a véleményük aszerint, hogy miként alakultak a tárgyalások az ellenzéki pártok között… Szánalmas volt.

gulyas_martonFotó: pestisracok.hu

De, hogy visszatérjek az eredeti fonalhoz, itt ez a krétakörös Gulyás Márton. Egy igazságérzettel dúsan megáldott, exhibicionizmusban nem szűkölködő, természetesen független, liberális értelmiségi. Gondolt egyet és elment a DK szombati budapesti tüntetésére provokálni egy kicsit. Bevallottan. Egy jóhiszemű provokátor. Jól sikerült neki, mert a párezres tömegben talált néhány tüntetőt, akik beugrottak neki. Kapott pár sallert, ami nagy hiba, és elfogadhatatlan. Viszont benne volt a pakliban. Tudta ezt ő is. Lényegében elvitte a show-t. Azóta ezzel haknizik a médiában. Ma megértős napom van, így érteni vélem őt is. Néhány hete a Kálmán Olga kiszedte belőle, hogy a Norvég Alap pénzeit kormányellenes tüntetésekre is felhasználták, ami kiverte a biztosítékot több helyen egyszerre, és muníciót szolgáltatott Lázárunknak. Ezt valahogy feledtetni kell. Ha nem máshogy, akkor így.

Szóval van egy rasszista mondat-múlttal rendelkező vidéki polgármester-jelölt, akit több párt is támogat, ezért aztán a DK rasszista párt. Mindezt a baloldalnak nevezett térfélen találják ki, és tartják napirenden hosszú napok óta. Értjük, ugye?

Eszembe jut erről egy vicc, ami így kezdődik: –Van akváriumod?

Uncsi…

DJ

Vélemény, hozzászólás?