Ünnepeljük vagy sem?

Harminc évvel ezelőtt, ezen a napon tartották a rendszerváltáskori Magyarország első önkormányzati választásait. 2000-ben döntött úgy az Országgyűlés, hogy ez a nap legyen a helyi önkormányzatok napja. Ünnepelhetnénk, csak az a kérdés, hogy van-e mit?

Alapvetés, hogy jobb a döntéseket minél közelebb meghozni ahhoz, ahol azok hatásai érvényesülnek. A csak egy településen élőkre vonatkozó döntéseket tehát ott, helyben hozzák meg, a helyiek által kiválasztott emberek, testületek. Ezt hívják a hatalom decentralizálásának.

Persze a központi (országos) hatalom gyakorlói mindig éreznek kísértést, hogy jobban tudják a helyieknél, hogy mi a jó nekik. Azonban, ha logikusan, ésszerűen, a saját hatalmukat nem féltve gondolkodnak (hívjuk most őket egyszerűen demokratáknak), akkor legyőzik ezt a központosítási vágyukat, és nem csak szabad teret hagynak a helyi hatalmaknak, de még támogatják is őket (forrásokkal, jogszabályokkal).

A rendszerváltozás utáni 20 év (kisebb, óhatatlanul fellépő súrlódásokkal) lényegében így telt. A Fidesz 2010-es, újbóli hatalomra kerülése után azonban a helyzet gyökeresen megváltozott. Szisztematikusan, lépésről lépésre szűkítették az önkormányzatok mozgásterét mind jogszabályi, mind forrás oldalról. Ez azért is volt érdekes, mert az elején a helyhatóságok zöme kormányoldali volt. Amíg azonban egy kormánytag megtehette, hogy kerülte a kontaktust a nép egyszerű gyermekeivel (vagy, ha elkerülhetetlen volt, akkor erősen megszűrte őket), ezt egy polgármester vagy helyi képviselő nem tehette meg, ők nap, mint nap találkoztak a választóik véleményével. Így aztán kormányoldaliság ide vagy oda, egyre jobban központosítottak, lényegében kiüresítették az önkormányzatiság fogalmát.

A tavalyi helyhatósági választásokon az állampolgárok kb. harmada az ellenzéki jelöltekre adta a voksát. A Fidesz-hatalom vérszemet kapott, még erősebben sanyargatja a helyhatóságokat. Igaz, ezzel a sajátjait is nehéz helyzetbe hozza, de ezt próbálja külön juttatásokkal, támogatásokkal enyhíteni. Azt ugyanis nem felejtheti el, hogy a 2010-es földcsuszamlásszerű győzelmének megalapozója a 2006-os önkormányzati választások eredménye volt.

Ma nem az látszik, hogy az önkormányzatiság nem is oly lassú kivéreztetése megállna, ezért úgy gondolom, hogy nincs mit ünnepelnünk. De legyünk bizakodóak: nem is oly sokára eljön majd a nap, amikor újra független, autonóm testületek irányítják majd településeinket, olyan döntéseket hozva, amik a helyben élők érdekeit szolgálják.

DJ

Vélemény, hozzászólás?