Unortodox majális Várpalotán

Május elseje valahogy nem a Fidesz ünnepe. Gondolhatnánk, hogy valahol a tudatalattijukban ez az ünnep a kommunizmussal kötődik össze, ezért nem érzik a magukénak. Ez tévedés! Május elseje a munka ünnepe. Így már érthető, hogy nem szívesen ünneplik.

majalis

N. Árpád rosszemlékű (volt és fideszes) polgármesterkedése alatt például próbáltak viccet csinálni belőle Retro-majális néven. Oszthatatlan sikert aratott (mivel nullával nem lehet osztani). Ma azt kell mondanom, hogy ez legalább valami plusz volt. Volt a rendes Majális a Parkerdőben, bónuszként meg ez a retro. Idén – azt hallani – nem lesz semmi.

Na jó, ez kicsi túlzás. Lesz körhinta, meg céllövölde, virslit és sört is lehet majd kapni. Egy valami nem lesz: színpad.

Amióta az eszem tudom, ez nem fordult még elő. A színpad ugyanis azért volt, hogy azon mindenféle együttesek, csoportok fellépjenek, megmutassák magukat. Ezek civil szerveződések, akik ingyen léptek fel, sőt: örültek, hogy van terep, ahol megmutathatják magukat.

A fellépők okán volt tömeg. Eleve ott volt az, aki épp fellépett, aki már letudta, és aki még ezután következett. Ott voltak a családtagok, az ismerősök, az érdeklődők. Ha már ott voltak, óhatatlanul ettek-ittak valamit, felültek a körhintára, lőttek a céllövöldében, vásároltak valamit az árusoktól.

Egy majálishoz emberek kellenek. Sok. Nekik meg program. Az ugyanis ma már nem program, hogy kimegyünk, iszunk egy sört, a gyerek felül valamire, oszt hazamegyünk. Ráadásul ez a szimpla kulináris program horribilis összegbe kerülne egy családnak. Kétszer, de inkább háromszor meggondolja, hogy erre költse-e kevéske pénzét, bár tudja (hisz mindenhol azt hallja, olvassa), hogy Magyarország jobban teljesít.

Ráadásul olyan nagy kiadást sem jelenthet a programok lebonyolítása. Színpada van a városnak, a hangosításért kell fizetni, meg az áramért. Lehet, hogy régebben a fellépők kaptak valami kis enni-inni valót, de biztosan eljönnének akkor is, ha erre most nem futja, hisz a rezsicsökkentés miatt most sokkal jobban élnek, mint akár négy hónapja.

Szóval hihetetlennek tűnik a hír. Egy programok nélküli majális. Unortodoxia felső fokon.

DJ

Vélemény, hozzászólás?